Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Kolektifli Komşularımız: Uniqka

Kolektifli Komşularımız: Uniqka

Kolektif House'daki komşularımızı tanıyoruz.

Bildiğiniz gibi biz de bir süredir hazır ofisi anlayışının Türkiye’deki en yeni temsilcilerinden Kolektif House’dayız. Farklı disiplinlerde üretim yapan Kolektifli komşularımızı tanıyacağımız serimizin yeni bölümünde el yapımı deri ev mobilyaları üreten Uniqka ve kurucusu tasarımcı Kerem Ariş ile birlikteyiz.


Uniqka, kendi hikayesini şu sözlerle anlatıyor:

Sanat ve zanaat ile beslenen yaklaşık yüzyıllık bir mirası gururla taşıyan Uniqka, her insanın kendini özel hissetmesini sağlayan ürünler sunuyor. Her birey gibi, yaşam alanlarının da özgün ve kişiye özel olması gerektiği kanaati ile yola çıkan Uniqka, tasarımdan üretime tüm süreçleri baştan sona kendi bünyesinde bulunduruyor.

Uniqka, tamamen el yapımı ürünlerinde kendine has malzeme ve üretim teknikleri kullanarak farklılaşıyor. Yalnızca doğal malzemelerden yapılan ürünler, özellikle deri, ahşap, metal ve cam kullanılarak üretiliyor. Uniqka, deriyi tasarımın odağı ve işlerinin imzası haline getiriyor.

Uniqka’nın kurucusu olan tasarımcı Kerem Ariş, babası ünlü heykeltıraş Koray Ariş’ten devraldığı sanat ve zanaat anlayışı ile estetik değerlerini özel bireylere ulaştırmayı hedefliyor.

Kuruluş hikayenizi anlatır mısın? Emekleme döneminde yaşadığınız zorluklar nelerdi?

Kerem: Kuruluş 2015’in ikinci yarısında gerçekleşti. Ürünlerin karakteristiğini ve marka özünü yansıtan kurumsal kimlik çalışması ile beraber markalaşmaya ve şirketleşmeye giden yolda atılması gereken birçok adım var. Tek başınıza olduğunuzda her şey ile sizin ilgilenmeniz gerekiyor. Vakit ve enerji optimizasyonunu iyi yapmanız gerekiyor. En büyük zorluk bu diyebilirim.

Bugün geldiğiniz noktaya ulaşırken geçtiğiniz en önemli aşamalar, atladığınız temel basamaklar nelerdi?

Kerem: Uniqka hala emekleme döneminde. Yeni bir markanın yerleşmesi için birkaç yıla ihtiyaç var. Çok büyük bütçelerle agresif iletişim kampanyaları yapsanız bile bir anda marka olamazsınız. Pazarlamanın tüm P’lerini uygulamak gerekiyor. Bu da zamanla yerine oturan bir süreç. Katettiğimiz önemli basamaklar konusunda ise satış ağının ve marka bilinirliğinin kısa sürede önemli yol alması diyebilirim.

Ne zamandır Kolektiflisiniz?

Kerem: Çok yeni. Yaklaşık 3 ay oldu.

Uniqka’nın gelişiminde ve şu anki çalışma dinamiklerinde Kolektif’in yeni ve yaratıcı ofis anlayışının size ne gibi faydaları oldu?

Kerem: Kolektif’te yaratıcı sektörlerde iş yapan birçok insan var. Bu kişilerle bir şeyler paylaşıyorsunuz, besleniyorsunuz. İşbirlikleri doğuyor. Birlikte üretip gelişiyorsunuz. Ayrıca Kolektif’teki farklı konularda yapılan etkinlikler, hem ihtiyaç olan konularda bilgilenme hem de kurumsal bağlantılar açısından gayet faydalı.

Uniqka’nın 2016 hedefleri neler?

Kerem: Fiziksel varlığı İstanbul dışında da genişletmek.

Türkiye’de Uniqka’nın yaptığı işi yapmanın zorlukları ve kolaylıkları var mı? Neler?

Kerem: Uniqka, kitlesel bir marka değil, niş bir marka. Çok özel bir kesime hitap ediyor. Bir bakımdan keyifli, ama zor bir iş.

Ayrıca Türkiye, gelişmekte olan ülke özelliklerini üretim alanında da taşıyor. El işçiliği söz konusu olunca, buradaki en büyük avantaj, gelişmiş ülkelere kıyasla daha ucuz işgücü bulunması. Ancak kalite, disiplin ve iş ahlakı konularında henüz yeteri kadar gelişmiş değiliz maalesef. Ayrıca kolaya kaçma ve taklit maalesef sıkça karşılaştığımız şeyler.

Görsel: Uniqka