Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Duş Suyunu Yeniden Kullanan Portatif Çamaşır Makinesi

Duş Suyunu Yeniden Kullanan Portatif Çamaşır Makinesi

İki ürün tasarımcısı Joanna Power ve Paramveer Bhachu tarafından geliştirilen portatif çamaşır makinesi, duşta kullanılan suyu filtreleyip çamaşırların yıkanmasında kullanıyor.

Su kriziyle ilgili birçok kampanyaya ve probleme çözüm olabilecek yaratıcı girişimlere sık sık yer veriyoruz. Suyun korunması ve tasarruflu kullanılması adına çaba gösteren Moen için hazırlanan ve temiz su kaynaklarının dünyadaki tüm suya oranla ne kadar az olduğu gösteren kampanya güzel bir örnekti. Her bir damlanın önemli olduğu tatlı su kaynaklarımızı sadece içmiyoruz, pek çok yerde kullanıyoruz. Çamaşır veya bulaşık makineleri, duş ve tuvalet, bahçe sulama, araç yıkama gibi birçok alanda daha tasarruflu olmak mümkün.

Duştaki suyu çamaşırlar için yeniden kullanmak

Birleşik Krallık merkezli organizasyon Energy Saving Trust’un yaptığı kapsamlı araştırmaya göre bir kişi günde ortalama 142 litre su harcıyor. Tüketilen suyun yüzde 25’ini duş, yüzde 9’unu da çamaşır makinesi oluşturuyor.

Joanna Power ve Paramveer Bhachu tarafından geliştirilen Lylo bu noktadaki tüketimi daha aza indirmek ve su tasarrufu sağlamak için alternatif bir yol sunuyor. Kendileri de bir zaanlar öğrenci olan ikili özellikle öğrencilerin çamaşırlarını normal bir çamaşır makinesinden daha az su kullanarak temizlemesine yardımcı olacak bir ürün sunuyor. Her öğrencinin yılda ortalama 15 bin litre suyu duşta harcadığına dikkat çeken girişimciler çamaşır yıkamada su tasarrufu sağlamak için duştaki suyu kullanıyor.

lylo

Lylo, klasik çamaşır makinesine göre daha az su kullanıyor ve daha kısa sürede yıkıyor

Lylo (tasarımcılar onu Lava Aqua X olarak da adlandırıyor), portatif bir çamaşır makinesi konsepti. İki farklı parçadan oluşuyor. Duş zeminine yerleştirilebilen paspas benzeri su tankı çamaşırları yıkamak için duştaki suyu biriktiriyor. Daha sonra biriktirilen bu su, çamaşır makinesinin ana ünitesine takılarak filtreleniyor ve çamaşırları yıkamak için kullanılabiliyor.

İki tasarım mezunu genç, çamaşır makinesini geliştirme aşamasında yıkama boyunca farklı aşamalarda suyun pH ve sülfat gibi değerlerini ölçüyor. Bu sayede duş sonrası tankta biriken, sonrasında filtrelenen suyun çamaşırlar için uygun olup olmadığı da kontrol ediliyor. Evlerdeki klasik çamaşır makinelerinin yaklaşık üçte biri kadar sürede temizleme işlemini gerçekleştiren Lylo, neredeyse bu makineler kadar başarılı bir sonuç çıkarıyor.

Bir yandan ürünü geliştirmeye devam eden Joanna Power ve Paramveer Bhachu bu sırada birçok ödülün de sahibi olmuş. Lylo için destek arayan ürün tasarımcıları 2023 yılında üretime geçmeyi hedefliyor.

lylo lylo

Görsel: Lylo, LinkedIn, Yanko Design