25. Kristal Elma yaklaşırken reklamcılık tarihimizin son çeyrek yüzyılının adeta özeti olan Kristal Elma arşivinden bazı derlemeleri haber yapalım dedik. İlk derlememiz bankacılık ve finans filmleriyle ilgili. 5’er yıllık dönemlerle bir araya getirdiğimiz bu derlemelerimizde başka kategorileri ve bankacılığın farklı dönemlerini de inceleyeceğiz.
Filmleri izlerken prodüksiyon, tüketici öncelikleri, zamanın ruhu gibi kriterlere özellikle dikkat ederseniz, sadece reklamcılığımızın değil, güncel hayatımızın ve popüler kültürümüzün de bir özetini izlemiş olacaksınız.
İş Bankası – Elektronik Hizmet (1989)
Ajans: Manajans Thompson
Bu filmde 1980’ler sonunda teknoloji ve elektroniğin anlamının ve tüketici faydasının şimdiki zamanla olan farkını çok net görebiliyoruz. Özellikle Y jenerasyonu için kavraması zor bir değişimi de anlatıyor bize bu konuda.
Akbank – Kredi Kartı (1990)
Ajans: Repro
Hizmetten çok hayat tarzına odaklanan, güzel cıngıllı dönem reklamlarına iyi bir örnek. O zamanlardan birçok reklam filmi -bu da dahil- başarılı cıngıllarıyla hala hatırlanabiliyor.
Yapı Kredi – Telecard (1991)
Ajans: Merkez Ajans
Bu film, ürünün rekabetçi özelliklerini esprili bir şekilde veren skeç reklamlara iyi bir örnek. Benim dikkatimi çeken bir nokta ise, reklamda sigara görünüyor olması. Bugünün siyasi doğruculuk ve etik ortamında reklam filminde sigara göstermenin absürdlüğünü düşününce 1990’ların başını daha iyi hayal edebiliyorum.
Pamukbank – Bank24 (1992)
Ajans: RPM Radar
İşte bir prodüksiyon harikası. Banka kartının hayatı kolaylaştırma özelliğine odaklanırken o yıllarda hala popülerliğini koruyan Flashdance filmine de güzel göndermeler içeriyor.
Yapı Kredi – Pardon
Ajans: Merkez Ajans
…ve 1993’te o yılın en büyük ödülünü de alan Yapı Kredi’nin “Bay Pardon” serisinin açılış filmi. Bu seriyi izlerken hissettiğim heyecanı izlediğim çoğu dizide yakalayamamışımdır. Birbirini izleyen bölümler şeklinde devam eden reklam kampanyalarının da en önemlilerindendir. Özellikle bankacılık sektöründe takip eden yıllarda hem Yapı Kredi, hem de rakipleri bu dizi-reklam yöntemini bol bol kullandılar.