Çizgi filmlerden, çizgi romanlardan ve bilim kurgu filmlerinden aşina olduğumuz türde hava araçlarına her zamankinden daha yakınız. Son zamanlarda, sürücüyü bir Marvel karakteri gibi hissettirecek jet motorlu araçlar üzerinde çalışan pek çok bağımsız mucit ses getiriyor. Öte yandan dikey iniş-kalkış yetenekleriyle tanınan eVTOL sınıfındaki elektrikli hava araçları da sürekli yolcu ve kargo taşıma alanında yeniliklerle gündeme geliyor. Bu defa Jetson ONE isimli eVTOL var karşımızda.
Jetson ONE, adının da etkisiyle 60’ların kült çizgi filmi Jetgiller’i getiriyor akla. Yalnızca 60’larda değil, 80’lerde çocuk olan bizler için de bu çizgi film unutulmazlardandı. Anlaşılan bazı teknoloji insanları, bu yapımlardan gerçek anlamda ilham almış.
Jetson ONE’ın üreticisi Jetson, misyonlarını “güvenli kişisel elektrikli hava aracıyla gökyüzünü herkes için erişilebilir kılmak” olarak açıklıyor. 2018’de başarılı bir prototip hazırlayarak meraklılarına sunan İsveçli startup, bu defa Jetson one eVTOL’un genel tüketici versiyonuyla geri döndü. Şu anda 15 tanesi rezerve edilmiş 18 araç mevcut. Şirket şimdi 2023 yılında teslim edilecek araçların siparişlerini alıyor.
“Bir gün herkes pilot olacak”
Jetson‘ın kurucusu Peter Ternstrom, “görevimiz herkesin uçmasını sağlamak” diyor ve ekliyor: “Herkesi pilot yapmayı amaçlıyoruz.”
Jetson ONE’ın bir motoru arızalansa bile araç güvenli iniş sağlayan koaksiyel motor konfigürasyonunu kullanmaya devam ediyor. Jetson’un elektronik uçuş bilgisayarı üzerindeki yedekli sensörler, güvenli uçuş parametrelerini koruyor. Kullanıcının elleri kontrollerden uzaktayken bile sabit bir sürüşü sürdürebiliyor. Ayrıca pilotun vücudunu tamamen kaplayan benzersiz bir dış iskelet güvenlik hücresi de tasarlanmış.. Aynı anda hem hafif hem de güçlü bir tasarım yapmak oldukça zorlu bir süreç olmuş. Bu tür hücreler, takla kafesi olarak motor sporlarında sıkça kullanılıyor ve birçok hayat kurtarıyor. Ayrıca Jetson ONE ile yüzlerce test uçuşu gerçekleştirilmiş ve araç testlerin tümünü başarıyla geçmiş.
Araç, 8 elektrik motorlu alüminyum iskelet etrafında şekilleniyor. Yapımında kompozit karbon fiber ve son teknoloji 3B baskılı bileşenler kullanılmış. Bu onu son derece hafif bir tasarım haline getiriyor. Aracın tasarımcısı ise Tomasz Patan. Araç, yedekli sevk sistemi ve balistik olarak yerleştirilmiş paraşüt gibi birçok güvenlik özelliği ile donatılmış. Dolayısıyla isteyen herkesin uçurabileceği, güvenliği ön planda tutan bir araç ortaya çıkmış. Günümüzün pil teknolojisinde hala bir sınırlama var ancak aracın uçuş süresi de mümkün olduğunca yükseltilmiş. Jetson ONE pilot ağırlığına ve uçuş koşullarına bağlı olarak 15-20 dakika havada kalabiliyor.
Görsel: Jetson