Sosyal medya platformlarında ve fotoğraf düzenleme uygulamalarında yer alan filtrelerin dayatılan güzellik standartları üzerindeki etkisi son yıllarda hep eleştirilen odağında yer alan bir konu oldu. Tüketim kültürüne ve medyanın dayattığı güzellik standartlarına bir de bu filtreler eklenince rötuşlanmış selfie’ler sosyal medya belirli standartlara uymaya çalışan kullanıcı sayısı çığ gibi büyüdü.
Fotoğraf düzenleme araçlarının ve selfie kültürünün gençler başta olmak üzere her kesimden insan üzerinde bıraktığı etkileri gösteren kampanyaları ve işleri 2017 ve 2019 yıllarındaki derlemelerimizde ele alışmıştık. İdealize edilmiş güzellik algısını yıkan kampanyalarıyla dikkat çeken Dove’un gerçekçi olmayan güzellik standartlarına uygun selfie paylaşmanın yarattığı psikolojik ve fiziksel hasarı gösteren son kampanyası Reverse Selfie de güzellik algısının toksik doğasını çarpıcı bir şekilde gösteriyordu. Benzer bir şekilde Getty Images da kiloya dair rötuşları artık kabul etmeyeceğini duyurmuş dayatılan standartlara karşı çıkmıştı.
Filtre ya da photoshop uygulanan fotoğrafları belirtme zorunluluğu
Filtrelerin ve rötuş uygulamaların yarattığı bu durum artık markaların ve şirketlerin hazırladığı kampanyalar bir tarafa karar verici mercilerin de adım atması gereken bir konu. Norveç de bu konuda öncü bir adım atıyor. Norveç Çocuk ve Aile İşleri Bakanlığı’nın yeni düzenlemesi sosyal medyada yayınlanan ve gerçekçi olmayan güzellik standartlarını yansıtan fotoğraflara bir sınırlandırma getiriyor.
Bu değişiklikleri fark edemeyen çocuklara veya gençlere verebilecek zararları göz önünde bulunduran yetkililer yeni yasa ile birlikte beden üzerinde herhangi bir manipülasyon yapılması durumunda bir uyarı işaretinin paylaşılmasını zorunlu kılıyor. Karar, yüz hatlarından vücut orantılarına kadar her türlü vücut görüntüsü manipülasyonu için geçerli olacak.
Kanun tanıtım amaçlı kullanılan reklamları veya görselleri içeriyor
Yalnız yasa sadece reklam amaçlı kullanılan görselleri kapsıyor. Kabul edilen yasaya göre Instagram, TikTok, Facebook, Snapchat ve Twitter gibi sosyal ağ platformlarında ünlüler ve influencer’lar tarafından paylaşılan görsellerde fotoğraflara uygulanan manipülasyonların belirtilmesi zorunlu kılınıyor. Influencer’lar başta olmak üzere bu paylaşımlarından herhangi bir gelir elde eden tüm sosyal medya kullanıcıları paylaşımlarını yaparken görsellerde manipülasyon olduğunu söylemesi gerekiyor.
Düzenlemenin önümüzdeki aylarda yürürlüğe girmesi bekleniyor. Tam olarak ne zaman yürürlüğe gireceğine ise Norveç Kralı karar verecek.
Görsel: YouTube, Bigumigu