Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Otonom Araçlar için 500 Bin Kilometrelik Yolun Dijital İkizi

Otonom Araçlar için 500 Bin Kilometrelik Yolun Dijital İkizi

NVIDIA DRIVE Map, otonom araçların güvenli sürüş kararları alması için yüksek kalitede ve santimetre düzeyinde doğrulukta yolların dijital ikizini oluşturuyor.  

Otonom araçları yollarda görmeye başladıkça bu sürücüsüz araçların akan trafikte güvenli bir şekilde seyahat etmesi de önem kazanıyor. Yakın zamanda San Francisco’da sürücüsüz yolculuklarına başlayan Cruise’dan robotaksi hizmeti alan yolcuların tepkisini görmüştük. Sürücüsüz araçlara alışmak ve güven duymak hala önemli bir konuyken yüksek doğruluktaki haritalama teknolojileri bu noktada yapay zekanın en uygun ve güvenilir kararlar vermesine yardımcı olabilir.

Geçtiğimiz haftalarda yazdığımız Waabi World sanal simülatörü, LiDAR ve kamera görüntüleri verilerini kullanarak yapay zeka sürücülerini bir simülasyonun içinde güvenli bir şekilde eğitebileceğini açıklamıştı. NVIDIA da benzer bir şekilde dünyanın dijital bir ikizini oluşturacak haritalama platformu sayesinde otonom araçların yolları daha kolay bulmasını ve güvenli bir şekilde seyahat etmesini sağlayacak.

NVIDIA, otonom araçların daha güvenli kararlar vermesi için yolların haritasını çıkarıyor

DRIVE Map olarak adlandırılan bu teknoloji 2024 yılına kadar dünya çapında (Kuzey Amerika, Avrupa ve Asya) 500 bin kilometrelik karayolunu santimetre düzeyinde doğrulukta haritalayacak ve otonom araçların daha güvenli yolculuk yapmasını sağlayacak. DRIVE Map, Seviye 3 ve Seviye 4 otonom araçların dağıtımını daha güvenli hale getirerek hızlandırmak için tasarlanmış bir haritalama platformu. Mercedes-Benz geçtiğimiz yılın sonlarına doğru Seviye 3 otonom sürüş teknolojisini araçlarında kullanmak üzere izin alan ilk şirket olmuştu. Seviye 3’te sürücü direksiyonun kontrolünü tamamen yapay zeka destekli sisteme bırakabiliyor ancak yine de güvenlik açısından kontrolü ele almaya hazır olması gerekiyor. Dolayısıyla Seviye 3 ve sonrası otonom sürüş sistemleri için izinler alınmaya başlandıkça yol güvenliğinin sağlanması daha önemli hale gelecek.

NVIDIA, geçtiğimiz yıl otonom araçlar için haritalar üreten DeepMap şirketini satın almıştı. Otonom araçların dünya çapında kullanılabilmesi için yolların haritalandırılması güvenlik açısından önemliyken bu girişim otonom araçların güvenliği açısından atılan önemli bir adımdı. DeepMap girişiminin teknolojisine dayanan haritalandırma sistemi milyonlarca araçtan alınan verilerin bulutta sürekli olarak güncel bir şekilde tutulmasını sağlıyor.

NVIDIA’nın açık platformu Omniverse’te aslına uygun olarak toplanan ve güncellenen veriler gerçek dünyadaki karayolların dijital bir ikinizi güncel bir şekilde yaratmaya imkan tanıyor. Omniverse’te toplanan bu veriler otonom araçların trafiğe çıkmadan farklı senaryoları güvenli bir şekilde test etmesine imkan tanıyan NVIDIA DRIVE Sim‘de de kullanılabilecek.

NVIDIA DRIVE Map, üç katmana sahip: LiDAR, kamera ve radar. Bu sistemler birbirlerinden destek alarak yapay zakanın sürüş sırasında karşılaşabileceği çeşitli senaryoları en doğru şekilde tespit etmesine imkan tanıyor. LiDAR, santimetre düzeyinde doğrulukla yolların gerçek ölçekte dijital ikiz oluşturmak için kullanılırken kamera sistemi bu yollardaki trafik ışıklarını, yol işretlerini ve diğer fiziksel engelleri saptayabiliyor. Radar katmanı ise kötü hava koşullarında ve düşük ışıklı alanlarda çevredeki nesnelerin kusursuz bir şekilde saptanmasına yardımcı oluyor. DRIVE Map, tüm otonom araç endüstrisinin kullanımına açık olacak.

Görsel: NVIDIA