Yapay zekalı sanat ve tasarım araçları büyük bir hızla gelişiyor. Şu anda metin (prompt) ve eskiz gibi verileri belirli stillerde görsellere dönüştüren araçlar oldukça popüler. Bu durum, yapay zeka resmi ya da yapay zeka sanatı diye adlandırılan yeni bir üretim alanının açılmasına neden oldu. Sanatçılar da sanatla ilgisi olmayan internet kullanıcıları da kendi yapay zeka işlerini sosyal medyada paylaşmaktan geri kalmıyor. Sosyal medyadaki takipçileri de bu ürünlere tıpkı insan elinden çıkmış eserler kadar ilgi gösteriyor. Bu araçlar çoğunlukla ücretsiz ve kullanmak için genellikle herhangi bir yazılım bilgisine sahip olmanız gerekmiyor. Dilediğiniz metni girip siz de kendi yapay zeka resminizi yapabiliyorsunuz.
Dilerseniz hep birlikte bu popüler yapay zekalı sanat oluşturucularının (ai art generator) neler olduğuna ve özelliklerine yakından bakalım. Bu haberde en pratik arayüze sahip, en iyi performanslı ve dolayısıyla en popüler olan araçları derledim.
WOMBO Dream
WOMBO Dream, en popüler ve en pratik araçlardan biri. Ürettiği görsellerin kalitesi de pratikliğiyle doğru orantılı. Herhangi bir üyelik aşamasına gerek duymadan doğrudan kullanabileceğiniz bir araç. İster tarayıcınızda isterseniz de mobil uygulamasıyla çalışabilirsiniz. Bu haberde, WOMBO Dream ile ilgili tüm detayları ve kullanıcıların bu uygulamada ne tür işler ürettiğini görebilirsiniz. Ben cat forest terimini girerek ve Ghibli stilini seçerek aşağıdaki sonucu elde ettim.
DALL·E 2
5 Ocak 2021’de OpenAI tarafından piyasa sürülen Dall-E’yi artık duymayan kalmamıştır. Bu yazılım yeni sürümüyle artık Dall-E 2 olarak anılmaya başladı. Benzerleri gibi metinsel tanımlardan görüntü oluşturan bir yapay zeka programı. Heinz de reklam kampanyası için Dall-E 2’yi kullanarak yapay zekaya göre ketçabın “Heinz” anlamına geldiğini kanıtlamıştı.
Her ne kadar herkese açık bir yazılım gibi duyurulsa da şimdilik onu kullanmak için bekleme listesine girmeniz gerekiyor. Bu listeden seçecekleri 1 milyon kişiyi beta sürümüne davet edeceklerini açıkladılar ancak bu davetin ne zaman geleceği ya da davet edilip edilmeyeceğiniz konusu bir parça belirsiz. Ayrıca ücretsiz kullanımla ilgili kısıtlamalar da var. DALL-E 2 hakkındaki tüm detayları ve bu araçla üretilen işleri haberimizde görebilirsiniz.
craiyon
craiyon, metinden görsel oluşturabilen ve tıpkı WOMBO Dream kadar pratik olan bir araç. Üye olmanıza gerek yok. Yazılımın kendine has tuhaf bir stili var. Toplamda 9 görsel üretiyor. Cat forest terimini girdiğimde ürettiği görsel yukarıdaki bol kedicikli görseller. Ağaçlarla kedileri yer yer melezleştirip kedilerin yüzünde ya da anatomisinde bazı bozulmalar yaratmış.
NightCafe
NightCafe, üyelik gerektirmiyor. Tıpkı Wombo Dream ve craiyon gibi erişimi ve kullanımı kolay araçlardan biri olarak sınıflandırabiliriz. İlk aşamada kullanıcıya metinden görsele/videoya dönüştürme mi yoksa stil transferi mi yapmak istediği soruluyor. Stil transferiyle kastedilen bir fotoğrafa, ünlü bir ressamın stilini uygulamak. Stil transferi benim ilgimi çekmediğinden ve yine cat forest prompt’unu kullanmak istediğimden hemen bunu girip , cosmic ve artistic seçenekleriyle ilerledim. Ortaya çıkan sonuç yukarıdaki gibi oldu. Görseli beğenmeme rağmen düşük kalitede export edilmesini bir dezavantaj olarak değerlendirebilirim. Bir de 5. denememde sonra “krediniz düşük”, “kredi satın alın” veya “kredi kazanın” gibi uyarılar çıkmaya başladı. Dolayısıyla ilk birkaç denemeden sonra ücretli olarak kullanmanız gerekebilir. Ücretliye geçildiğinde görsel kalitesinde de bir yükselme oluyor muhtemelen.
