P&G’nin ped markası Orkid için yapılan Uncover the Shame (Utanç Paketleri) kampanyası ile gündem oldu. Herhangi bir kişisel hijyen ürününden farklı olarak ped alırken ürünün siyah poşete konulması veya gazeteye sarılmasına tepki olarak hazırlanan başvuru filmi (case study videosu) ped üzerinden kadınların regl dönemini gizleme sorumluluğu yaratılıyor oluşuna dikkat çekti.
4129Grey tarafından hazırlanan kampanya gazetelerde yer alan kadına karşı şiddet, ayrımcılık ve eşitsizlik haberlerinin bu kadar fazla olduğu bir dönemde utanılacak son şeyin hijyenik pedler olduğunu vurguluyor. Utanç Paketleri kampanyası özellikle daha ufak yerleşim yerleri başta olmak üzere halk arasında yerleşmiş olan bu duruma tepki gösteriyor.
Kampanya kapsamında ürünlerin ambalajı gazete kağıdı formunda yeniden tasarladı. Ambalajlarda kullanılan gazete haberlerinde kadına karşı uygulanan şiddet, ayrımcılık ve cinsiyet eşitsizliği konuları seçildi. Hazırlanan gazete sayfaları markanın ürünlerinin yeni ambalajı oldu.
Utanç Paketleri Golden Drum’dan ödülle döndü
4129Grey tarafından hazırlanan kampanya 26. Golden Drum Uluslararası Yaratıcılık Festivalinden ödülle dönmüştü. Türk ajanslarının toplam 24 ödül aldığı festivalde Uncover the Shame (Utanç Paketleri) Silver Drum’a layık görülmüştü.
Ped markasının ödüllü kampanyasının başvuru filmi farklı sosyal medya kullanıcıları tarafından paylaşılması ile birlikte bir anda gündem oldu tartışma yarattı. Bir kesim kampanyanın uygulanış şeklini, temasını ve dikkat çekmek istediği amacı beğenirken diğer kesim markayı protesto etmeye varacak kadar tepkiler gösterdi.
Başvuru filmi ajans ve marka tarafından sosyal medya hesaplarından kaldırıldı ve şu an için herhangi bir açıklama yapılmadı. Ancak başvuru filmini Golden Drum Yaratıcılık Festivali’nin sitesinden izleyebilirsiniz.
Güncelleme 25 Ekim 2019, 13:03:
Orkid başvuru filminin yayılmasıyla ilgili bir basın açıklaması yaptı. Metnin tamamını aşağıdan okuyabilirsiniz.
Sayın Basın Mensubu,
Türkiye’de Orkid markası için tasarlanan mağaza içi kampanyası, Türkiye’de ve dünyada kadınların yaşadığı damgalanma, ekonomik kısıtlar nedeniyle hijyenik pede erişememe ve toplumsal cinsiyete dayalı şiddet de dahil olmak üzere bazı ciddi sorunlara ışık tutmak amacını taşıyordu. Bu sorunlar nadiren tartışılıyor, genellikle utanç duygusuna dönüşüyor ve genç kızlar, kadınlar ve aileleri için hayat boyu karşı karşıya kalacakları konuları oluşturuyor.
Fikrin uygulanmasında niyetimizi tam olarak yansıtamadığımızı görüyoruz ve herhangi bir yanlış anlaşılmaya sebep olduysa bundan dolayı da üzgünüz. Ancak söz konusu video, bir yaratıcı endüstri etkinliği için özel olarak, yerel ajansımız tarafından mağaza içi kampanyamızı anlatmak amacıyla, Türkçe ve İngilizce olarak hazırlanan bir başvuru filmidir.
Orkid, olumlu yönde gelişmeye katkıda bulunabilmek için fırsatları değerlendirmek amacıyla çalışan ve bu amaç doğrultusunda da 2018 yılında Türkiye’de ekonomik kısıtlar nedeniyle pede erişemeyen kız çocuklarının eğitimlerine devam edebilmelerine destek olabilmek için 4 milyondan fazla ped bağışı yapmış bir markadır.
Kamuoyuna saygıyla duyururuz.
Orkid
Orkid'in ödüllere adaylıklar alan,büyük etkileşimler yaratan çalışması Golden Drum'da 1 Silver Drum kazanan Uncover the Shame, kadınların maruz kaldığı olumsuz durum varken ped almanın ayıp göründüğü yada kız çocuklarının bu temel ihtiyaca ulaşamadığı düzene baş kaldırıyor.#orkid pic.twitter.com/zblmIuI0rC
— Dilem Adalı (@Adaliiiid) October 23, 2019
Orkid almayın! Orkid’in tanıtımı yapılırken Türkiye gömülüyor. İngilizce tanıtımı izleyin… https://t.co/vkRHWAiZEo
— Banu AVAR (@AvarBanu) October 24, 2019
#orkid Reklamındaki alınacak mesajları almayıp, "Ne yani Türk kadını aşağılık mı?" gibi bir düşünceye düşmek yerine, aşağılık olanın o gazetedeki haberler olduğunu anlasak keşke.
— ni•sa (@nisahahawashere) October 24, 2019
ABD'de Kadın cinayeti oranı "Milyonda 22"
Kadın cinayeti oranı ABD'nin 1/4'ü olan Türkiye aleyhine
"Amerikan şirketi P&G #orkid markası tarafından" Türkiye'yi hedef alan kara propaganda faaliyeti yürütülüyor bilen de bilmeyen de kara probagandaya destek veriyor. pic.twitter.com/05PgNXtqrS— Mesut Arabul (@arabul_mesut) October 24, 2019
Video sonundaki verilen "#uncover_the_sham" yani#Utancı_ortaya_çıkarmak" sloganı ile baştaki niyetini sonunda belli ediyor aslında..#orkid pic.twitter.com/ej3s6T52JO
— ☪ Doğrucu Davut ?️ (@GIRDAPJK1903) October 24, 2019
Utanç. Böyle bir farkındalık projesinin gerekli görüldüğü ülkede kadın olarak ekonomide, eğitimde, üretimde var olmaya çalışıyoruz. Bizim de bu utanç karşısında en güzel direnişimiz bu sanırım. https://t.co/sFVvCMScW9
— ? (@aybusra94) October 23, 2019
sağlayan regliden utanın. Hatta regli bile diyemeyin, adet diyin, aybaşı diyin kendinizce utanılmayacak isimler bulun. İşte #Orkid bu ikiyüzlülüğe tokat gibi bir cevap verip utanç paketleri tasarlamış.
— Merve Poray (@merve_poray) October 23, 2019
Künye
Müşteri: P&G – Orkid
Ajans: 4129Grey
Prodüksiyon Şirketi: Videojenik
İdari Yaratıcı Yönetmen: Alemşah Öztürk
Yaratıcı Yönetmen: Ahmet Terzioğlu, Seren Köroğlu
Sanat Yönetmeni: Nevzat Emir Anarat, İpek Şurdum, İpek Şaylı, Buse Tatar
Metin Yazarı: Bilal Öztaş
Ajans Yapımcısı: Gülşah Batıbeki, Kasım Bektaş, Can Aran
Görsel: Golden Drum Case Video