Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Kolektifli Komşularımız: Recontact: İstanbul

Kolektifli Komşularımız: Recontact: İstanbul

Kolektif House'daki komşularımızı tanıyoruz.

Bildiğiniz gibi biz de bir süredir hazır ofisi anlayışının Türkiye’deki en yeni temsilcilerinden Kolektif House’dayız. Farklı disiplinlerde üretim yapan Kolektifli komşularımızı tanıyacağımız serimizin yeni bölümünde İletişim Tasarımı – Sinema Yönetmenliği eğitimi alan Eray Dinç, sinema bilgisini video formatında yeni ve farklı bir yöntemle kullanmayı seçerek bir mobil oyun olan Reconnect: Istanbul‘u geliştiriyor.


Kuruluş hikayenizi anlatır mısın? Emekleme dönemin yaşadığınız zorluklar nelerdi?

Eray: İletişim Tasarımı – Sinema Yönetmenliği okudum ve kariyerim boyunca sinema ve video sanatına daha fazla nasıl bir yenilikçilik kazandırabilirim diye düşünerek uzun süre çalışmalarda bulundum. Film ve video sanatına etkileşimi dahil etmek en büyük arzularımdan biriydi. Ayrıca video oyunlarına olan ilgim bu arzuyu daha da tetikledi. Böylece filmlerimin ortak teması olan gözetlenme ve dijital olarak izlenme konularını bir video oyuna dahil etmek için kolları sıvadım. Sinema sektöründen farklı olarak geliştiricilik faktörünün projeye dahil olması ve her ihtimalin hesaplanması beni en çok zorlayan etmenlerin başında geldi. Fakat projenin geliştiricisi Can Aksoy’un yetenekleri ve kabiliyeti Recontact: İstanbul’u teknik anlamda oldukça üstün kıldı. Oyunun çekim, kurgu ve geliştirme aşaması yaklaşık 2 ay sürdü ve App Store’daki yerini aldı. Müzikleri Umut Saruhan Özgüler’in yapması, yapımcım ve aynı zamanda kardeşim Simay Dinç’in yenilikçi PR ve pazarlama teknikleriyle yeteneklerini konuşturması, oyunu 11 dil ile çıkarmamız ve yenilikçi bir oyun deneyimi sunmamız projeyi tüm dünyada farkedilir bir duruma getirdi ve App Store’da Türkiye’nin en iyi oyunu seçildik.


Bugün geldiğiniz noktaya ulaşırken geçtiğiniz en önemli aşamalar, atladığınız temel basamaklar nelerdi?

Eray: Mobil oyun sektöründeki ilk işim ile başarıya ulaşılması bir tesadüf olarak gözükse de aslında en önemli etken kendi meslek alanımı bir üst boyuta taşımak oldu. Yönetmenlik kariyerimdeki tecrübelerimden faydalanarak böyle bir projeyi oluşturduğum için sektörün kendisine çok fazla yabancılık çekmedim. Eğer bir aşçı olsaydım büyük ihtimalle yemekle ilgili bir uygulama yapmam bana avantaj sağlardı. Ülkemizdeki dijital girişimciliğin en büyük eksisi birçok insanın kendi uzmanlık alanlarını ve know-how’larını dijitale çevirirken kullanmamaları.

Ne zamandır Kolektiflisiniz?

Eray: 2015’in sonlarına doğru Kolektifli oldum ve buradaki muhteşem sinerjiye hemen adapte oldum. Dostlukların doğal seçilimle kurumsal bağlantılara dönüştüğü, yaratıcılıkların keyifle somutlaştığı muhteşem ve nitelikli bir uzay boşluğu Kolektif House.


Recontact Istanbul’un gelişiminde ve şu anki çalışma dinamiklerinde Kolektif’in yeni ve yaratıcı ofis anlayışının size ne gibi faydaları oldu?

Eray: *İlham ile mesleklerini yürütenlerin işi diğer profesyonel alanlara göre daha zorlayıcı bir süreç. Kolektif House başlı başına bir ilham merkezi. Diğer Kolektiflilerin uzmanlık alanları, yardımlaşmalar, sürekli yapılan yenilikçi etkinliklerle yeni ilham kaynaklarının farkedilmesi, keyifli sohbetler ama profesyonellikten hiç kopmayan bir iş disiplini, beni çok daha fazla yaratıcı olmam konusunda oldukça motive etti. Kolektifli bir dostunuzu kahve içerken yakalayıp ”acaba bu nasıl bir fikir?” demek eşşiz bir lüks.

Recontact Istanbul’un 2016 hedefleri neler?

Eray: Recontact: İstanbul’un hikayeli sinematik bir versiyonunu çıkarmak için kolları sıvadık. Olay örgüsü, konusu, oyun dinamikleri ve sürprizleriyle ilk oyunun çok ötesinde bir deneyim olmaya aday. Normalde senaryo ve oyun dinamikleri oldukça zaman alan bir süreç olmasına rağmen Kolektif House’un ilham veren ortamı sayesinde bu süreç çok hızlı tamamlandı.

Türkiye’de Recontact Istanbul’un yaptığı işi yapmanın zorlukları ve kolaylıkları var mı? Neler?

Eray: Sinema sektöründe olan sıkıntılar gibi mesleki uzmanlık alanları çok fazla kısıtlı olabiliyor. Yenilikçi ve “cool” bir konseptin aksine birçok kişi agresifçe para kazandırmaya odaklı bir model peşinde. Bu yüzden doğru ekip arkadaşlarını bulmak ve doğrudan kendi işini yapan uzmanlar bulmak çok zor. En büyük avantajım zaten dostum olan insanlarla doğru ve öz bir ekip olmayı başarabilmek. Doğru dostluklar demek aynı zamanda nitelikli network demek. Bu konudan muzdarip olan herkes Kolektif House ile bu açığı kapatabilir.

Görsel; Recontact: Istanbul