Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Konuşamama Riskine Karşı Hastanın Sesini Klonlayan Ses Bankası

Konuşamama Riskine Karşı Hastanın Sesini Klonlayan Ses Bankası

Konuşma yetisini kaybetme riski taşıyan insanlar için geliştirilen my-own-voice, kullanıcının kendi sesinin ve karakteristik konuşma biçiminin dijital kopyasını oluşturmasını sağlıyor.

my-own-voice; kas distrofisi, serebral palsi, amiyotrofik lateral skleroz (ALS) veya konuşmayı etkileyebilecek diğer durumlardan kaynaklanan ses bozuklukları olan insanlar için özel olarak tasarlanmış bir ses sentezleyici. Bu sentezleyiciyle hastalar, seslerini sentetik olarak yeniden oluşturarak koruyabiliyor. Kendi dijital seslerini oluşturmak için sadece 50 cümlelik kayıt yapmaları yeterli oluyor.

Türkçe de dahil 21 farklı dili destekliyor

my-own-voice şu anda 21 farklı dili destekliyor ve desteklenen diller arasında Türkçe de yer alıyor. Daha fazla dilin ekleneceği de belirtilmiş. Kullanıcının sesinden, bir Artırıcı ve Alternatif İletişim (Augmentative and Alternative Communication / ACC) cihazına eklenebilen dijital bir kopya oluşturmak için Derin Sinir Ağı (Deep Neural Network / DNN) teknolojisini kullanıyor. Bu sayede kullanıcının orijinal tınısına, aksanına ve tonlamalarına bağlı kalarak kopyayı oluşturuyor. Kullanıcı sesini kaybederse, AAC cihazı aracılığıyla kendi dijital sesini kullanarak iletişimini sürdürebiliyor.

Acapela Group tarafından yaratılan my-own-voice, dijital sağlık kategorisinde CES 2023 İnovasyon Ödülü’ne layık görülen yeniliklerden biri. Acapela Group, iletişim için yardımcı teknolojide dünya lideri olan Tobii Dynavox isimli şirketin, tamamına sahip olduğu bir yan kuruluş.

Görsel: Twitter