2020’den sonra hayatlarımıza görüntülü görüşme yorgunluğu diye bir kavram girdi. Görüntülü görüşmelerin haddinden fazla uzadığında ya da çok sık yapıldığında tıpkı fiziksel toplantılarda olduğu gibi verimi düşürebilen bir iletişim biçimi olduğu artık biliniyor. Daha önce Sam Lavigne’ın Zoom görüşmelerinden kaçmak için geliştirdiği Zoom Escaper adlı yazılımı anlatırken de bu konuya değinmiştim. Hatta Santa Kupča’nın yorgan rahatlığındaki videolu görüşme giysileri de aynı noktaya parmak basan bir proje olduğundan burada anmadan geçmeyelim. Bu alanda en çok yenilik yapanlardan biri de NVIDIA. Görüntülü görüşme için yapılan can sıkıcı hazırlık sürecini devreden çıkarmak için Vid2Vid Cameo adlı bir araç geliştirmişti. Bu araç, selfie’nizi sizin dublörünüzmüşçesine hareketli hale getiriyor, görüşmeye aslında hiç görünmeden katılmanızı sağlıyordu. Böylece eşofmanlarınızla ve dağınık arka planınızla öylece oturup sadece sesli olarak görüşmede yer alabiliyordunuz. NVIDIA şimdi de Eye Contact ile bakışları kamufle ediyor; videolu görüşme yapanların ve içerik üreticilerinin yaşamını kolaylaştırıyor.
#NVIDIABroadcast 1.4 has arrived! ⬆️👀
With it brings incredible new features like Eye Contact, Vignette, and more. 🙌
Learn more and download the new update 👉 https://t.co/yYbgLWcHT1 pic.twitter.com/562IymGfSp
— NVIDIA Studio (@NVIDIAStudio) January 12, 2023
Bir odayı adeta ev stüdyosuna dönüştürebilen canlı yayın ve video konferans aracı NVIDIA Broadcast, bu ay Eye Contact ve Vignette olmak üzere Virtual Background’a getirilen 2 yeni özelliği tanıttı. Bunlardan Eye Contact efekti oldukça ses getirdi. Bu efekt, kullanıcının videolu konferans katılımcılarıyla/izleyicileriyle olan bağlarını güçlendirmesine imkan tanıyor. Ayrıca toplantı ya da yayın sırasında telefonuna bakması, aldığı notları rahatça okuması ya da gözlerini kapatıp dinlendirmesi – özetle kamufle olması – da kolaylaşıyor.
Yapay gözlerden gerçek gözlere doğal geçiş mümkün
Yeni Eye Contact (Göz Teması) efekti, kamerayla göz temasını simüle etmek için konuşmacının gözlerini hareket ettirip kameraya hizalayabiliyor. Bu sırada gözler son derece doğal görünüyor ve bakışların gerçek bir bakıştan ayırt edilmesi neredeyse imkansız. Simüle gözlerle gerçek gözler arasında sorunsuz geçiş yapmak için bir bağlantı kesme özelliği bile mevcut.
Eye Contact, notlarını veya senaryoyu okurken kameraya bakar gibi görünmek isteyen veya doğrudan kameraya bakmak zorunda kalmaktan kaçınan içerik oluşturucular için ideal. Ayrıca bu efekt sayesinde video konferans yöneticileri ve katılımcıları da konuştukları kişinin gözlerine bakarak etkileşimi artırabilecek.
Introducing Eye Contact by NVIDIA 👀
NVIDIA just released a new Eye Contact feature that uses AI to make you look into the camera. pic.twitter.com/3tiMEWtxxI
— Jousef Murad (@Jousefm2) January 21, 2023
NVIDIA, beta sürümündeki Eye Contact’ı iyileştirmek için NVIDIA Broadcast’i kullanan toplulukla birlikte çalışmayı hedefliyor. Efekt için milyonlarca göz rengi ve aydınlatma kombinasyonu oluşturulmuş. Şirket, kullanıcıların bunları test edip sorun bildirmeleri veya bu efekti geliştirmeye yönelik öneriler sunmaları için çağrıda bulunuyor.
NVIDIA Broadcast, bir önceki yıla göre iki kat aktif kullanıcı sayısına aerişmiş durumda. 20’den fazla iş ortağı, bu platformadaki yayın efektlerini doğrudan uygulamalarına entegre etmiş. Broadcast ayrıca Acer, Asus, Gigabyte, MSI, Lenovo ve Razer marka dizüstü bilgisayarlara kurulu olarak geliyor. Dolayısıyla artık geniş kitlelere; mikrofonları, kameraları ve hoparlörleri ile yapay zeka destekli üstün deneyimler sunuyor. Güncellenen Virtual Background efektleri doğrudan OBS, Streamlabs ve Elgato Camera Hub gibi popüler uygulamalarda da kullanılabilecek.
Görsel: NVIDIA