Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Türk Futbol Tarihinin En Ünlü Yerel Kramponu FIFA 2021’de

Türk Futbol Tarihinin En Ünlü Yerel Kramponu FIFA 2021’de

Türk futbol tarihinin en ünlü yerel krampon markası Dinyakos futbol ayakkabıları, FIFA 2021’de kullanılabilen Dinyakos 2.0 yaması sayesinde yeni nesil futbolseverlerle buluşuyor.

Birçok futbolseverin belki de adını dahi duymadığı Dinyakos futbol ayakkabıları, 1950’li yıllardan itibaren Türkiye’nin her bir köşesinden ve hatta Avrupa’da oynayan futbolcularımızdan dahi talep gören bir efsane. El emeği olan ve özenle hazırlanan Dinyakos futbol ayakkabıları Dinyakos Usta tarafından kişiye özel imalat edildiği için oldukça zahmetli bir üretim sürecine sahipti ancak bu özellikleri nedeniyle de futbolcuların kendini oldukça rahat hissettiği bir ayakkabıydı.

Hakkı Yeten, Metin Oktay, Lefter Küçükandonyadis, Can Bartu, Süleyman Seba Bülent Ekener gibi büyük isimlerin yeşil sahalarda tercih ettiği bu ayakkabıya ulaşmak tahmin edileceği üzere oldukça zordu. Ancak 1980’li yıllarda ithalatın da serbest bırakılmasıyla piyasa yabancı marka ayakkabıların egemenliği altına girince Dinyakos bu rekabete dayanamadı ve zamanla piyasadan çekildi.

Dinyakos efsanesi son Dinyakos ustasının bilgileri ışığında FIFA 21’de yeniden yeşil sahalarda

Dinyakos, Türk futbol tarihinin en ünlü yerel krampon markası olma özelliğini taşıyor olsa dahi marka kimliği bulunmayan bir futbol ayakkabısı. Daha önce de 4129Grey imzalı Hayallerimin Öğretmeni projesiyle farklı bir yaklaşım sunan Socrates Dergi bu sefer de ülkemiz için bir kültürel miras olan Dinyakos futbol ayakkabıları için Tarih Vakfı iş birliğiyle yine 4129Grey tarafından hazırlanan bir kampanya gerçekleştiriyor.

Sahalarda tarih yazan, Türk futbolunun efsane isimlerinin önce ayağından sonra hatıratından çıkmayan Dinyakos kramponlarını dijital çağda doğan genç nesil futbolseverlere anlatmak isteyen Sokrates, Dinyakos 2.0 yamasıyla bu efsaneyi FIFA 2021’e taşıyor.

8 yaşında Dinyakos Usta’nın yanına çırak olarak giren ve o Atina’dayken bile kendisiyle iletişimde kalan Son Dinyakos ustası İbrahim Yöney’in bilgileri ışığında dijital bir tasarımcı ile FIFA 2021’de giyilebilecek Dinyakos kramponları yaratılıyor.

Dinyakos markası için 50’li yılların retro reklamları stilinde, 5’i gerçek tarihi olaylara dayanan, 1’i ise kampanyanın FIFA modunu duyuran 6 adet ilan hazırlanıyor. Metinlerde ise dönemin diline uygun kelimelere yer verilerek hikayeye vurgu yapılıyor. Hazırlanan bu görseller Dinyakos 2.0 Intagram hesabında “öne çıkanlar” bölümünde paylaşılıyor. Markanın ses tonunu ve dilini belirlemek için Türk Futbol Tarihi araştırmacısı-yazar Fethi Aytuna ve Tarih Vakfı’ndan alınan bilgilerden faydalanılıyor.

Dinyakos 2.0 yaması Socretes Stüdyo’daki Mehmet Demirkol ve Kaan Kural’ın yer aldığı Oyna Devam programında izleyicilere tanıtıldı. FIFA 2021’de kullanılabilen ayakkabı Dinyakos 2.0 yamasıyla oyuna yüklenebiliyor.

Künye

Müşteri: Socrates Dergi
Ajans: 4129Grey
CEO&CCO: Alemşah Öztürk
ECD: Sami Basut
Kreatif Direktör: Ahmet Terzioğlu
Yaratıcı Ekip: İpek Şurdum, Gürkan Akkurt, Bilal Öztaş
Yaratıcı Stratejist: Zeynep Özdoğan
Ayakkabı Tasarımcısı: @georgiy00865462
Operasyon Direktörü: Yaşar Eser
Motion Designer: Mahmut Kalyoncu
Prodüksiyon: GoGo Project
Yönetmen: Anıl Tokur
Proje Direktörü: Aslı Ergüzel
Yazılım Geliştirme: Günay Sert

Görsel: Twitter