Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Instagram’ın Regram ve 1 Günden Uzun Story’ler Gibi Birçok Yeni Özelliğinin Analizi

Instagram’ın Regram ve 1 Günden Uzun Story’ler Gibi Birçok Yeni Özelliğinin Analizi

Instagram; bir başkasının gönderisini yeniden paylaşma, Story'lere GIF ekleme, yakın arkadaş belirleme gibi bir dizi önemli güncellemeyi test ediyor.

Güncelleme 8 Aralık 2017 12:12:

Instagram, 7 Aralık’ta Story’ler için Highlight ve arşivleme özelliğini yayınladı. Ayarlar bölümünden aktifleştirilecek bir butonla tüm hikayelerin otomatik olarak bir kopyasının kaydedilmesi sağlanabiliyor. Teker teker arşivlemek isteyenler ise hikaye özelinde bu işlemi yapabiliyor. Arşivlenen içeriklerin görüntülenme verisi de saklanıyor. Hatta herhangi bir zaman yeni bir hikaye olarak da paylaşılabiliyor. Arşiv menüsüne profil sayfasının sağ üst kısmındaki butonla erişiliyor.

Highlight özelliği ise hikayelerin 24 saatte yok olmamasını ve birer kolaja dönüşmesini sağlıyor. 4 Aralık günü YouTube kendi yorumuyla Stories formatını platformuna uygulayacağını duyurmuştuk. YouTube’un Reels özelliğinde içerikler 24 saatte yok olmayacağı ve klasörlere ayrılarak mini seriler yapılabileceği açıklandı. Instagram’ın Highlight özelliği de tam olarak bu şekilde çalışıyor. Hikayeler Highlight’landığında kişi profilinde farklı konu başlıklarına ayrılabiliyor, ölümsüzleşiyor ve yepyeni bir içerik alanı olarak karşımıza çıkıyor.

Instagram, bir ay kadar önce son 24 saat içinde çekilmemiş fotoğrafların da hikayelere eklenmesi izin vermişti. Ardından YouTube ve Instagram’ın klasörlenmiş mini seriler yaratma adımı da yok olan içerik kavramının form değiştirmeye başladığınına dair güçlü sinyaller veriyor.


2010’da piyasaya çıkan Instagram, günümüze gelene kadar pek çok kez tasarım değiştirdi, yeni özellikler ekledi. Ve şu anda karşılaştığınız Instagram aslında 7 yıl içinde çıkmış pek çok mecra destekleyici veya bağımsız uygulamanın bir araya toplanmış hali. Stories, Snapchat’in; Boomerang, PHHHOTO‘nun; canlı yayın ise Meerkat‘in önderliğinde doğan teknolojik yeniliklerdi. Layout ise o dönem çok popüler olan kolaj uygulamalarının Facebook imzalı versiyonu. Bunlar bir çırpıda benim aklıma gelenler. Bu konunun başka örnekleri de mutlaka vardır.

Instagram, platformunu iyileştiren 3. parti uygulamaları satın alarak veya kopyalayarak büyümeye devam ediyor. The Next Web’in ortaya çıkardığı beta versiyonlardaki değişiklikler de yeni adaptasyonların gerçekleşeceğini gösteriyor. Gelecek dönemde eklenmek üzere test edilen özellikler arasında uygulama içi regram butonu, Stories’e GIF eklemek, Story öne çıkarmak, Story’leri arşivlemek, yakın arkadaş listesi oluşturmak, WhatsApp’ta paylaş butonu, en popüler emoji ve etiketleri arama opsiyonu, özel mesajlarda kişi sabitleme yer alıyor.

Bu özellikler şu anda test aşamasında. Yani bazılarıyla yakın gelecekte karşılaşabiliriz, bazılarını ise hiç görmeyebiliriz. Zaten bu denemeler de beta kullanıcılar üzerinde yapılıyor ve onların yorumları, deneyimleriyle nihai kararlar şekilleniyor.

Başkasının fotoğrafını paylaşmak: Regram

Müstakbel yenilikler listesinin belki de en önemlisi bir başkasının gönderisini kendi gönderiniz olarak yeniden paylaşma anlamına gelen “regram” özelliği. Uzun yıllar boyunca 3. parti uygulamalarla yapılan bu işlemin uygulama içine çekilmesiyle regram’ın hem kullanımı yaygınlaşacaktır hem de yeni kullanım alışkanlıkları gelişecektir. Instagram, marka konumlandırmasını “üzerinde özenle oynanmış mükemmel fotoğrafı paylaşma” platformundan görsel paylaşımın tek merkezi olmaya doğru çektiği için regram özelliğinin gelmesi olası duruyor. Ancak bunun sonucunda Twitter’daki retweet odaklı içerikler Instagram’da da yaygınlaşabilir.

24 saatten uzun Story’ler ve GIF desteği

GIF desteği konusunda çok fazla bilgi paylaşılmamış olsa da GIPHY’nin transparan GIF’ler sekmesi Stickers ile bir bağ kurulabileceği öngörülebiliyor. Ancak çok fazla hareketli dökümanın aynı ekranda olması cihazların teknik kapasitesini zorlayabilir. Bu da GIF’lerin akıcı hareket etmemesine neden olabilir. Bu özelliğin gelmesinin platforma ne kadar katkı sağlayacağı da biraz düşündürücü.

