Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
YouTube Kendi Yorumuyla Instagram Stories’i Kopyalıyor

YouTube Kendi Yorumuyla Instagram Stories’i Kopyalıyor

24 saatte yok olan anlık görsel formatına YouTube kendi yorumunu katarak Reels ismiyle içerik üreticilerine yeni bir alan sunmayı hedefliyor.

Günümüzün en popüler görsel formatları arasında “Stories” başı çekenler arasında yer alıyor. Geçtiğimiz hafta yazdığımız Instagram’a gelecek yeni özellikler analizimizde de Snapchat’te doğan ve yeni bir akım yaratan bu formatın etkilerine değinmiştik. Stories öyle hızlı yayıldı ki, Instagram dışında Facebook, WhatsApp, Messenger, Skype, Medium gibi birçok mecra da bu formatı denedi. YouTube da kendi yorumuyla Stories formatını, Reels ismiyle topluluğuna armağan etmeye hazırlanıyor.

Altını çizerek belirtmek gerekiyor ki Reels, Stories formatının bire bir kopyası değil; mecraya uygulanmış bir yorumu. Reels, uygulamanın üst kısmıda çıkan küçük halkalarla kullanıcı karşılamayacak. Aksine içerik üreticilerin kanallarındaki yeni bir sekmede bulunacak. YouTube yeni özelliğini 29 Kasım’da yayınladığı Topluluk özelliğin yeniliklerini duyuran bir blog yazısında duyurdu.

Reels yok olmuyor ve klasörlenebiliyor

Reels’ın alıştığımız Stories formatından ayrıldığı diğer önemli noktalar ise videoların 24 saatte yok olmaması ve farklı konu başlıklarına sürekli olarak eklemeler yapılabilmesi. Bu sayede içerik üreticiler uzun bir video yayınlamadan da azami 30 saniyelik bu kısa videolarla da hikayelerini anlatabilecekler. Hatta özel filtreler, müzik, metin ve yeni “YouTube-y” (mecraya özgü, karakteristik) çıkartmalarla da videolarını destekleyebilecekler.

YouTube, kendi yorumuyla mecraya uygun başarılı bir adaptasyon yaparsa sonunun Facebook ve Messenger’daki Stories formatından farklı olmasını sağlayabilir. Bunu da öncelikli olarak beta sürecinde yer alacak kullanıcıların alışkanlıkları belirleyecek. Ayrıca tıpkı Topluluk gibi Reels da ayrı bir sekmede yer alacağı kullanıcılar bu içerikleri izlemeyi seçme özgürlüğüne sahip olacak.

YouTube, Reels özelliğini ne zaman beta olarak ve herkese açık olarak yayınlayacağı konusunda henüz bir açıklama yapmadı.

Görsel: Google Blog
Manşet görseli düzenlenmiştir.