Second Life projesi, Bangkok merkezli tasarım stüdyosu suMphat Gallery ve saygın Tayland üniversitelerinden araştırmacıların iş birliğiyle yürütülüyor. Bu projedeki ortak görevleri, bölgedeki mango işleme endüstrilerinden açığa çıkan organik atıkları en iyi şekilde yönetebilmek.
Yerel kaynaklardan sürdürülebilir ürün malzemelerine
Ekip, Tayland’daki gıda israfına çözüm getirirken aynı zamanda sürdürülebilir kalkınmayı desteklekleyecek bir proje yaratmayı hedeflemiş. Aynı zamanda da tarımsal atıklara değer katan döngüsel bir ekonominin önünü açmak istemişler. Kapsamlı araştırma ve geliştirme çalışmalarının ardından ekip; mango özlerini ve çeşitli bakterileri kullanan, polimer katkı maddelerine ihtiyaç duymadan meyvenin belirgin özelliklerini koruyan, mango biyo-deri olarak bilinen yenilikçi bir malzeme yaratmış. Ortaya çıkan tasarımlar; biyo-bazlı mango deri giysilerden ve aksesuarlardan mutfaklarda kullanılan soğutma tepsilerine uzanan geniş bir organik ürün yelpazesi oluşturuyor.
Mango atıklarından yapılan soğutma tepsileri
Khon Kaen Üniversitesi, Mahidol Üniversitesi ve Chulalongkorn Üniversitesi’nden araştırmacılar, endüstrinin boyut ve şekil gereksinimlerini karşılayamayan mangoları çöpe atmak yerine yeniden değerlendiren yenilikçi tasarım çözümlerini finanse etmek ve geliştirmek için suMphat Gallery ile anlaşmış. Uzmanlar ortaya çıkan biyo-derinin, geleneksel deri giyim ürünlerinin yerini alabileceğini ve kaliteden ya da tarzdan ödün vermeyen sürdürülebilir bir alternatif sunabileğini düşünüyor.
Daha önce de elma kabuğundan ve mantardan yapılmış sürdürülebilir deri örneklerine yer vermiştik. Ayrıca sebzelerden ya da Meksika’nın yerel zenginliği olan kaktüsten yapılmış biyoplastik örnekleri de ilginizi çekebilir. Sürdürülebilir ürün malzemesi denildiğinde ise endüstriyel ayçiçeği atıklarından, ceviz kabuklarından, pirinç kabuklarından ve kahve telvesinden yapılmış olanlara göz atmak isteyebilirsiniz.
Mango atıklarından yapılan deri eşyalar
Görsel: suMphat Gallery