Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
İngiltere’nin Sokak Sanatı Dijitalleştirilerek Tüm Dünyanın Ziyaretine Açılıyor

İngiltere’nin Sokak Sanatı Dijitalleştirilerek Tüm Dünyanın Ziyaretine Açılıyor

İngiltere'nin önemli sokak sanatı işleri, tüm dünyanın erişimine açık olan digital bir arşivde toplanarak ölümsüzleştiriliyor.

Sokak sanatı, doğası gereği geçici. Eserler; hava koşulları, hırsızlık veya yıkım nedeniyle birçok potansiyel riske karşı savunmasız. Bir sanat eğitimi yardım kuruluşu olan ve Birleşik Krallık’taki tüm halka açık sanat koleksiyonlarına çevrim içi olarak ev sahipliği yapan Art UK, sokak sanatı işleri için de harekete geçti. Art UK ülke çapındaki kamu sanat koleksiyonlarına ait 300.000’den fazla eseri çevrim içi olarak arşivlemiş durumda. Üç yıl sürecek yeni bir girişimde bulunan Art UK, bu süre zarfında Birleşik Krallık genelinde 5.000 parça sokak sanatı işini koleksiyona ekleyecek. Böylece hem ülkeye gidemeyenler ücretsiz olarak eserleri görebilecek hem de bu sanat mirasının, fiziken yok olduktan sonra bile gelecek nesillere ulaşmasını sağlayacak.

Arşiv, az tanınan sanatçıların hikayelerini ve sanat eserlerini geniş kitlelere ulaştıracak

Birçok farklı sokak sanatı türünü kapsayan dijitalleştirme programı, Ocak 2024’te başlamış. Dijitalleştirilecek işlerin büyük kısmı murallardan oluşacak. İçlerinde freskler, mozaikler, seramik rölyef gibi farklı duvar çalışmaları ve bazı iç mekanlardan duvar resimleri de yer alacak. Şu ana kadar 100’ü aşkın eser arşivdeki yerini almış. İçlerinde Banksy’nin çalışmaları da yer alıyor.

Veritabanına giren çalışmaların bir kısmı 1960’lı ve 1970’li yıllara aitken, diğer kısmı ise çok daha yeni. Art UK, duvar resimlerini çalışma kapsamına dahil ederek sokak sanatının önemini kabul ediyor. Bu aynı zamanda çağdaş sanat dünyasında sokak sanatının kabulünün artmasının da bir başka işareti olarak kabul ediliyor.

Eserler çevrim içi veri tabanına eklendiğinde kayıtları sürekli olarak güncellenecek. Böylece, eserin kaldırılıp kaldırılmadığı, tahrif edilip edilmediği gibi bilgiler herkesle paylaşılmış olacak. Her parça aynı zamanda Art UK’in atölye çalışmalarına, filmlerine, öğretmenler için öğrenme kaynaklarını içeren kamu eğitim programına da dahil edilecek.

Kuruluş, yaptığı açıklamada arşivin misyonunu şöyle açıklıyor, “Bu proje, daha tanınmış sanatçıları öne çıkarmanın ve onların mirasına katkıda bulunmanın yanı sıra, daha önce bu kadar ilgi görmemiş olabilecek daha az tanınan duvar sanatçılarının hikayelerini, sanat eserlerini ve uygulamalarını ortaya çıkaracak”

Oluşmaya başlayan dijital arşive buradan göz atabilirsiniz. Gelişmeleri ve duyuruları ise Art UK’in Instagram’ı üzerinden takip edebilirsiniz.

Bu, dünya çapına yayılması gereken harika bir arşiv hareketi değil mi? Her ülkenin kendi sokak sanatını dijital olarak arşivlediğini ve bu arşivlerin birleşerek tüm dünyanın sokak sanatını ölümsüzleştirdiğini hayal etmek bile çok güzel.

Şimdiye kadar yer verdiğimiz tüm dijital arşivlere şuradan erişebilirsiniz.

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

Art UK (@artukdotorg)’in paylaştığı bir gönderi

Görsel: Glitched ‘Miss Wong’’ Brave Arts, Fotoğraf: Tracy Jenkins / Art UK _ 1, Art UK_2