Karikatür, mahkeme çizerliği, illüstrasyon gibi farklı alanlarda çizen Tarık Tolunay, 10 yılı aşkın süredir tasarladığı ve 5 yıllık aktif çalışmasının ürünü olan Fractal İstanbul çalışmasıyla çok ses getirmişti. İstanbul’un tarihi yarımadasına odaklanan çalışma, kendi gözünden İstanbul’un haritası niteliğinde. 3 boyutlu olarak hazırlanan Fractal İstanbul, parçanın bütünü ve bütünün parçayı çağrıştırdığı bir kurguya sahip. Kimi zaman içindeki minik ögelerin İstanbul’u tek başına temsil ettiği, kimi zaman da İstanbul’un bu detayların tamamını yansıttığı bir dile sahip.
Tarık Tolunay ile birlikte Fractal İstanbul’un iki haneli geçmişini Yeni Yaratıcılar etkinliğimizin ilk buluşmasında dinlemiş ve yakından tanıma fırsatı bulmuştuk. Fractal İstanbul’un en önemli özellikleri arasında 3 boyutlu üretilmiş olması. Tarık Tolunay’ın ürettiği bu görsel kütüphane Fractal İstanbul’u sürekli olarak değişebilen ve dönüşebilen bir forma kavuşturuyor. Her bir kare farklı açılardan bakılabiliyor ve modellenebiliyor. Ayrıca karakterleri ve haritayı kullanarak farklı mecralar için yeni üretimler yapılmasının da önünü açıyor. Bu farklı mecralardan birisi de yapboz bulmaca oldu.
3000 parça detay dolu Fractal İstanbul
Anatolian Puzzle iş birliğiyle hayata geçen Fractal İstanbul, eserin dijital halindeki gibi pek çok detayı içinde barındırıyor. 3000 parça olmasıyla da aslında sabrına güvenenleri ziyadesiyle mükafatlandırıyor. Tamamlandığında 120×85 cm ebatlarında olan Fractal İstanbul tamamlandığında da evin duvarını süsleyecek ve başarıyı belgeleyecek bir parçaya dönüşüyor. Tarık Tolunay ise alıp tamamlamaya cesaret edenlerin bitmiş hallerini kendisiyle paylaşmasını istiyor. Kendisinin yıllarca süren çalışmasıyla doğan Fractal İstanbul’u bu kez başkalarının elinde yeniden yükselişini görmek sanatçı için de büyük bir mutluluk kaynağı olacaktır.
Fractal İstanbul, 3 bin parçalı yapboz bulmacaları piyasaya çıktı ve pek çok noktada satışa çıktı. Amazon, N11, GittiGidiyor gibi perakende alışveriş siteleri ve bütün kitapçılarda satılıyor. Dijital veya mağaza üzerinden satın almak mümkün.
Görsel: Tarık Tolunay, Anatolian Puzzle