Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
“Bunu Kim Çekmiş?” ile Reklam Filmleri ve Künyeler

“Bunu Kim Çekmiş?” ile Reklam Filmleri ve Künyeler

"Bunu kim çekmiş?" ekibi; paylaştıkları reklam filmleri, künyeler ve sektördeki hedefleri hakkındaki sorularımızı yanıtladı.

İlk paylaşımını geçtiğimiz yıl Kasım ayında yapan “bunu kim çekmiş?” hesabı, Instagram’da reklamcılar için önemli bir kaynak olma yolunda ilerliyor. Sektördeki yaratıcıların, reklam filmlerini takip etme ve ardındaki yaratıcıları öğrenme dürtüsüyle hareket ettiğinin hepimiz farkındayız. Bu durum, böyle bir kaynağın aslında ne kadar büyük bir ihtiyaç olduğunu gösteriyor. Aynı zamanda bir filmin yaratıcılarının da kendi filmlerinin burada paylaşılmasını talep edebilmeleri, çift yönlü bir akış yaratıyor. Özetlemek gerekirse; yaratıcılar burada hem kendi çalışmalarını sektör çapında duyurabiliyor, hem de güzel işleri ve yaratıcılarını kaçırmadan takip etme imkanı yakalıyor.

Paylaşımlarını titizlikle yapan “bunu kim çekmiş?” ekibine; bu Instagram hesabının ortaya çıkış nedeni, misyonu ve künye konusundaki prensipleri ile ilgili sorular sorduk. Verdikleri samimi cevaplar için bir kez daha teşekkürler. Sizi bu güzel röportajla baş başa bırakayım.

“bunu kim çekmiş?” hesabının yaratıcıları kim(ler)? 

bunu kim çekmiş?: Bu sayfanın yaratıcıları ve yöneticileri olarak iki kişiyiz. “bunu kim çekmiş?” hesabı, ben Ceyda Akalın Öztürk ve eşim Bertuğ Öztürk tarafından ortaya çıkmış bir fikirdir. İkimiz de reklam sektöründe çalışıyoruz. Bertuğ freelance olarak yardımcı yönetmenlik yapıyor, ben ise Happy People Project reklam ajansında Müşteri Süpervizörü olarak çalışıyorum. İkimiz de 5-6 yıldır reklam sektörü içerisinde görevlerimize devam ediyoruz.

Hesabın misyonunu, adından da paylaşımlardan da tahmin etmek mümkün ama bir de sizden dinlemek isteriz. Ne amaçla böyle bir hesap yarattınız? Fikir olarak ne zaman ve nasıl ortaya çıktı? Reklam camiasıyla ilgili gerçekleştirmek istediğiniz belirli bir hedefiniz var mı?

bunu kim çekmiş?: Her ikimizin de reklam sektörü içinde olması, haliyle evde de sıklıkla gündemin sektör konuları olmasına neden oluyor. Yeni çıkan reklam filmleri, filmlerin senaryoları, çıkış noktaları, yönetmeni, rengi, açıları gibi konular evin gündemi olabiliyor. Böyle olunca da izlediğimiz filmlerin yaratıcı ekiplerini merak ediyoruz. Yine böyle bir anda bir Turkcell kampanyası üzerine konuşurken künyesini bulamayınca aslında sektörde böyle bir boşluk olduğunu fark ettik. O gün o filmin künyesini paylaşarak bu maceraya başladık diyebiliriz.☺

Bu hesabı imkanlar dahilinde devam ettirmek çok istiyoruz ama malum iş yoğunluklarından düzenli zaman ayırmak zor olabiliyor. Belli bir paylaşım günü ya da filmlerin çıktığı gün içerik girme gibi bir sistematik şu anda sağlayamıyoruz. Yavaş yavaş markalardan, ajanslardan ve yapım şirketlerinden tarafımıza künye iletilmeye başlandı, tabii böyle olunca paylaşım sıklığını artırmak daha kolay oluyor. Bu alışkanlığın çok kısa zamanda tüm ajans ve yapım şirketlerine yayılmasını umuyoruz. Aksi takdirde tüm künyeleri tabiri caizse stalk yöntemi diyebileceğimiz bir yöntemle onun post’undan diğerinin story’sine atladığımız bir gezintiyle tamamlıyoruz. ☺ Bazen de sektörden edindiğimiz network yardımı ile künyelerdeki eksikleri tamamlayabiliyoruz.

