Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Zamanla Yarışan Eskizler: Tarık Tolunay

Zamanla Yarışan Eskizler: Tarık Tolunay

Tarık Tolunay sadece çizgileriyle İstanbul'a ve bizlere ilham kaynağı olmuyor, ayrıca önemli davaları da tarihimiz için belgeliyor.

Dünyamız görsel uyarıcıların dünyasına doğru hızla adımlar atarken bu sayede birçok alanda çizime ve resme kapı aralanıyor. Artık her kelimeyi çizgiselleştirebildiğimiz dünyalarda yaşıyoruz. Artık kalem yazmaktansa kalem emojisi kullanmak ya da kalem çizmek kolayımıza geliyor. Kolayımıza gelmesi herkesin çizebiliyor olmasından değil ama sözcük yerine şekille anlatımın daha anlaşılır olmasından. Hatta bu sayede hızlı eskizlerin de önem kazandığı bir çağa girmiş olduk.

Konferans çizimleri, toplantı eskizleri artık hayatımızda olan şeyler. Birçok Instagram hesabı var sadece bilgi verici çizgilerle dolu olan. Mari Andrew aklıma ilk gelen eskiz çizerlerinden. Kendisi genellikle ilişkiler üzerine tablolar çıkartıyor ve bunları eskizliyor. Çünkü akla gelebilecek her konuda eskiz atılabiliyor artık. Mahkeme ressamlığı da günümüzde geçmişten beri olan ve son zamanlarda ülkemizde bazı çizerlerin önemli davaları çizmesiyle yeniden gündemimize gelen bir konu.

Hızlı Düşün Hızlı Çiz

Cumhuriyet davalarını hepimiz biliyoruz, gazetecilerin yargılandığı davalar. İlgiyle takip ettik, okuduk, arkadaş meclislerinde konuştuk. Mahkemelerde fotoğraf çekmenin yasak olduğunu bilmiyor olabilirsiniz ama. Evet, mahkemelerde fotoğraflama yapılamıyor ama bu yüzden yıllardır mahkeme ressamlığı bir meslek olarak devam ediyor. Bu davalarda da meslektaşlarını davalarında yalnız bırakmayan çizerler mahkeme ressamlığına başvuruyor. Çizer Tarık Tolunay da onlardan biri.

Tarık Tolunay, Oğuz Aral Gırgır’ının son nesil çizerlerinden. Kendisi uzun zamandır çiziyor, Yeni Yaratıcılar serimize konuk olduğunda da anlatıyordu zaten. Bir İstanbul aşığı olan çizer, bu aşkını geçtiğimiz sene hayata geçirdiği Fractal İstanbul haritasıyla İstanbul’a da itiraf etti. Sanatçı çizmeyi kendini anlatabileceği en iyi yöntemlerden biri olarak görüyor. Hislerini, gördüğünü ve anlatmak istediklerini çizgilerin güzel bir şekilde ifade ettiğine inanıyor.

Bu davalarla birlikte sanatçı mahkeme ressamlığına da el atıyor. Fakat Yeni Yaratıcılar konuşmamızda, kendisinin ağzından dinlediğimizde hikayeyi aslında mahkeme ressamlığının ne kadar stresli ve hızlı yapılması gereken bir iş olduğunu anlıyoruz. Sanatçı o sırada her dakikanın çok önemli olduğunu ve karar vermenin zaten eskizin yarısını tamamladığını belirtiyor.

Sanatçı yaşamına birçok güzel çizim çizdirmiş biri. Tarık Tolunay başladığı Fractal İstanbul haritasını daha da genişletmek, mahkeme ressamlığını da gerektikçe devam ettirmek ve çizim seven herkese ilham vermek istiyor.

Görsel: Tarık Tolunay