Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Kolektifli Komşularımız: IAMNOTBASIC

Kolektifli Komşularımız: IAMNOTBASIC

Kolektif House'daki komşularımızı tanıyoruz.

Bildiğiniz gibi biz de bir süredir hazır ofisi anlayışının Türkiye’deki en yeni temsilcilerinden Kolektif House’dayız. Farklı disiplinlerde üretim yapan Kolektifli komşularımızı tanıyacağımız serimizin yeni bölümünde dikey entegre moda markası IAMNOTBASIC ve kurucu ortaklardan Orkan Orgun ile birlikteyiz.


Kuruluş hikayenizi anlatır mısın? Emekleme döneminde yaşadığınız zorluklar nelerdi?

Orkan: Ortağım Meriç Küçük Sevim ile birçok insanın bulamamaktan şikayet ettiği, kumaşı yumuşak, iki yıkamada yamulmayan, güzel kalıplı, fiyatı da uygun o mükemmel tişörtü üretmek amacı ile IAMNOTBASIC’i kurduk. Boğaziçi Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra ben bir süre tekstil sektöründe çalıştım, Meriç ise en ünlü moda blogger’lardan haline geldi. Aynı mahallede oturuyorduk, ikimizin de artık yeni ve kalıcı bir şeyler üretmeye ihtiyacı olduğu bir dönemde bir kafede buluştuk, karar verdik ve IAMNOTBASIC doğdu.

Bugün geldiğiniz noktaya ulaşırken geçtiğiniz en önemli aşamalar, atladığınız temel basamaklar nelerdi?

Orkan: Açıkçası bugüne kadar hiç de rahat bir yolculuk olduğunu söyleyemeyeceğim. Öncelikle üretimi belli bir standarta oturtmak kolay olmadı. Kalite ve hız arasındaki dengeyi sağlamak bizim için çok önemliydi. Neyse ki bu yıl çalışmaya başladığımız, bir tekstil duayeni olarak gördüğüm üretici partnerimiz ile üretim konusundaki sıkıntıları minimuma indirebildik.

Bir dönem hem stok tutmanın hem de sitemize ziyaretçi çekmenin maliyeti ve bunların yanı sıra operasyonel giderlerin karşılanması için gereken finansman ihtiyacı bizi bir dönem oldukça zorlamaya başladı ki dişimizi sıkmasak kepenk kapatmaya kadar gidebilirdi. Bize güvenen yatırımcılardan aldığımız melek yatırım ile o zor zamanları atlattık.

Ancak her yeni gün aşılması gereken yeni engelleri karşımıza getiriyor diyebilirim.

Ne zamandır Kolektiflisiniz?

Orkan: Topağacı’ndaki ofisimizden klasik ofis problemleri (komşu teyze şikayeti) ile ayrılışımızdan beri tam tamına 9 aydır Kolektifliyiz. Nişantaşı caddelerinden sonra Sanayi sokaklarını bize hiç yadırgatmadı.

IAMNOTBASIC’in gelişiminde ve şu anki çalışma dinamiklerinde Kolektif’in yeni ve yaratıcı ofis anlayışının size ne gibi faydaları oldu?

Orkan: Açıkçası Kolektif House’taki atmosfer hepimizi farkında olarak ya da olmadan motive ediyor. Benzer kafa yapısında birçok insan ile sohbet ediyorsun ve arkadaş oluyorsun. Bu insanlardan bazıları ise farklı uzmanlık alanları sayesinde işine de yardım eder hale geliyor.

IAMNOTBASIC’in 2016 hedefleri neler?

Orkan: Biz basit tişörtler ile işe başladık. Bu yılın ilk yarısında da yine her zaman, her yerde giyebileceğiniz gömlekleri ürün seçeneklerimiz arasına ekledik. İkinci yarısında bu çeşitliliği artırmak en büyük hedefimiz. Bir gardrobun üst giyimden dış giyime, ayakkabıdan çantaya kadar bütün temel parçalarını sunar hale gelmek istiyoruz.

İnternet sitemizdeki ürünlerin bize hem üretim hem de satış maliyetini yazmaya başladık. Eklediğimiz her bir üründe de aynı şeffaflıkta maliyetleri göz önüne sermek istiyoruz.

Planlarımız arasında yurt dışı ve internet dışında satış noktaları da var. Ancak henüz bunlar için biraz daha erken.

Türkiye’de IAMNOTBASIC’in yaptığı işi yapmanın zorlukları ve kolaylıkları var mı? Neler?

Orkan: Sunduğumuz kıyafetlerin hem kalitesiyle hem fiyatıyla rekabetçi olması bizim önceliğimiz. Türkiye’de bu işi yapıyor olmanın da bizim için kuşkusuz en büyük avantajı birçok deneyimli tekstil üreticisinin yer alması. Hem hız hem maliyet hem de kalite açısından bu konuda sorun yaşamıyoruz.

Bununla beraber Türkiye’de özellikle giyim sektöründe markalaşmaya çok önem verilmediğini, hatta marka yaratmanın bilinmediğini düşünmekteyim. Bu, bizim gibi bir hikaye anlatmaya, kitlesiyle bağ kurmaya, onlara değer sunmaya çalışan markalar için rekabet açısından bir avantaj.

Ancak aynı durum sonucu, yıllar yılı indirime ve en düşük fiyata alıştırılıp kaliteyi ikinci plana atan geniş bir kesim de ülkemizde bulunmakta. Bu alışkanlıkların daha yavaş yavaş değişiyor olması ise bir dezavantaj.

Görsel: IAMNOTBASIC