Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
İnsanoğlunun Tarih Boyu Renk Üretimini Anlatan İnfografik

İnsanoğlunun Tarih Boyu Renk Üretimini Anlatan İnfografik

Korwin Briggs, insanoğlunun renk üretim hikayesini anlatan, ilginç gerçeklerin yer aldığı bir infografik hazırlamış.

Veritable Hokum’un yaratıcısı Philadelphialı sanatçı Korwin Briggs, mağara duvarlarında kullanılan çamurla başlayan boya ve renk üretim hikayemizi, zaman içinde kullandığımız çeşit çeşit zehirli metaller, öğütülen böcekler, kaynatılan kök bitkiler ve egzotik ülkelerden getirilen değerli taşlar gibi ham madeleri sıralayarak tek bir infografikte anlatmış.

Briggs’in hazırladığı “Mummy Brown And Other Historical Colors” (Mumya Kahverengisi ve Diğer Tarihi Renkler) başlıklı infografik, eğlenceli bir yolla renklerin nasıl ve ne şekilde ortaya çıktığına göz atmamızı sağlıyor. Bu arada mumya kahverengisi gerçekten binlerce yıllık firavun mumyaları ve onlarla beraber gömülen avanelerinin öğütülüp bir işlemden geçirilmesiyle üretiliyormuş.

Tarih öncesi çağlarda renk ve boya dediniz mi hayat kolaydı, yere eğilip bir avuç toprak alıyordunuz. İçinde biraz demir varsa kırmızımsı boya, yoksa açık kahverenginiz oluyordu. Daha koyu kahve renklerle gölgelendirme yapacaksanız bir şeyleri yakıyordunuz, küller yeni boya paletiniz oluyordu.

Sonradan doğanın başka renklerini kullanma ihtiyacı insanları dürtmeye başlayınca işler biraz karışmaya ve tehlikeli hale gelmeye başladı. Yeşil ve mavi tonlar için bakır cevheri sağlık riski içermeden kullanılabilirken, diğer bazı tonlar boya üreticisi olmayı o dönemde asker olmak kadar tehlikeli hale getirdi: Sarı için arsenik (fare zehiri), koyu turuncu için cıva, gri ve açık sarı için kurşun kullanılıyordu.

Organik maddelerden pigment çıkarma işlemleri nispeten daha güvenli olsa da, daha az ilginç ham maddeler kullanılmıyordu: Karmen kırmızısı, yüzlerce böceğin kaynatılmasıyla; Roma soylularına ayrılan mor, deniz salyangozlarının kabuklarının öğütülmesiyle; siyah, mürekkep balıklarından (çalınarak) üretiliyormuş.

İnfografikte yer alan her rengin oldukça ilginç ve bazen iğrenç bir hikayesi var; mesela Hint sarısı inek sidiğinden elde ediliyormuş. Sonunda her rengin yavaş yavaş sentetiğini yapmışlar da hem üretici hem tüketici kurtulmuş. İnfografikten çıkartılacak bir küçük ders: Her şeyin organiği ya da otantik/geleneksel üretilmişi iyi değildir.

Görsel; veritablehokum