Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Kendisi Küçük Lezzeti Büyük: Mini Türk Mutfağı

Kendisi Küçük Lezzeti Büyük: Mini Türk Mutfağı

Burcu ve Anıl çiftinin birlikte hayata geçirdiği projesi Mini Türk Mutfağı, sevilen tüm lezzetlerimizi minicik ölçülerle yeniden yaratıyor ve bizlerin iştahını minik minik arttırıyor.

Mini mutfak videoları sosyal platformlarda karşımıza sıkça çıkıyor. Küçücük mutfaklarda minicik ölçülerle gerçek lezzetler yaratıyorlar. Dünyanın en küçük kahvesinin pişirildiği Paulig filmiyle birlikte akımın reklam dünyasına olan yansımalarını da somut olarak görmüştük. Miniature Space’in dünyada başlattığı bu akım Türkiye’de de yayılmaya başladı. Şimdi de bir minyatür Türk mutfağından bahsedeceğiz sizlere. Hatta biz bahsetmeyeceğiz, işin mutfağına inip onlardan dinleyeceğiz.

Burcu Çelenoğlu Aydın ve Anıl Aydın tarafından hayata geçirilen Mini Türk Mutfağı, 21 Haziran’dan beri takipçileriyle minicik tarifler paylaşıyor. Evli olan çift reklam sektöründen olduğu için hem sosyal medyaya hem de çekimlere hakimler. Burcu, Wanda Digital’de sosyal medya süpervizörü; Anıl ise kamera ve kurgu alanında videografiker olarak çalışıyor. Kanalın şimdiden YouTube’da 27 bin, Instagram’da 55 bin ve Facebook’ta da 12 bin takipçisi var. Kısa sürede bu kadar takipçi kazanmaları bile bu akımın Türk takipçiler arasında ne kadar yayıldığını gösteriyor. Kanalda künefeden çiğ köfteye, sarmadan baklavaya çeşit çeşit annelerimiz yapsa da yesek dediğimiz lezzetler bulunuyor. Burcu’yla sahne arkasını konuştuğumuz röportaja çok uzatmadan lafı geçelim en iyisi.

Mini Ölçekliler Ama Çok Lezizler

Mini Türk Mutfağı fikri nasıl ortaya çıktı ve gelişti?

Burcu: Yaklaşık 2 yıl önce yurt dışındaki örneklerini gördüğümde “Neden Türk Mutfağı’na özel böyle eğlenceli bir konsept olmasın?” demiştim. Dediğim ilk gün 2016 yılı Ocak ayıydı. Nasıl olur, nasıl yapabiliriz derken konu buralara kadar geldi.

Anıl ile birlikte nasıl yaparız, ederiz gibi şeyleri konuşmaya başladık. Onun video ve benim reklam tarafındaki deneyimlerimizi birleştirdik, evimizin bir odasını stüdyoya çevirdik. Minyatür sanatçılarına eşyaları hazırlattık, bazılarını kendimiz hazırladık. Yurt dışından minik eşyalar sipariş ettik, aylarca gelmesini bekledik. Defalarca denemeler yaptık ve sonunda Mini Türk Mutfağı’nı hayata geçirdik. Türk Mutfağı’nı minyatür videolar ile keyifli bir şekilde tanıtmayı çok sevdik. 6 ay gibi kısa bir sürede bizi çok seven binlerce takipçimiz oldu. Hal böyle olunca daha da aşkla sarıldık.

Senin reklam sektöründe, eşinin de video sektöründe çalışıyor olmasının buna katkısı nasıl oldu?

B: İzlemesi keyifli olan bu hobinin bir de zor tarafı olan kamera arkası var. Anıl’ın videografiker olması ve bu taraftaki deneyimleri; izleyenlerin sıkılmadan ve eğlenerek izlediği güzel videoların ortaya çıkmasını sağladı diyebilirim.

Benim sosyal medyanın dinamiklerini bilmem ise dijitalde var olan bu projenin atacağı adımları oluşturmakta bize yardımcı oldu. Takipçilerimizin kim olduğunu biliyoruz, onları dinliyoruz, onların kendinden bir şeyler bulacağı Türk Mutfağı’na özel iç görülere yer veriyoruz. Bunların hepsi deneyimlerimizin sonucunda ortaya çıkan şeyler.

Minyatür yemek yapmanın zorlukları neler?

B: Yemeklerin büyük halleriyle birebir aynı görünüme ve lezzete sahip olması gerekiyor. Bunun için doğru malzeme miktarlarını bulabilmek adına sürekli denemeler yapmak bu işin en zor kısımlarından biri! İlk videolarımızda baklava, yaprak sarma ve lahmacun tariflerine yer vermiştik. Bizi en çok zorlayan tariflerimiz oldu. Zor tariflerle başladık ama “iyi ki de başlamışız” diyoruz.

Bir minyatür yemek videosu çekimi ne kadar sürüyor?

