Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Elma Kabuğundan Üretilen Vegan Çanta

Elma Kabuğundan Üretilen Vegan Çanta

İtalyan tasarımcı Luca Nichetto, New York merkezli vegan deri ürünleri markası Angela Roi için elma derisinden üretilen Malala adlı bir el ve omuz çantası tasarladı.

Mobilya tasarımlarıyla tanınan ödüllü İtalyan tasarımcı Luca Nichetto, New York merkezli vegan deri ürünleri markası Angela Roi için elma derisinden Malala adlı bir el ve omuz çantası tasarladı. Vegan çanta, ismini Pakistanlı aktivist ve 2014 Nobel Barış Ödülü sahibi Malala Yousafzai’den aldı. Çantanın kumaşı, gerçek deriye tamamen bitki bazlı bir alternatif olarak atık elma kabukları, lifleri ve çekirdeklerinden üretildi.

Zamanla malzemede değişikliklere yol açabilecek dış etkenlere karşı hassas olması nedeniyle elma kabukları petrol türevi poliüretan plastik ile karıştırıldı. Hali hazırda piyasadaki bitki bazlı deri alternatiflerinin çoğu, tüketim mallarından beklenen dayanıklılığı sağlayabilmek için kaplama olarak halen plastik bileşen içeriyor.

Malala çantasının üretiminde de bu şekilde derinin hem hissini hem de görünümünü koruyan dayanıklı lifler halinde işlenen bir kumaş türevi ortaya çıktı. Doğal bir hammaddenin tercih edilmesi ayrıca üretim zincirinde kimyasal kökenli maddelerin yerini alarak enerji tüketimini ve karbon emisyonunu azaltan bir etki yaratıyor. Örneğin her bir kilogram elma atığı, yerine kullanıldığı eş miktardaki poliüretanın 5,82 kilograma denk düşen karbon ayak izini azaltabiliyor.

Angela Roi’nin ifadesiyle gıda endüstrisinde meyve suyu, reçel gibi ürünlerin üretimine yönelik yoğun olarak elma yetiştirilen bir bölge olan İtalya’nın Güney Tirol kentinde her yıl kabuk ve çekildeklerden oluşan yaklaşık 30 bin ton elma atığı ortaya çıkıyor. Marka, ortaya çıkan bu dev atığın geri dönüşüm süreciyle ilgili Luca Nichetto ile iş birliği yaparak bu projeyi geliştiriyor. “Ekonomik durum, çevresel zorluklar ve dünyadaki bu kriz göz önüne alındığında, tasarımın yanıtları dayanıklı ve sürdürülebilir nesnelerin yaratılmasında bulması gerektiğine inanıyorum.” diyor İtalyan tasarımcı.

Benzerlerine kıyasla kullanılan hammadde gereği daha hassas olan Malala çantalarının kullanımı da hassasiyet gerektiriyor. İçine fazla eşya konulması halinde şekli bozulabilir veya ısı, ışık, toz, nem gibi dış etkenlere maruz kaldığında bitkisel boyası zarar görerek üzerinden kalıcı izler oluşabilir. Angela Roi’nin web sitesinde kullanıcılar için elma derisiyle ilgili detaylı bir bilgilendirme yapılıyor. Bej, siyah ve koyu kırmızı olmak üzere üç renkte üretilen Malala çantaları, markanın web sitesi üzerinden satışa sunuldu.


Görseller: Instagram