Ebeveynliğin türlü zorluğu bir yana bir de garip bir psikolojisi var, hep bir şeyleri eksik yapmışsın, daha fazlasını yapabilirmişsin gibi bir his oluyor çoğumuzda. Kusursuz bir ebeveyn olamamanın verdiği bir ezilme. Çalışsan yeterince zaman ayıramadın diye, çalışmasan yeterince oynayamadın diye, sınır koyamadın ya da fazla kural kural koydun diye, atlet giydirmedin diye, bisiklete binmeyi öğretmedin diye… Bunlar gibi küçük-büyük, türlü türlü konuda yaşanan tuhaf ve evrensel bir suçluluk hissi. Yabancılar bunun adına “parental guilt” diyor, küçük bir insan büyütürken paketin doğal parçası belki de. Bir yandan da bu mütemadiyen gelen sorgulama hali; kusursuz olamasak da, her şeyi veremesek de aslında çocuğumuz için en iyisini yapmaya çalıştığımızın da işareti.
Gıda sektörünün köklü firmalarından olan Kraft; tam olarak bu his üzerine giden bir sosyal deneyle karşımızda. Nasıl ki birçok marka fiziksel kusursuzluk yerine rötuşsuz gerçekliği öne çıkarmaya başladıysa, aynı şekilde Kraft da “kusursuz ebeveyn”liğin gerçek ya da gerekli olmadığını duygusal, hatta ebeveyn olanlarımızın gözlerinin yaşaracağı bir kampanyayla söylüyor.
Kraft’ın bugünün aileleri için daha anlamlı bir yere konumlanmak amacıyla başlattığı “Family Greatly” isimli kampanya; internet ortamında yayına giren bir sosyal deney videosuyla başlıyor. Video, Kraft’ın yaptığı bir araştırmaya dayanıyor. Araştırmaya göre, ebeveynlerin %80’i kusursuz olmak için bir baskı hissediyor. Öte yanda çocukların %80’i ise kusursuz anne-babalar istemiyor; iyi ebeveynler arıyor. Buradan hareket eden Kraft; “Family Greatly” kampanyasının başlangıcını sağlam bir iç görüyle yapıyor.
Kusursuz Olmak Mı, İyi Ebeveyn Olmak Mı?
Leo Burnett Chicago tarafından yaratılan çalışmada; anne ve babalar hangi konularda eksik hissettiklerini anlatıyor. Bir baba, “Çocuğumu fazla mı zorluyorum? Ya da onu yeterince zorlamıyor muyum?” diye soruyor. Bir anne, her gün 4’te evde olup çocuğuna lezzetli bir yemek hazırlayabilmeyi dilediğini belirtiyor. Onlar; gözleri yaşlı gerçekten denediklerini ama buna rağmen kendilerini ne kadar sorguladıklarını açıklarken hisler tanıdık geliyor, insanın boğazına bir yumru oturuyor.
Video bir noktada bizlere şunu soruyor: “Ya kusursuz olmaktan daha iyi bir şey varsa?” Ve çocuklar içeri giriyor. Onlar anne-babalarını heyecanla anlatırken ebeveynleri de izliyor. Çocuklar ebeveynlerin sorguladıkları hiçbir konuya takılmamış aslında, onlar anne-babalarının ne kadar harika olduklarını, yaptıkları güzel şeyleri anlatıyor. Kızının yeterince yanında olamadığını söyleyen annenin kızı, “İleride onun yarısı kadar iyi bir anne olabilsem bu harika olur!” diyor mesela.
Çalışma, kendilerine fazla acımasız davranan tüm anne-babalara Kraft’ın mesajıyla bitiyor: “Harika olmak için kusursuz olmak zorunda değilsiniz.” Ebeveynlik işini sevgi, şefkat ve bağlılıkla yaptığın müddetçe bir şekilde kendi ailen için doğrusunu yapıyorsun, bu işte bir tek doğru veya kusursuz bir yol yok. Bu; önemli ve değerli bir hatırlatma.
Videodaki aileler gerçek; hiçbiri profesyonel oyuncu değil. Kampanya, yine gerçek ailelerin kullanıldığı TV filmleriyle de devam ettirilecek. Bunun yanı sıra kampanya #FamilyGreatly etiketiyle gerek Kraft’ın kendi sosyal medya hesapları üzerinden, gerekse insanların kendi aile yaşamlarını etiketleyerek da takip edilebilecek. Kampanya malzemeleri hazırlanan internet sitesi üzerinden de görülebiliyor.
2016 yılında Masterfoods için benzer bir çalışma, sosyal medyada yankı uyandırmıştı. Ailelere ve çocuklara kiminle yemek yemek istedikleri sorulmuş, anne-babalar ile çocukların yanıtları üzerinden anlamlı bir mesaj verilmişti. Ülkemizde ise OMO, sene başındaki #anıbiriktir kampanyasıyla çocuklar için önemli olanın, büyük şeyler değil; yaşanan küçük anlar olduğunu hatırlatmıştı.
Künye:
Reklamveren: Kraft
Reklam Ajansı: Leo Burnett Chicago
Görsel: YouTube