Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Kolektifli Komşularımız: ULAK

Kolektifli Komşularımız: ULAK

Kolektif House'daki komşularımızı tanıyoruz.

Bildiğiniz gibi biz de bir süredir hazır ofisi anlayışının Türkiye’deki en yeni temsilcilerindenKolektif House’dayız. Farklı disiplinlerde üretim yapan Kolektifli komşularımızı tanıyacağımız serimizin yeni bölümünde kişiye özel kurye servisi sunan ULAK ve kurucusu Sabri Sami Toker ile birlikteyiz.


Kuruluş hikayenizi anlatır mısın? Emekleme döneminde yaşadığınız zorluklar nelerdi?

Sabri: Mobil uygulamaların sağladığı kolaylıkların ileriki yıllarda vazgeçilmez bir kaynak olacağı düşüncesi beynimde fırtınalar koparıyordu. 2014 Ekim ayında Cape Town’a yaptığım seyahatte Uber ile tanıştım ve seyahatlerimde sıkça kullanmaya başladım. Bu uygulamaya olan hayranlığım, beni benzer bir uygulama fikri bulmaya yöneltti ve birkaç fikri eledikten sonra kurye hizmeti veren mobil uygulama geliştirmeye karar verdim.

ULAK, 2015 Mart ayında şekillenmeye ve yazılmaya başladı. Sanırım en önemli kısım nereden başlayacağınıza karar vermek oluyor. Ondan sonra gerisi geliyor, sanki birisi sizi sırtınızdan ittiriyor ya da ben öyle hissettim. Daha önceki iş tecrübelerimde verdiğim hızlı kararların bazen hatalı olabildiğini görmüştüm, bu yüzden ULAK ortaya çıkarken çevremdeki kişilere sorular sormaktan çekinmedim. Aslında kararlı birisiyimdir, bazen o kadar çok soru soruyordum ki, insanların beni kararsız birisi zannetmelerinden korkuyordum.

Uygulama şekillenirken bir taraftan da içine gireceğiniz piyasayı tanımanız gerekiyor. Fakat fikrinizin çalınma ihtimalini düşünmek, araştırmalara kısıtlamalar getirebiliyor. ULAK ile ilgili piyasa araştırmaları sırasında 300’e yakın kuryeyle telefon görüşmesi gerçekleştirdim, aralarından bir grupla toplantılar yaptım. Sektörün kendi içindeki değişkenliklerini ayıklayıp ortada buluşturmak için çok çaba sarf ettik diyebilirim. Bu bilgileri yorumlayarak uygulamayı kullanılabilir hale getirdik.

Bugün geldiğiniz noktaya ulaşırken geçtiğiniz en önemli aşamalar, atladığınız temel basamaklar nelerdi?

Sabri: Bence en önemli aşamalardan bir tanesi uygulamayı yazacak ekibi doğru belirlemek. Ben bu konuda biraz şanslı olduğumu düşünüyorum. Ekibin kendi içindeki uyumu bile işi başka bir boyuta taşıyabiliyor.

Mobil uygulama üzerinden ticari faaliyet gösterecekseniz, bunu gerçekleştirebileceğiniz en zor ülkelerden birisi Türkiye. Kesinlikle bunu ilk defa ben söylemiyorumdur. Uygulamanın hizmet bölümünde önceleri bireysel kuryelerle çalışmayı düşünürken, bir çok sebep kurumsal kuryelerle çalışmamız gerektiğini gösterdi.

Bunların dışında uygulamanın tam olarak hangi sorunu çözeceğini kararlaştırıp onun üzerine yoğunlaşmak ve uygulamada “o da olsun bu da olsun” dememek gerekiyor. Hizmette sadeliği yakalamak önemli basamaklardan aslında.

Ne zamandır Kolektiflisiniz?

Sabri: Bir arkadaşım bahsetmişti fakat gerçekten ihtiyacım olduğunu hissedene kadar araştırmamıştım Kolektif’i. Araştırmaya başlayınca ve ziyaret ettikten sonra benim için doğru adres olduğuna inandım ve 1 Mart 2016’De Kolektifli oldum. 2.5 aylık yeni bir üyeyim. İyi ki Kolektifliyim.

ULAK’ın gelişiminde ve şu anki çalışma dinamiklerinde Kolektif’in yeni ve yaratıcı ofis anlayışının size ne gibi faydaları oldu?

Öncelikle kendinizi rahat hissettiğiniz bir ortamda daha verimli oluyorsunuz, burada böyle özgür ruhlu bir hava var. Öte yandan burada dijital sektörde hizmet veren Kolektifli serbest çalışanlar, ajanslar, girişimciler hatta yatırımcılar var.

Etrafınız bilgi kaynıyor, burada kısa paslaşmalar olabiliyor. Mesela ULAK ile ilgili sosyal medya desteği alabileceğim bir ajans ararken Kolektif’te karşıma çıktı. Gökte ararken yerde bulmuş gibi oldum.

ULAK’ın 2016 hedefleri neler?

Sabri: İlk hedefimiz IOS’teki hataları ayıklayıp Android uygulamasını piyasaya çıkarmak. Test amacıyla Bursa’yı hizmet bölgemizin içine almak istiyoruz. 2016 yılına yetişirse Berlin’i Avrupa’ya atacağımız ilk adım olarak denemek istiyoruz.

Türkiye’de ULAK’ın yaptığı işi yapmanın zorlukları ve kolaylıkları var mı? Neler?

Sabri: ULAK metropol şehirlerde hizmet verecek bir uygulama olduğu için başlı başına trafik riski ile karşı karşıya kalınan bir hizmet veriyoruz. Bu hizmeti verirken müşteri memnuniyetini sağlamak için zamanla yarışmanın yanı sıra kurye – müşteri arasındaki ilişkiyi sıkı takip ediyoruz. Bir taraftan insan faktöründen kaynaklanan sıkıntılar yaşarken diğer taraftan Türk insanının pratik çözümleri ile rahatlıyoruz.

Görsel: ULAK