Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Kolektifli Komşularımız: Can Usta

Kolektifli Komşularımız: Can Usta

Kolektif House'daki komşularımızı tanıyoruz.

Bildiğiniz gibi biz de bir süredir hazır ofisi anlayışının Türkiye’deki en yeni temsilcilerindenKolektif House’dayız. Farklı disiplinlerde üretim yapan Kolektifli komşularımızı tanıdığımız serimizin yeni bölümünde yaratıcı yönetmen, sanat yönetmeni, arayüz ve kullanıcı deneyimi tasarımcısı ve ön-yüz geliştirici Can Usta‘yı ağırlıyoruz.


Görsel: Can Usta

Kariyerinin başlangıç hikayesini anlatır mısın? Emekleme döneminde yaşadığın zorluklar nelerdi?

Can: 2001 senesinde Kadıköy Kadife Sokak’taki Liman Kahvesi adında bir barın benden internet sitelerini yapmamı istemesiyle başladım. O zamanlar yeni yeni Adobe Flash’la internet siteleri yapmaya çalışıyordum. Yaşadığım zorluk farklı alanlarda bilgi ve deneyim sahibi olmak zorunda kalmamdı. Bir internet sitesini tek başına üretmek için tasarım ve kodlama yaparken aynı zamanda müşteri ilişkisi ve işletme de yapmak zorunda kalıyorsunuz. Bunlar ayrı ayrı konsantrasyon isteyen farklı dünyalar.

Bugün geldiğin noktaya ulaşırken geçtiğin en önemli aşamalar, atladığın temel basamaklar nelerdi?

Can: İnsanın kendinden başka bir kişi ya da grup için internet sitesi, logo, vb. ürünleri üretmesinin zorlukları var. İnsanın kendi zevklerini, düşüncelerini, isteklerini bir kenara koyup başka birisi için üretimde bulunması gerekiyor. Bu süreci yönetirken kişilerle kurduğum iletişimin, seçtiğim kelimelerin, sunum yöntemlerinin ve daha birçok minik detayın ne kadar önemli olduğunu farkettim. Bu iletişimi sağlamak gerçekten zor olabiliyor.

Birisi için duygusal olarak da önemli bir iş yapıyorum. Yapılan internet sitesi ya da logoya kişiler bir “şey” hissediyorlar. Bunu yönetmek gerekiyor. Hem bu algıyı yönetmek gerekiyor hem de ortaya iyi bir iş çıkmış olması gerekiyor. Bazı kişilerin istek ve tercihleri iyi bir iş çıkmasına izin vermiyor. Gerçekten iyi bir iş iyi bir müşteri ile çıkıyor. Zamanla hangi işi alıp hangisini almamam gerektiğinin ne kadar hayati olduğunu gördüm. Bunun haricinde daha iyi sonuç için daha çok emek harcamak, her zaman yeni bir şeyler öğrenmek ve kendimi geliştirmek gerekliliği durmadan atladığım bir basamak.

Day Studio için

Ne zamandır Kolektiflisin?

Can: Kolektif’le bir yıldır süren bir beraberliğim var. Çok memnunum. Burası, benim gibi tek başına çalışan birisi için paha biçilemez birçok ihtiyacı birden karşılıyor. İyi bir çalışma ortamı, kendime yakın sektörlerden insanlarla aynı alanda bulunma ve sonu gelmeyen kahve aklıma ilk gelenler.

Kariyerinin gelişiminde ve şu anki çalışma dinamiklerinde Kolektif’in yeni ve yaratıcı ofis anlayışının size ne gibi faydaları oldu?

Can: Benim için çalışma ortamının iyi yönetilmesi çok etkili. Düzenli ve gerekli her ihtiyacı karşılıyor olmaları beni çalıştığım ortamda iyi hissetmemi sağlıyor. Benim gibi tek çalışan birisi için edinmesi zor bir ofis ve toplantı odasına sahibim. Gün içinde etkileşime geçtiğim insanlardan edindiklerim de benim için önemli bir değer.

2016 hedeflerin neler?

Can: Daha çok kişisel iş yapmak istiyorum.

Türkiye’de Can Usta’nın yaptığı işi yapmanın zorlukları ve kolaylıkları var mı? Neler?

Can: Türkiye teknolojinin ve benim içinde olduğum alanların geliştirildiği bir ülke değil. Gelişmeler diğer ülkelerde oluyor ve burdan onları takip ediyor oluyoruz. Bu önemli bir zorluk.

Bu durum aynı zamanda başka bir kolaylığı sağlıyor. Dünyadaki gelişmeleri takip edip buraya aktarmak burda iş yapmayı kolaylaştırıyor.

Hipolabs için

Görsel: Prizma Space için Can Usta