Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Kolektifli Komşularımız: Yerdenevar

Kolektifli Komşularımız: Yerdenevar

Kolektif House'daki komşularımızı tanıyoruz.

Bildiğiniz gibi biz de bir süredir hazır ofisi anlayışının Türkiye’deki en yeni temsilcilerindenKolektif House’dayız. Farklı disiplinlerde üretim yapan Kolektifli komşularımızı tanıyacağımız serimizin yeni bölümünde modüler halı tasarımı yapan Yerdenevar ve eş kurucusu Ertunga Çiğdem ile birlikteyiz.


Kuruluş hikayenizi anlatır mısın? Emekleme döneminde yaşadığınız zorluklar nelerdi?

Ertunga: Yerdenevar 2014 yılının son çeyreğinde fikir olarak ortaya çıktı ve 2015 yılının başında Yerdenevar olarak Türkiyenin ilk çevrim içi modüler halı ve zemin tasarımı sitesi olarak hizmet vermeye başladı. Modüler halıyı; istediğiniz kadar parçayı birleştirerek, istediğiniz büyüklükte halıyı yapmak olarak tanımlayabiliriz. Bu, istediğiniz tasarımı yapma ve canınız sıkıldığında tasarımı kolayca değiştirme fırsatı sunuyor. Halınızın modelini, renklerini ve büyüklüğünü seçmek artık sizin elinizde.

Sanırım en büyük zorluk Türkiye gibi halı üretiminde dünyada 2. sırada bulan bir ülkede halıyı geleneksel formundan çıkartıp yepyeni tasarımı ile internet sitesi üzerinden son kullanıcı ile buluşturmaktı. Modüler halı hem ürün hemde, satış yöntemi olarak Türkiye de bir ilk.

Ancak ülkemizde bu kadar yaygın ve gelenekleri olmasına rağmen halı kullanımı konusunda doğru bilinen yanlışlar var; “halını alerji ve astımı tetiklediği” gibi. Sağlıklı ve doğru halı kullanımı (haftada en az 1 defa vakumlu temizlik yapılmalı) ortam havasındaki toz partiküller ve tozları solumanızı engeller, sağlığınızı korur. Daha fazla bilgiye buradan erişebilirsiniz.

Yerdenevar Modüler Halılar “Alman astım ve alerji derneği “(DAAB) tarafından test edilmiş ve Alerji-Astım rahatsızlıkları olan kişlerin kullanımına uygunluğu onaylanmıştır.

Bugün geldiğiniz noktaya ulaşırken geçtiğiniz en önemli aşamalar, atladığınız temel basamaklar nelerdi?

Ertunga: “Modüler Halı” tüketici için yepyeni bir ürün olduğu için anlatılması ve anlaşılması konusunda önemli zorluklar yaşadık. Ancak Yerdenevar Modüler Halının sahip olduğu “Tasarım esnekliği, kullanım kolaylığı, renk seçenekleri, anti astım ve alerjik olması” gibi üstün özellikler insanların modern ve hızlı değişen yaşam anlayışına çok çabuk uyum sağladı.

Geleneksel halının aksine artık halınızın şeklini 5 dakikada değiştirebilir, isterseniz sahip olduğunuz halıları 2 farklı odada kullanabilirsiniz. Yerdenevar modüler halı ile tasarımda sınırları ortadan kaldırıyor.

Ne zamandır Kolektiflisiniz?

Ertunga: 9 aydır Kolektif House üyesiyiz.

Yerdenevar‘ın gelişiminde ve şu anki çalışma dinamiklerinde Kolektif’in yeni ve yaratıcı ofis anlayışının size ne gibi faydaları oldu?

Ertunga: Modüler Halının dinamik ve sınırları olmayan tasarım anlayışı, Kolektif’in yaratıcı ofis konsepti ile birebir örtüştü diyebiliriz. Kolektif House’un mottosu “Birlikten kuvvet doğsun” ile Kolektif House ve üyeler ile yaptığımız işbirlikleri, Kolektif Up ve benzeri destek programları Yerdenevar’ın gelişmesine önemli katkı sağladı.

Yerdenevar‘ın 2016 hedefleri neler?

Ertunga: Modüler Halı ve Yerdenevar‘ın bilinirliğini artırmak için sosyal medya ve basılı yayın kampanyalarına devam edeceğiz. Ayrıca çevrim dışı satış konusunda zincir mağazalarda yeralmak için çalışmalarımız sürüyor.

Türkiye’de Yerdenevar‘ın yaptığı işi yapmanın zorlukları ve kolaylıkları var mı? Neler?

Ertunga: En büyük zorluk Türkiye de bir örneğinin daha olmadığı bir pazarda ilk olmak sanırım, çünkü insanların alışkanlıklarını değiştirmek çok kolay olmuyor. Ancak değişen dünya ve yaşam tarzı ile insanların buna hızlı bir şekilde adapte olacağı çok açık.

Yaptığımız işin en güzel yanı ise halıyı “daha tasarım, daha sağlıklı, daha renkli” yapıp bir kutuya sığdırmak sanırım.

“Halıyı modüler yaptık, tasarımı size bıraktık.”

Görsel: Yerdenevar