Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Lohusa Depresyonu Hakkında Konuşmamız Gerekiyor

Lohusa Depresyonu Hakkında Konuşmamız Gerekiyor

Gidget Foundation için hazırlanan film, genç bir annenin mutsuzluğu anlatırken lohusa depresyonu konusuna güçlü bir duygusallıkla eğiliyor.

Anneliğin ya da lohusalığın sorunları çok sık konuşulmuyor, ifade edilmiyor. Oysa özellikle lohusa depresyonu hayati önem taşıyan bir konu. Bu konu hakkında farkındalık çalışmaları yapan Avusturalyalı sosyal sorumluluk kuruluşu Gidget Foundation da yeni bir annenin yaşadığı kaygı ve depresyona eğilen güçlü bir filmle, diyalog başlatmayı umuyor.

“Start Talking” (Konuşmaya Başla) ismiyle başlayan ve lohusa annelere görüntülü arama yoluyla destek sağlayan inisiyatifin tanıtımı için yaratılan film; reklam ajansı Naked imzası taşıyor. Filmde lohusalık depresyonu boğuşan annelere Gidget Foundation’ın destek servisinin nasıl yardımcı olabileceği anlatılıyor.

Brilliant Films yönetmeni  Steve Back tarafından yönetilen filmde, genç bir kadının ev işleri yaparkenki dokunaklı konuşmasını dinliyoruz. Mutsuz bir evliliğe hapsolduğu imasını yapan bir konuşma bunu. “Onu sevmediğimi düşündüm” diyor kadın, buhranlarını anlatıyor. Güçlü bir performans ile izlediğimiz kadının kaygıları ve mutsuzluğu çok gerçek geliyor.

Ancak filmin sonu beklediğimiz şekilde sonlanmıyor. “Ne zamandır böyle hissediyorsun?” sorusuna kadının “Doğduğundan beri” diye yanıt vermesiyle bahsettiğinin bebeği olduğunu anlıyoruz. Konunun mutsuzluk ve depresyon değil; özellikle lohusa depresyonu olduğunu böylece görüyoruz.

Yargılamak Yerine Konuşmak

Psikologlar önderliğinde geliştirilen filmin etkileyici yanı, konuşulmayan gerçekleri bütün çıplaklığıyla ve sert bir duygusallıkla dile getirmesi. Lohusa depresyonu nedeniyle bebeğiyle bağ kuramayan veya kendini mutsuz hisseden annelerin bunu anlatacak kimseleri olmuyor. Çoğunlukla bu hisleri kendilerine bile itiraf etmekten çekiniyorlar. Kötü anne olarak yargılanma korkusu bu bunalımın yalnız yaşanmasına neden oluyor. Dolayısıyla filmde önerilen konuşmaya başlamak hem anneye, hem de topluma bir hatırlatma zira lohusalığın konuşulması gerekiyor

Film, televizyon, sinemalar ve hastane ve doktorların bekleme odalarında gösterime girdi. Konu hakkında daha detaylı bilgiye ve “Start Talking” programına kuruluşun internet sitesi üzerinden ulaşılabiliyor.

Künye:

Reklamveren: Gidget Foundation Australia
Reklam Ajansı: Naked Communications
Reklam Yazarı: Daniel Miller, Craig Adams
Sanat Yönetmeni:Bryce Waters, Jenny Tang
Yönetici Yaratıcı Yönetmen: Jon Burden
Strateji Yönetmeni: Craig Adams
Müşteri İlişkileri Yönetmeni: Helen Adams
Yapım: Brilliant Films
Yönetici Yapımcı: Stephanie Ceccaldi
Yönetmen: Steve Back
Görüntü Yönetmeni: Tristan Milani
Yapımcı: Stephanie Ceccaldi
Kurgu:David Mosqueda @ White Chocolate
Kurgucu: Gabriella Muir
Ses: Sonar
Ses Tasarım: Timothy Bridge

Görsel: Vimeo