Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Mini Örgü Makinesi

Mini Örgü Makinesi

Örgü uzmanı ve tasarımcı Maartje Boer, el örgüsünü taklit eden minyatür bir düzenek yaptı.

Yün ve örgü, yaratıcı dünyada en sevilen malzeme ve tekniklerinden. Chloe Lemay’in stop-motion örgüsü ve Mulyana’nın dev örgü heykelleri gibi şirin mi şirin örneklerle sıkça karşılaşıyoruz. Anushka Naanayakkara’nın Bafta ödüllü ve bol yünlü kısa animasyonu A Love Story de çizgi üstü işlerdendi. Maartje Boer da mini örgü makinesiyle sosyal medyada herkesin kalbini çalıyor.

Örgü örüyormuş gibi yapan minik bir kinetik heykel

Kendini örgü uzmanı, tasarımcı ve eğitmen ünvanlarıyla tanıtan Maartje Boer, şimdiye kadar gördüğünüz en usta örgücülerden biri olabilir. Kendisi bere, çorap gibi işlevsel ve örmesi zor eşyaları yaratıcılığını katarak örebiliyor. Diğer yandan da yünle ve örgü teknikleriyle sürekli yeni deneyler yapıyor. Örneğin Instagram’daki bir desen meydan okumasına şu paylaşımıyla katılmış. El örgüsü ve makine örgü kombinasyonları üzerine araştırmalar yapmış. Tıpkı bir mucit gibi, her zaman malzemenin doğasına dair yeni bir şeyler keşfediyor ve yeni teknik yaklaşımlar geliştiriyor.

Hollanda’nın Maastricht kentinde yaşamını ve kariyerini sürdüren Maartje Boer, tel kullanarak minik bir örgü makinesi yapmış. Makine, insanın elde örme hareketini taklit ediyor. Şiş yerine bir çift kürdan kullanmış. Bu makine, dünyada Automaton olarak bilinen, eski oyuncaklarda ve robotlarda da kullanılan mekanik düzeneklerden. Bu düzeneklerin başka yaratıcı örneklerini burada görebilirsiniz.

Paylaşıma dikkatle baktığınızda aslında bu düzeneğin herhangi bir örme işlevini gerçekleşmediğini fark ediyorsunuz. Hatta diğer usta örgücüler de bu konuda yorum yapmışlar ve görüş alışverişinde bulunarak hemfikir olmuşlar. Yine de örgü tutkunu olsun olmasın herkes bu temsili makineye bayılmış. Beğeni sayısı da 2 milyona yaklaşıyor.

Bu haber ilginizi çektiyse bere ören sandalyeyi de görmek isteyebilirsiniz. Son teknoloji bir örgü makinesi görmek isterseniz 3B yazıcı gibi çalışan şu makineye göz atmanızı öneririm.

Görsel: Instagram