Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Farklı Malzemelerin Seslerini Test Eden Heykel

Farklı Malzemelerin Seslerini Test Eden Heykel

“Material Sequence' isimli ses heykeli; alüminyum, bakır, ahşap, çelik ve pirinç gibi ham maddelerin sese etkileri üzerine bir araştırma niteliğinde.

Müzisyen ve ses sanatçısı ses sanatçısı Mo H. Zareei, ses üretiminde fiziksel etkenlerin önemini vurgulamak için 8 kademeli bir elektromekanik sıralayıcı yarattı. Bu hareketli ve sesli heykel, elektronik müzik üretiminde en temel araçlarından biri olan 8 adımlı ritmik diziyi; maddiliğini ve fizikselliğini sergileyerek yeniden araştırıyor. Material Sequence adlı heykel basit bir USB ile çalışıyor.

5 farklı malzemeyle ses deneyleri

Zareei, tüm arayüz bileşenlerini, tamamen açıkta kalan özel olarak tasarlanmış bir devre kartı üzerinde toplamış. Bu kart üzerinde ses üreten mekanizma, en temel biçiminde solenoid perküsyona indirgenmiş. Sisteme 8 konumlu küçük bir anahtar kullanılarak farklı ritmik desenler girilebiliyor ve tempoyu değiştirmek için yerleşik bir kadran kullanılabiliyor.
Desenler, bir mikrodenetleyici aracılığıyla solenoidi harekete geçirmek için kullanılan bir dizi elektriksel darbeye dönüştürülüyor. Bu da bir katı madde bloğuna çarparak tıklama şeklinde sesler çıkmasını sağlıyor. Zareei proje için beş farklı madde bloğu/malzeme kullanmış. Bunları; alüminyum, bakır, ahşap, çelik ve pirinç olarak sıralıyor.

Material Sequence projesi, Zareei’nin ses temelli sanatta brütalist ilkeleri gerçekleştirmek amacıyla son birkaç yıldır üzerinde çalıştığı projelerle bağlantılı. Sanatçının projelerini buradan takip edebilirsiniz.

Material Sequence

Ses heykellerine meraklıysanız ve biraz gülümsemek isterseniz, Device Orchestra‘ya da göz atmanızı öneririm. Bu orkestra; elektrikli diş fırçası, pos makinesi, daktilo ve buharlı ütü gibi cihazlardan oluşuyor ve popüler şarkıları yeniden yorumluyor.

 

Görsel: Instagram