Midjourney
Midjourney hem bir araştırma laboratuvarının hem de onun yaratığı yapay zekalı aracın adı. Tıpkı OpenAI’nin DALL-E’si gibi… Aracın performansı ve tutarlılığı da sık sık DALL-E ile kıyaslanıyor. MidJourney’nin aslında bir Discord botu olduğunu belirteyim. Bot, metinlerden çok hızlı bir şekilde görsel oluşturma becerisine sahip. Aklınızdaki cümleleri saniyeler içinde görsele dönüştürebiliyor. Ana sayfadaki Join the Beta’yı tıklayarak Discord sunucusuna bağlanıp hemen denemeler yapmaya başlayabilirsiniz. Deneme sürenizi tamamladıktan sonra, 10-30 dolar civarında farklı paketlerle abone olabilirsiniz. Bu araçla profesyonel anlamda neler yapılabileceğini görmek için Bosch ve Caravaggio stilindeki uzay gemilerine ve bir müzik festivali için yaratılan şu afişlere göz atmanızı öneririm.
Starry AI
Starry AI, bu listedeki diğer araçlar gibi metni yapay zeka resimlerine dönüştürüyor. Ancak diğerlerinden farklı olarak, sonuçları çok daha kişisel hale getiren ayrıntılı kontrol ayarları sunuyor. Üyelik aşamasını tamamladıktan sonra metni girerek ve iki yapay zeka motoru arasında seçim yaparak ilerlemeniz gerekiyor. Altair isimli motor, rüya benzeri ve soyut denilebilecek türde görüntüler üretiyor. Orion ise daha gerçekçi -ama elbette gerçek olmayan- görüntüler üretiyor. Ardından 16 sanat stili, tuval boyutu veya en boy oranı arasından seçim yapmanız isteniyor. İsteğe bağlı olarak kendi özel görselinizi yükleyip bunun temel görüntü olarak kullanılmasını sağlayabiliyorsunuz. Son olarak, görüntü oluşturulduğunda yüksek çözünürlüklü olarak eseri indirmek için kredi kullanmanız gerekiyor.
Pixray
Pixray, üye olmadan kolayca herkesin görsel oluşturabileceği bir arayüze sahip. Yine de Pixray’in geek’lerin ve kodlama bilgisi olanların daha iyi vakit geçireceği bir platform olduğunu da eklemeliyim. Özelleştirilebilir yapay zeka motorları ve özel kodlar için kapsamlı dokümantasyonu ile kendi özel kitlesine hitap eden bir araç. Kapsamlı Pixray belgelerinde, yapay zeka ayarlarını çeşitli şekillerde değiştirebileceğinizi görebilirsiniz. Örneğin, sanatçılar veya stiller ekleyebilir, kalite, yineleme veya ölçek tanımlayabilir ve çekmece, ekran, filtre, video ve görüntü ayarları aracılığıyla resminizi değiştirmenin ayrıntılı yollarını keşfedebilirsiniz.
Yapay zeka, yaratıcı insanların işini elinden mi alacak?
Yapay zekalı araçlarlarda yaşanan hızlı ilerleme “Yapay zeka, yaratıcı insanların işini elinden mi alacak?” gibi tartışmalara neden oldu. Bu soruya “evet” cevabını verenler var. “Elinden almak” yerine yaratıcı insanların iş yapma biçimlerinde değişime yol açacağını öne süren daha iyimser bir grup da mevcut. Bu iyimser grup, yapay zekaya doğru verileri vermenin bir ustalık işi olduğunu vurguluyor. Sanat tarihi, sanatçılar, akımlar, stiller, renk uyumu, estetik yaklaşım gibi alanlarda birikime sahip olan insanların daha iyi prompt’lar yazıp yapay zekaya daha iyi resimler ürettirebileceği inancındalar. Siz ne düşünüyorsunuz?
Sizin ekleyeceğiniz araçlar varsa lütfen bunları da yorumlarda bizimle paylaşın.
Görsel: Flippo Nassetti / Midjourney