Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Kolektifli Komşularımız: Efe Efeoğlu

Kolektifli Komşularımız: Efe Efeoğlu

Kolektif House'daki komşularımızı tanıyoruz.

Bildiğiniz gibi biz de bir süredir hazır ofisi anlayışının Türkiye’deki en yeni temsilcilerindenKolektif House’dayız. Farklı disiplinlerde üretim yapan Kolektifli komşularımızı tanıdığımız serimizin yeni bölümünde, internetin içinde yaşayan ve yazılımdan tasarıma, topluluk yönetimine kadar dijitalin her noktasına adım atmış Efe Efeoğlu ile birlikteyiz.


Başlangıç hikayeni anlatır mısın? Emekleme döneminde yaşadığın zorluklar nelerdi?

Efe: Benim gibi eğitim aldığı konuda değil de başka bir alanlarda çalışmak isteyen herkes gibi yolumu bulmam oldukça vakit aldı. Programcılıktan, tasarıma, pazarlamaya internet üzerine hemen her konuda bir şeyler yaptım, en azından denedim. Bu yetmiyormuş gibi bir şirkete girmeyip kendi işimi yapma sevdasıyla dolandım. Bu istekler haliyle bir çok fedakarlığı da beraberinde getiriyor.

Bugün geldiğin noktaya ulaşırken geçtiğin en önemli aşamalar, atladığın temel basamaklar nelerdi?

Efe: Feşmekan’ın Mynet’e satılması herhalde en önemli dönüm noktalarından biriydi benim için. Uzun zamandır internet piyasasında olmama rağmen ne kadar az şeyi bildiğimi bana öğretti. Tabiki bir taraftan da çok heyecan vericiydi çünkü öğrenilmesi gereken tonlarca konuyla karşı karşıyaydım.

Bir diğer girişimim İstanbul Animasyon Festivali ise bana yepyeni ufuklar açtı. Sanata olan ilgimi onunla beraber keşfettim ve geliştirdim.

Ne zamandır Kolektiflisin?

Efe: Kasım ayından beri Kolektif Şişhane’nin demirbaşlığını üstlenmiş durumdayım. İlk başladığımda çok sık gitmem ve bir ay sonra bırakırım diye düşünüyordum. Hem Deniz Palas’ın çekiciliği hem de Kolektif’in süper samimi ortamını görünce kendimi her gün giderken buldum.

Efe Efeoğlu’nun gelişiminde ve şu anki çalışma dinamiklerinde Kolektif’in yeni ve yaratıcı ofis anlayışının size ne gibi faydaları oldu?

Efe: Bir süredir alternatif işler yapıyordum. Geçtiğimiz sonbahar kendi işime yani internete tekrar geri dönmeye karar verdim. Hatta özellikle growth hacking konusunda odaklanacaktım. Bu nedenle disiplinimi kuvvetlendirecek bir yere ihtiyacım oldu. Kolektif’in ofis anlayışı benim iş anlayışımla neredeyse birebir örtüşüyor. Rahat bir çalışma ortamı var, istediğin zaman sosyalleşmek için çok müsait bir yer. Ayrıca birbirini tamamlayan bir çok kişi burada çalışıyor. Bolca fikir alışverişi yapılabilmesinin yanında iş birlikleri için de çok uygun bir yer. Kendi adıma bu nimetlerden bolca yararlanıyorum.

Efe Efeoğlu’nun 2016 hedefleri neler?

Efe: 2016 hedef koymak için zor bir yıl oldu. O kadar çok şey olduki ben de sürekli hedef değiştirmek zorunda kaldım. Bu sene kendime büyük hedefler koymaktansa işimi iyi yapmak ve belli bir düzene oturtmakla yetinmeyi düşünüyorum.

Türkiye’de Efe Efeoğlu’nun yaptığı işi yapmanın zorlukları ve kolaylıkları var mı? Neler?

Efe: Ben hep yeni konuları hedefledim. Bu nedenle yaptığın işin ne olduğunu, ne yararı olduğunu hep anlatman gerekiyor. Şu an yaptığım growth hacking de biraz öyle. Kısaca bir internet sitesine daha çok ziyaretçi çekmek ve onları siteye daha iyi entegre etmek için çalışıyorum. Bu haliyle kafalarda çok fazla bir şey oluşmuyor ancak insanlara örneklerle açıklamaya başladıkça hemen herkes growth hacking’in kendileri için yararlı olduğunu görüyor.

Görsel: Efe Efeoğlu