Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Yapı Malzemesi Olarak Ahşap Yerine Pirinç Kabuğu

Yapı Malzemesi Olarak Ahşap Yerine Pirinç Kabuğu

Modern Mill, ahşaptan ayırt edilemeyen pirinç kabuğu yapı malzemesi ACRE ile ormansızlaşmaya karşı sürdürülebilir bir ürün öneriyor.

Mantarın, ayçiçeği kabuklarının ve diğer tarımsal atıkların sürdürülebilir bir yapı malzemesi olarak nasıl değerlendirilebileceği üzerine önemli araştırmalar ve inovasyonlar yapılıyor. Öte yandan dünyada, agacın yerine geçecek bir malzeme arayışı da var. Ağaçlar mobilyadan kağıda kadar pek çok şey için temel malzeme olsa da, insanlığın mevcut tüketim oranı, ekosistemde kritik durumların ortaya çıkmasına neden oluyor. Modern Mill, %100 ağaçsız ve sürdürülebilir bir ürün yaratarak bu soruna çözüm öneriyor.

Ormansızlaşan dünyada %100 ağaçsız bir yapı ve ürün malzemesi

ABD’li üretici Modern Mill kendi misyonunu şöyle açıklıyor: “Dünyanın daha sürdürülebilir bir gelecek yaratabilmesi için yeni nesil yapı malzemelerine öncülük ediyoruz. Yapı malzemeleri endüstrisine taze yenilikler ve tasarım camiasına ilham getiriyoruz.”

Şirketin ilk ürünü olan ACRE, yaygın ormansızlaşmaya bir alternatif sunuyor. Başlıktan da anlayacağınız üzere, bu malzeme kesilmiş ağaçlardan değil tarımsal atık olarak ortaya çıkan pirinç kabuklarından elde ediliyor. Fotoğraflarda da görüldüğü gibi, ahşaptan neredeyse ayırt edilemiyor. ACRE ile Modern Mill, 2022’de Fast Company’den “En İyi Orta Ölçekli İşletme” olarak Dünyayı Değişen Fikirler Ödülü’nü ve 2022 Yılının Yeşil İnşaatçı Ürünleri ödüllerini kazanmış. Florida’daki bir Formula 1 etkinliğinde Heineken için yaratılan yeşil bar da ACRE kullanılarak hazırlanmış.

ACRE, yalnzıca doğal malzemelerin geri dönüştürülmesiyle değil üretim sürecindeki sıfır atık prensibiyle de sürdürülebilir bir ürün. Mississippi’deki sıfır atık fabrikasında üretiliyor. Modern Mill’in hiçbir ürünü fenol, formaldehit ve yapıştırıcı içermiyor. Malzeme; döşeme, zemin kaplama, dış cephe kaplaması, gemi kaplaması ve daha pek çok alanda kullanılabiliyor.

ACRE su geçirmez özellikte ve hava koşullarına dayanıklı bir malzeme. Tahta kurdu gibi canlıların da hedefi olmuyor. Aynı zamanda çürüme, çatlama ve kıymık gibi dezavantajları bulunmuyor. Bu da onu zemin kaplaması, duvar, döşeme, bahçe mobilyaları ve diğer alanlar için sürdürülebilir bir seçenek kılıyor, boyanabiliyor.

Kendini ağaçları kurtarmaya adayan Modern Mill ürün hakkında şu açıklamaları yapmış: “Bir palet ACRE, Brezilya’nın ceviz ağacı gibi egzotik sert ağaçların yerine geçerek bir dönümlük tropikal yağmur ormanını kurtarıyor. Ağaçların maksimum yoğunluğa kadar istiflendiği arazilerde yetiştirilen güney sarıçamı gibi yumuşak ağaçlar söz konusu olduğunda ise bir palet ACRE, bu ağaçlardan elde edilen bir palet keresteye eşdeğer.” Şirket, bu malzemenin şimdiden 44.000 dönümlük tropikal yağmur ormanını veya 13.000 yumuşak ağaç eşdeğerini kurtardığını açıklamış.

ahsap yerine pirinc kabugu

ahsap yerine pirinc kabugu

Görsel: Modern Mill