Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Mercedes-Benz Otonom Sürüş Teknolojisinde Bir Adım Öne Geçiyor

Mercedes-Benz Otonom Sürüş Teknolojisinde Bir Adım Öne Geçiyor

Mercedes-Benz, Drive Pilot adını verdiği Seviye 3 otonom sürüş teknolojisini araçlarında kullanmak üzere izin alan ilk şirket oldu.

Mercedes-Benz’in Drive Pilot olarak adlandırdığı otonom sürüş sistemi rakiplerini geride bırakacak bir hamle olarak ön plana çıkıyor. Otonom sürüş vizyonu üzerinde çalışmalar gerçekleştiren Mercedes-Benz, Alman hükümetinden aldığı onay ile Seviye 3 otonom sürüş teknolojisini araçlarında kullanmaya başlayacak. Sistem, önümüzdeki yılın ilk aylarında Mercedes-Benz S-Serisi ve Mercedes-Benz EQS lüks sedan modellerinde kullanıma sunulacak.

Mercedes-Benz otonom sürüş konusunda Tesla’yı geride bırakıyor

Daimler tarafından yapılan basın açıklamasında Seviye 3 otonom sürüş konusunda onay alındığı duyuruldu. Mercedes-Benz bu hamlesiyle otonom sürüş konusunda Tesla’yı geride bırakıyor ve Seviye 3 otonom sürüş konusunda yasal gereksinimleri sağlayan ilk şirket oluyor.

Drive Pilot sisteminde LiDAR sensörler, kameralar, GPS izleyici sayesinde veriler toplanıyor. Bu sayede otomobilin çevresi takip edilebiliyor. Yapay zeka destekli sistem sayesinde trafikte bu veriler kullanılıyor ve otomobilin bağımsız olarak tepki vermesi sağlanıyor.

Otonom sürüş sistemleri 0 ve 5 arasında numaralandırılıyor. 0 sürüş yardımı içermezken 5 tamamen otonom anlamına geliyor. Şu anda piyasada gelişmiş otonom özelliklere sahip araçlar en fazla Seviye 2 sistemini karşılıyor. Bu sistemde araç; direksiyonu, hızlanmayı ve yavaşlamayı kontrol edebiliyor ancak kendi kendine sürüş konusunda yetersiz olduğu için sürücünün dikkatinin yolda olması gerekiyor. Tesla’nın da hali hazırda kullanmış olduğu Seviye 2 otonom sürüş sisteminde sürücünün direksiyondan ellerini uzun süre kaldırmaması gerekiyor.

Drive Pilot sistemininde maksimum hız saatte 60 kilometre

Şirket, Drive Pilot sisteminin sürücünün bilgi ve eğlence sistemine erişimi, çevrimiçi alışveriş, e-postaları yanıtlama ya da film izleme gibi yardımcı görevleri gerçekleştirmesine imkan tanıdığını söylüyor. Sürücünün yoğun trafikte ya da sıkışık otoyollarda başka faaliyetlerine odaklanmasına imkan veren bu özellik Tesla başta olmak üzere birçok otomobil üreticisinin hedefleri arasında yer alıyor. LiDAR sensörler ve kameralar sayesinde çevresel algılama yeteneklerine sahip Seviye 3 bu noktada Seviye 2’den ayrışıyor. Seviye 3’te sürücü her ne kadar başka işlerle ilgilenebiliyor olsa da güvenlik açısından kontrolü ele almaya hazır olması gerekiyor. Kısaca Drive Pilot sürücünün yolculuk boyunca trafik dışındaki konulara odaklanmasına işlerini halletmesine ya da dinlenmesine imkan tanıyacak bir sistem sunuyor.

Şimdilik Drive Pilot ile donatılmış araçlarda sistemin kullanılabileceği maksimum hız saatte 60 kilometre sınırlandırılıyor ve sistem yalnızca Almanya’da sağlanabilecek. Basın bülteninde yeni sistemin ne kadara mâl olacağına dair bir bilgi bulunmuyor. Tesla’nın sürücü denetimi gerektiren Full Self-Driving (FSD) özelliğinin abonelik ücreti 99 ila 199 dolar arasında değişiyor.

Drive Pilot sisteminin test edildiği ve özelliklerinin tanıtıldığı videoya aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Görsel: Daimler