Öte yandan TNW’in yüklediği test videosunda, Story’lerin Highlight (vurgulamak, altını çizmek) olarak da eklenebildiğine dikkat çekiyor. Bu özellik platform dinamiklerini ciddi ölçüde değiştirebilecek güçte. Çünkü Highlight’landığında o içeriğin 24 saatten fazla kalabileceği belirtiliyor. Yani influencer’lar, müzisyenler veya kısaca ünlüler kampanyalarını günlerce yeni içerikmiş gibi duyurabilir ve daha geniş kitlelere ulaştırabilir.

Story arşivlemek

24 saatte yok olan içerikler Snapchat ile doğsa da Instagram’la beraber tavan yaptı. Kullanıcılar da bireysel olarak en iyi hikayelerini unutmamak için genellikle telefonuna indiriyor, kolaj yapıyor uzun videolara dönüştürüyor. Yani, Instagram dışında saklıyor. Test edilen özellikler arasında, tıpkı profildeki gönderiler gibi, hikayelerin de arşivlenebilmesi de yer alıyor. Özetle Instagram, kullanıcıların hikayelerini başka yerde saklamasındansa kendi platformunda tutmalarını hedefliyor. Nedeni de oldukça basit; analiz edilecek daha çok veri, uygulamada geçirilecek daha çok zaman.

Yakın arkadaşlara özel içerikler

Facebook’un oldukça eski özelliklerinden birisi “Close Friend List” (Yakın Arkadaş Listesi). Birini bu listeye eklediğinizde aktivitelerini bildirim olarak alıyorsunuz ve onun yaptıklarından anında haberdar oluyorsunuz. (Yakın arkadaşlıktan çok stalk aracı gibi geliyor kulağa, farkındayım.) Yakın Arkadaş Listesi’nin Instagram versiyonunda roller değişiyor. Kimden bildirim alacağınızı değil, içeriğinizi kiminle paylaşacağınızı seçiyorsunuz.

Sistem şöyle çalışıyor; istediğiniz kişileri listeye ekliyorsunuz, story ve gönderileriniz özel bir etiketle sadece bu kişiler tarafından görülebiliyor. Bu listesi sadece kullanıcının kendisi görebilecek. Ayrıca listeye birini eklediğinizde, çıkardığınızda karşı tarafın haberi olmayacak. Bu özellik kendi halindeki kullanıcılar ve çok takipçiler için farklı yansımaları olacaktır. Küçük hesaplar, mecburen takip ettiği ve takibi bırakamadığı akraba, eski tanıdık, lise arkadaşı gibi kişileri listenin dışında tutup hikayelerini onlardan gizleyebilir. Kalıcı bir çözüm olmasa da istenmeyen etkileşime çözüm olacaktır.

Çok kullanıcılı takipçiler içinse yakın arkadaş özelliği, belki de daha özel içerikler paylaşmalarını ve bunları yakınlarına saklamalarına olanak tanıyabilir. Fakat bu hesapların her adımında etkileşim, sabit dinamikler arasında yer aldığı için etkileşimden vazgeçebilecekleri durumlar ancak özel ve çok kişisel paylaşımlar olabilir. Belki de hatırlamak istenmeyen story’ler de sadece yakın arkadaşlarla paylaşılarak, ertesi gün daha az utanç verici hale getirilebilir.

WhatsApp ile paylaşma ve özel mesajda kişi sabitleme

Yazının bu kısmına kadar ele aldığımız müstakbel özellikler kullanıcı alışkanlıklarını ve platform dinamiklerini ciddi anlamda değiştirebilecek güçte. Fakat aşağıdaki denemeler daha çok iyileştirme tadında.

Facebook çatısındaki Instagram ve WhatsApp arasındaki bağın kuvvetlendirilmesi için gönderi paylaşma ekranına “WhatsApp’te paylaş” ekleniyor. Özünde bağlatıyı kopyalayıp, WhatsApp’i açıp, bağlantıyı yapıştırmaktansa biraz daha hızlı ve az işlemle paylaşmayı amaçlıyor. Kişisel Instagram hesabımda ise bu teste benzer olarak “Messenger’da paylaş” butonuyla karşılaştım. Yakın çevremden diğer kullanıcıların ise bu butona sahip olmadığını gördüm.

Eğer gün içinde çok fazla kişiyle konuşuyor ve hikaye paylaşıyorsanız büyük ihtimalle özel mesaj kutunuz İMKB kadar hareketlidir. Sık konuştuğunuz, yakın arkadaşlarınızı bu uzun listede kaybetmemek için de bu sabitleme özelliği şifa gibi gelecektir. Çünkü tüm konuşmalarınız bir yana seçtiğiniz kişiler her zaman kutunun en üstünde kalacak.

Görsel: TNW ve Bigumigu