B: Süre aslında tamamen tarife bağlı bir konu. Çorba daha az sürerken mantı tüm günümüzü almıştı neredeyse. Ama ilk başlarda neredeyse bir günümüzü alan çekimler şimdilerde ortalama olarak 4-5 saatimizi alıyor. Minyatür dünyaya alıştık, elimiz hızlandı tabii

Normal yemek yapma süresiyle minyatür yemek yapma süresi ne kadar fark ediyor? Hangisi daha çok uğraştırıyor seni?

B: İnanmayacaksınız ama normal yemek yapma süresinin en az 3 katı kadar bir zaman farkı oluyor Minyatür bir dünyada minik eşyaları tutmak, onları kesmek, pişmesini ya da kızarmasını beklemek gibi şeyler daha çok zaman alıyormuş.

Kendi sevdiğin yemeklerin mi minyatürlerini yapıyorsun yoksa “hımm, bu tarif izlenir” gibi bir düşünceden mi yola çıkıyorsun?

B: Her gün yüzlerce “şu tarifi yapar mısınız?” mesajları alıyoruz. O tarifleri yapmazsak bize küsen takipçilerimiz bile oluyor. Tarifleri seçerken gelen yorumlara ve Türk Mutfağı’nı temsil eden tarifler olmasına dikkat ediyoruz. Özellikle kendi sevdiğimiz ve muhakkak yaptığımız birkaç tarifimiz de oldu tabii: Mini Anne Sütlacı, Mini Künefe ve Mini Kumpir gibi…

Minyatür yemek yaparken ısıyı nasıl ayarlıyorsun? Hiç yemeği yaktığın oluyor mu?

B: Yemekleri minyatür bir sanatçının yaptığı bir kuzinede yapıyoruz. Kuzine mum ile yanıyor. Mumun altına koyduğumuz minik tablalarımız var, bu tablaları yükselterek ya da azaltarak ısıyı azaltıp artırıyoruz. Bir tarifte başımıza böyle bir şey geldi, yemeği yaktık. Köfte – patates yapmıştık, minik patatesleri 2 kez yaktık. Ancak 3. seferde anne patatesi yapabilmiştik.

En keyif alarak yaptığın tarif hangisiydi?

B: Anıl ile ben künefeyi çok seviyoruz. Türk Mutfağı’nın en güzel tatlısı bizim için künefe. Dedik ki; “Madem seviyoruz Mini Türk Mutfağı’na da bir mini künefe yapmak lazım” Künefenin servis edildiği o özel tabakların minyatürünü hazırladık, hemen giriştik mini künefeye. Yaparken de, izlerken de keyif aldığımız bir tarif oldu. Hem de en az büyüğü kadar lezzetliydi.

Çekim sonrası minyatür yemeklerin tadına bakıyor musunuz?

B: Çekim öncesi denemelerde de, çekim sonrası ortaya çıkanlarda da yemeyi çok seviyoruz. Zaten çoğu zaman bir lokmada yiyoruz. Bazen ise sokaktaki arkadaşlarımız ile paylaşıyoruz.

“Mini Türk Mutfağı” projenize gelen yorumlar ve eleştiriler nasıl?

B: 6 ay oldu proje başlayalı. Başladığı ilk günden bu yana çok fazla olumlu yorum aldık ve almaya devam ediyoruz. Neden böyle bir şey yaptığımızı merak edenler, malzemeleri nereden bulduğumuzu soranlar, minik sebzelere aşık olanlar, mutfağımızı ziyaret etmek için bize sürekli mesaj atanlar, dünyadaki örneklerini bildikleri için Türk Mutfağı’nı böyle görünce aşırı sevinenler oldu. Birçok kişi kendi sayfalarında paylaştı. Gelen eleştirilerin neredeyse tamamı neden böyle videolar çekildiğini merak edenlerden geliyor. İşsizlik gibi görenlere aslında minyatür yemeklerin dünyada trend olduğunu ve bu trend ile Türk Mutfağı’nı tanıtmayı sevdiğimizi anlatıyoruz. Olumsuz yorumla gelen takipçilerimiz bu sefer özel tarif istekleri ile geliyor, Mini Türk Mutfağı’nın sıkı takipçisi oluyor.

Neden sadece Türk mutfağı? İleride bu konsepti geliştirip dünya mutfaklarına da girmeyi düşünüyor musunuz?

B: Minyatür mutfak konusu aslında yüzyıllar öncesine dayanan bir konu. Bunu videoya taşıyan çok da güzel işler yapan dünyadan örnekler var Tiny Kitchen ve Miniature Space gibi. Zaten dünya mutfağına yer veren bu kanallar varken Türk Mutfağı’nı ayrıyeten anlatmayı biz çok sevdik. Fakat bu kanal ile hedeflerimizi yakaladıktan, kanalımızın ismini çok daha büyük kitlelere duyurduktan sonra neden olmasın? Belki üzerinde çalıştığımız yeni projelerimizin biri bu olabilir, takipte kalınız efenim.

İştahınız mini mini kabardıysa, Burcu ve Anıl’ın Mini Türk Mutfağı’nı YouTube, Facebook ve Instagram’dan takipleyebilirsiniz.

Görsel: Mini Türk Mutfağı