Mantar miselyumu (mantar ipleri) vegan ve çevre dostu bir malzeme olarak endüstriyel tasarımda ve mimaride sıkça deneysel projelerin konusu oluyor. Hollanda Tasarım Haftası’nın bir parçası olan The Growing Pavilion (büyüyen pavyon) bunun en çarpıcı örneklerindendi. Yine Carlo Ratti’nin Milano Tasarım Haftası için Gaudí’den ilhamla tasarladığı mantar yapılar da oldukça ses getirmişti. Mantardan üretilen vegan ayakkabı ve satın alan kişinin mantar köklerinden kendi yetiştirebileceği mantar lamba da örnek tasarımlardandı. Maske atıklarının yeni bir çevresel sorun haline geldiği bugünlerde ise Mycelium Mask adlı bir başka proje var karşımızda.
Kuo Duo, bu proje sayesinde miselyumun tasarımcıların işine yarayacak yeni özelliklerini keşfetti
Seul merkezli tasarım stüdyosu Kuo Duo, Mycelium Mask projesini biyoloji laboratuvarı Biolab Seoul ile iş birliği yaparak hazırlamış. Proje kapsamında mantar miselyumundan yapılmış bir dizi maske yaratılmış. Gwacheon Ulusal Bilim Müzesi’nde halka açık bir atölye çalışmasında geliştirilen maskeler, bu sürdürülebilir biyomateryalin avantajlarını ve potansiyel uygulamasını göstermeyi amaçlıyor.
https://www.instagram.com/p/CHpVitYJ8FX/
Mantarın vejetatif bir parçası olan miselyum, doğal atıkları kullanarak bunların istenilen şekle gelmesini sağlıyor. Ayrıca bu malzemeyle beyaz renge ve yumuşak bir dokuya sahip bir tür kağıt üretilebiliyor. Bu bilgiler ışığında hareket eden Kuo Duo, insanların çocukluğuna geri dönebileceği eğlenceli maskeler tasarlamaya karar vermiş.
https://www.instagram.com/p/CHckHpzpica/
Her biri çeşitli mantar türlerinin doğal şekillerinden ilham alan beş maske tasarımı ortaya çıkmış. Yüksek mukavemetli, yoğun ve beyaz yüzeyler oluşturmaya odaklanılmış. Bunun için maske kalıplarında birkaç kez miselyum yetiştirme denemeleri yapılmış. Bu süreçte Kuo Duo malzemenin bir başka özelliklerini de keşfetmiş. Çeşitli koşullar altında farklı yetiştirme deneyleri yaptıktan sonra, miselyumun ne kadar çok büyüyüp, güçlenebildiği ve güçlendikçe de yüzeyinin o kadar ve beyazlaştığını fark etmişler.
https://www.instagram.com/p/CHrzpjLpY0L/
İşlemin üç veya dört kez tekrarlanmasının, maskeler için optimum mukavemet ve yüzeye en uygun koşulları yarattığı ortaya çıkmış. Süreç daha çok uzadığında ise miselyum mantarlaşıyor ve yüzeyi sararmaya başlıyor. Miselyumla ilgili daha fazla bilgiye sahip olmak için bu malzemeyele bolca deney yapılması gerektiğine karar veren tasarımcılar, atölye çalışması düzenleyerek süreci başka insanlara da öğretmeyi hedeflemiş. Böylece katılımcılar kendi atölyelerinde de denemeler yaparak bu malzemenin farklı özelliklerini keşfedebilecek ve kullanımını yaygınlaştırabilecek.
https://www.instagram.com/p/CG1ObCLpnGV/
Görsel: Kuo Duo