“Filmleri yayına giren ajanslar ve yapım şirketleri künyelerini bizlere iletmeyi unutmasın.”

Reklam filmi için eksiksiz bir künye nasıl olmalı sizce? Bu konuda prensipleriniz var mı?

bunu kim çekmiş?: Bu konuda biraz çekimser yanıt vereceğiz. Kimsenin yanlış anlamayacağını umarak.☺
Paylaşımlarda yer veremediğimiz ekiplerden sıklıkla sitem dolu mesajlar ve talepler alıyoruz. Bir filmin brief aşamasından yayınına kadar ne kadar fazla emek olduğunun, biz de sık sık bu aşamalarda yer aldığımız için bilincindeyiz ancak gerçekten her reklam filmi için tüm emeği geçen kişilerin adını geçirmek mümkün olmayabiliyor. Üstelik bu künyelerin %80’ini bulmak için şu an manuel bir arama yaptığımız göz önünde bulundurulursa, sektör mecraları, ajanslar ve prodüksiyon şirketleri tarafından paylaşılan ekiplerle/isimlerle sınırlandırmak durumunda kalıyoruz. Prensibimiz budur diyemesek de bu işi kendi açımızdan sürdürülebilir kılmak adına künyeleri şu an paylaştığımız bilgilerle kısıtlı tutuyor ve anlayış rica ediyoruz. ☺

Hesabın hakkında kısmında, film ve künye talepleri/önerileri için insanların e-posta gönderebileceği yazıyor. Bu taleplerde nelere dikkat ediyorsunuz? Neler eksiksiz olmalı? Örneğin, eski reklamları da paylaşıyor musunuz? Eleme yapıyor musunuz? 

bunu kim çekmiş?: Evet, tarafımıza gönderilen künyeler için bir değerlendirme sürecimiz bulunuyor. Şu anda marka, ajans, yapım şirketi, yönetmen, görüntü yönetmeni, müzik şirketi, post prodüksiyon şirketi bilgilerine yer veriyoruz ve tarafımıza gönderilen künyelerde bu bilgilerin eksiksiz olmasına dikkat ediyoruz. 1 aydan daha eski işleri paylaşmamaya çalışıyoruz, böylece künyelerin işler yayınlandıkça tarafımıza ulaşması ile ilgili de bir alışkanlık kazandırmış olmayı amaçlıyoruz. Her reklam filmini istisnasız paylaşıyoruz diyemem ama tarafımıza iletilen her filmi mutlaka kendi süzgecimizden geçiriyoruz. İletilen künyede bulunan marka, ajans, yapım şirketi gibi bilgilerden tamamını ya da birden fazlasını hiç bilmiyorsak paylaşmayı tercih etmiyoruz. Bu tanımadığımız kişileri ve şirketleri paylaşmıyoruz olarak anlaşılmasın, hiç kimse tarafından tanınmadığını düşündüğümüz işlere ve çok eski işlere yer vermiyoruz diyebiliriz.

Başka sosyal mecralarda da “bunu kim çekmiş?” hesabı var mı? 

bunu kim çekmiş?: Şu an için yalnızca Instagram hesabımız üzerinden paylaşım yapıyoruz. İlerleyen dönemlerde YouTube üzerinden hayata geçirmek istediğimiz projelerimiz de var, doğru zamanı bekliyoruz diyelim şimdilik. ☺

Soruların dışında sizin eklemek istediğiniz bir şeyler var mı?

bunu kim çekmiş?: İlginiz ve desteğiniz için çok teşekkür ediyoruz. Desteğiniz diyoruz çünkü bu bizim için gerçekten çok kıymetli, tamamen merakımız ve ilgimiz olan bir konuyu sektörümüz için bir arşiv bir mecra haline getirmeye başladığımız bu süreçte sektörden gördüğümüz destek bizim için çok kıymetli. Filmleri yayına giren ajansların, yapım şirketlerinin, künyelerini bizlere iletmeyi unutmamasını rica ediyoruz bir kez daha.☺

Çok teşekkürler.

Görsel: bunu kim çekmiş?