Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Oddviz Dünyayı Gezerek Şehirleri Arşivliyor

Oddviz Dünyayı Gezerek Şehirleri Arşivliyor

Kadıköy merkezli kolektif Oddviz, Envanter isimli sergisi dahilinde Kadıköy, Kreuzberg, Manhattan ve Venedik'in ikonik ögelerini belgelediği videolar yayınladı.

Kadıköy merkezli Oddviz, 2 sene önce Erdal İnci, Serkan Kaptan ve Çağrı Taşkın’ın bir araya gelmesiyle kuruldu. Fotogrametri tekniğini kullanan ekip, bu sayede fiziksel nesnelerin, objelerin veya yapıların fotoğraflarını farklı açılardan çok sayıda çekerek 3B dijital modellemelerini yapabiliyor. Fotoğraflarının ögenin de o ana bağlı koşullarını da içermesiyle görsel bir kütüphaneye dönüşüyor. Sofa Oteli’nin anatomisini çıkaran, Canavar’ın duvarlarını süslediği ve yıkılmak üzere olan bir evi belgeleyen ekip böylece binalar artık yerinde olmasa bile tüm detaylarını yaşatabiliyor.

Semtlerin dikkat çekmeyen değerleri

Erdal İnci’yi Yeni Yaratıcılar’da ağırladığımız sırada Kadıköy’deki babaları ve trafoları fotoğraflıyorlardı. Kadıköy’ün ve özellikle Bahariye Caddesi’nin kimliğini oluşturan babalar (yol kenarındaki mantarlar) zamanla eskiyor, yeniden boyanıyor hatta semt sakinleri tarafından örgüler örülüyor. Kadıköy’ün boğası, babaları, trafoları derken semtin dokusu haline gelen parçalar birer birer Oddviz’in kütüphanesinde yerini edindi.

Ardından ekip Kreuzberg’e, Manhattan’a ve Venedik’e de giderek buraları da belgeledi ve Envanter isimli bir sergiye dönüştürdü. Çeşmeleriyle, yangın musluklarıyla, binalarıyla ve silüetiyle kendi kimliğini yaratan bu şehirlerden de toplanan anılar birleştirildi. 11 Eylül’de açılan ve 20 Ekim’e kadar açık kalacak olan Envanter sergisi ekibin bu çalışmarını bir kompozisyona döküp fiziksel mekana taşıdılar.

Oddviz, sergi duyurusunun ardından Wall Street ve Acqua Alta isimli iki video da yayınladı. Bu videolar Venedik’teki çeşmelerin ve Manhattan’daki sokak objelerinin bir araya gelmiş halini gösteriyor. Bu videolar sizi heyecanlandırdıysa detaylı ve yüksek çözünürlüklü hallerini canlı gözlerle görmek için serginin son 3 günü kaldığını da hatırlatalım.

Görsel: Oddviz