Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Görüntülü Konuşmada Gerçekliğe Yeni Bir Pencere: Project Starline

Görüntülü Konuşmada Gerçekliğe Yeni Bir Pencere: Project Starline

Google’ın geliştiriciler konferansın I/O 2021’de gösterdiği 3B video konferans teknolojisi Project Starline, kullanıcıların gerçekten karşı karşıyaymış gibi konuşmasına imkan tanıyor.

Google’ın bu yıl 18-20 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirdiği geliştiriciler konferansı Google I/O 2021’de, şirketin ilerleyen dönemlerdeki hedefleri, yazılım tarafındaki gelişmeler, ürün ve proje odaklı duyurular paylaşılıyor. 2020 yılında pandemi nedeniyle iptal edilen geliştiriciler konferansı bu yıl çevrimiçi düzenleniyor. Geçtiğimiz salı günü gerçekleştirilen açılış konuşmasında CEO Sundar Pichai ve yönetici ekibi yer aldı.

Android 12, yeni Wear OS sürümü, kullanıcıların yapay zeka asistanı ile dilediği her konuda akıcı ve doğal bir diyalog kurmasına yardımcı olacak yapay zeka LaMDA, Google Haritalar’daki yenilikler, yapay zeka destekli tıbbi araçlar, Google Asistan’a gelen yenilikler öne çıkan başlıklar arasındaydı. İki saat süren açılış konuşmasının sonunda duyurulan gelişmiş video konferans girişimi teknolojisi Project Starline etkinlikte en çok heyecanlandıran duyuruların arasında yerini aldı.

Sihirli pencereden 3 boyutlu görüntü

Görüntülü görüşmeler özellikle pandemiyle birlikte hayatın bir parçası haline geldi. İnsanların fiziksel toplantılara katılamadığı bu dönemlerde sanal görüşmelere oldukça fayda sağlayabilecek Project Starline şimdiye kadar mümkün olmayan bir gerçeklik katmanıyla görüntülü sohbette yeni bir çağın kapısını aralıyor. Google Başkan Yardımcısı Clay Bavor, Project Starline’ı bir çeşit sihirli pencereye benzetiyor. Bu pencereden görüşme yaptığınız kişiyi gerçekçi ve üç boyutlu olarak görmenize imkan tanıyacağını açıklıyor.

Oldukça gerçekçi video konferans deneyiminde kullanıcıların duruşunu ve görünümü yakalanmak için yüksek çözünürlüklü kameralar ve özel yapım derinlik sensörleri kullanılıyor. Bu görüntü 3B model oluşturmak için işleniyor. Bu özel ekipmanların yanı sıra herhangi bir gözlük ya da kulaklık gerektirmeden deneyimi sunmak için pencere benzeri büyük bir ekran sunuluyor. Makine öğrenme, gerçek zamanlı sıkıştırma ve uzamsal ses teknolojileri sayesinde eş zamanlı ve gerçekçi diyalog mümkün kılınıyor. Biriyle fiziksel bir ortamda yan yana olma hissini tam olarak yaşatamıyor olsa bile bu duyguya en yakın deneyimi Project Starline’ın yaşatacağı söylenebilir.

Google, Project Starline’ın birkaç yıldır yapım ve geliştirme aşamasında olduğunu bildiriyor. Bu deneyimi en iyi şekilde sunmak için yazılım alanındaki gelişmelere devam ettiğinin bilgisini de paylaşıyor. Deneme süreci devam eden teknolojinin arkasındaki yatırımı ve özel ekipmanları düşününce bu sihirli pencerenin kısa süre içinde her evde bulunabileceğini söylemek güç. Şimdilik sadece Google’ın birkaç ofisinde bulunuyor. Bununla birlikte Google, teknik zorlukları daha erişilebilir bir aşamaya getirdikten sonra bu teknolojiyi daha uygun fiyatla sunabileceğinin de sinyalini veriyor.

Görsel: Google