Çamaşır yıkaması çok sıkıntı bir eylem değil, sonuçta teknoloji sağ olsun makineye atıyoruz ve programı seçip deterjan, yumuşatıcı gibi içerikleri koyduktan sonra pek bi’ şey yapmıyoruz. İnsan için çamaşır yıkandıktan sonra dert olmaya başlıyor. Yok efendim makineden çıkardık, önce bir silkeledik hafiften sonrasında astık ve kuruttuk derken vakit alan eylemler silsilesi başlıyor. Çamaşırlar kuruduktan sonra da onları toplaması ve katlayıp yerleştirmesi ise apayrı bir süreç. Özellikle evde yaşayan kişi sayısı arttıkça bu eylemlerin de süresi hep uzuyor. Evet, biraz bu eylemin yoruculuğunu abartmış da olabilirim ama.
Seven Dreamers adlı teknoloji şirketi de bu konuyu düşünmüş etraflıca ki bizlere CES 2018’de çok farklı bi ürün sunuyor: Laundroid. Laundroid aslında son üç yıldır CES’lerde boy gösteriyordu. Fakat bu sene kendini yenilemiş ve daha şık olarak CES 2018’e katıldı. Ahşap bir tasarıma sahip Laundroid kibar bir şekilde evin mobilyalarıyla uyum sağlıyor. Ayrıca dilerseniz odada ayna gibi de kullanabiliyorsunuz, aynalı versiyonundan edinirseniz.
Akıllı Evin Akıllı Çamaşır Yardımcısı
Laundroid, kıyafetleri almak için birden fazla robotik kol kullanıyor. Kıyafetler daha sonra kameralarla taranıyor. Nesneyi analiz etmek için farklı giyim öğelerinden oluşan 256.000 imaj içeren bir sinir ağı var Laundroid’in. Ürün, yapay zekayı kullanan bir sunucuya Wi-Fi ile bağlanıyor. Robotik kollar daha sonra kıyafetleri, nerelerinden bağlandıklarını ve nasıl katlanmaları gerektiğini belirliyor. Bir t-shirt’ün katlanması yaklaşık 5-10 dakika sürdüğü için, bir çamaşır yıkama süresi kadar veya belki de daha uzun katlama süresi olacağını söyleyebiliriz. Katlamaya birkaç saat ayırmanız gerekebilir.
Evet, çamaşırları katlamak gibi basit ve biraz zaman alacak bir işi yapmak için mümkün olan en karmaşık ve pahalı çözümü geliştirmek biraz absürt ve komik duruyor, ancak Laundroid’in asıl olayı giyim üzerine verileri toplamak için yapay zekayı kullanma biçiminde ve bu verileri nasıl kullandığında yatıyor. Kıyafetler, robotik kollara bilgi aktarmak için, parça parça analiz ediliyor. Makine farklı şekillerde sıralamak için giyeceğin türünün, boyutunun ve renginin verilerini kullanıyor. Yani kıyafetleri tanıdıkça elindeki verilere göre gruplayabiliyor. Örneğin kişi için gruplama yapabiliyor; anne, çocuk gibi. Renk ve türünün özelinde de yapıyor; kot ceketler, kırmızı elbiseler gibi. Aslında Laundroid çevrimiçi gardırop organizatörü de diyebiliriz.
90 milyon dolarlık yatırımla desteklenen Laundroid; Panasonic ve Daiwa House tarafından ortaklaşa geliştirildi. 16.000 dolarlık fiyat etiketi biraz göz korkutucu ancak şirket, kitlesel üretime geçerse Laundroid’in maliyetinin 2.000 doları aşmamasını umuyor. Şimdilik fiyatlar böyleyken hala çamaşırlarımızı kendimiz katlayacağız ve gruplayacağız gibi duruyor. Ama gelecekte bu tarz ürünler makul bir ekonomik yapıya oturduğunda, yani lüksten standarda normalize olduğunda, o zaman gerçekten Jetgiller dünyasında yaşıyor gibi olabileceğiz.
Görsel: Laundroid