Gıda krizi, zirai ilaçlar, GDO’lu tohumlar derken satın aldığımız gıdaya güvenimiz oldukça düştü. İnsanın gerçekte ne yediğini bilmeden yaşaması kadar korkutucu bir şey olamaz. Tüm bunların üzerine gelen ekonomik darboğaz, bırakın sağlıklı ürünü bulmayı evlere giren gıdanın dahi kısılmasına neden oluyor. Dolayısıyla pek çok insan kendi sebze-meyvesini kendisi yetiştirme eğiliminde. Ancak betondan bir çölde yaşayan kent insanı için bu kolay değil. Bu yüzden pek çok girişimci şu sıralar kent insanına özel çözümler üretmeye çalışıyor.
IKEA: “Ev Yeni Tarım Alanı”
OGarden Smart, Herbert, Grow, Botanium ve Grow Bar gibi akıllı iç mekan bahçeleri ve saksı sistemleri kentsel tarım alanında rastladığımız etkileyici örneklerden. IKEA da tüm bu eğilimleri yakından takip eden bir marka. IKEA’nın kendi araştırma ve inovasyon laboratuvarı Space10’de gıda krizine karşı geliştirdiği sürdürülebilir fast food yiyecekler (yosundan ekmek, havuçtan sosis, böcek larvalarından burger köftesi yapmıştı) markanın bu konudaki vizyonunu ortaya koyuyordu. Yine evde toprak kullanmadan bahçe yaratmak isteyenler için tasarladığı KRYDDA/VÄXER adlı mini bahçe kiti de kent sakinleri için çözüm arayışında olduğunun göstergesiydi. IKEA dün sosyal medyadan yaptığı duyuruda, kent sakinlerinin kendi gıdalarını yetiştirebilmesi için Eylül 2021’de yeni ürünler piyasaya süreceğini açıkladı. IKEA’nın açıklamasına göre artık “ev yeni tarım alanı” (Home is the new farmland). Duyuruda; geliştirdikleri ekonomik ve sürdürülebilir, kentsel tarım ürünleri sayesinde insanların küçük apartman dairelerinde bile kendi yiyeceklerini yetiştirebileceğinin altını çizdi.
IKEA bu yeni çıkacak kentsel tarım koleksiyonu için; mobilya, aydınlatma ve aksesuar konusunda uzman olan ünlü endüstriyel tasarımcı Tom Dixon ile iş birliği yapacak. Aslında Tom Dixon ile iş birliğini ve kentsel tarım projesi için kolları sıvadıklarını ilk kez geçtiğimiz yılın sonunda açıklamıştı IKEA. Bu defa “Eylül 2021” diyerek biraz daha netleştirmiş oldular. Geçtiğimiz yıl yaptıkları duyurunun ardından bir başka gelişme de geçen ay Chelsea Çiçek Fuarı’nda, iç mekan yetiştiriciliği için tasarladıkları deneysel modelleri katılımcıların huzuruna sunmaları oldu.
IKEA X Tom Dixon ikilisi, fuarda “Bahçecilik dünyayı kurtaracak” başlıklı deneysel projeyle boy göstermişti. Bu projede kent çiftçiliğinin geleceğini hayal etmiş; kendi deyimleriyle hiper-doğal ve hiper-teknolojik zıtlığın karşıtlığını keşfeden iki bölümlü bir bahçe tanıtmışlardı. Bir bölümde tıbbi, sağlığa yönelik ve çevresel faydaları olan ağaçların, çiçeklerin ve bitkilerin yer aldığı, botanik vaha görünümünde yükseltilmiş bahçe yer alıyordu. Diğer bölüm ise hiper-doğal yenilebilir besinler yetiştirmek için topraksız teknolojinin uygulandığı bir bahçecilik laboratuvarı niteliğindeydi. Bakalım önümüzdeki günlerde IKEA X Tom Dixon ikilisi ürünleriyle ilgili hangi ipuçlarını sunacacak.
Görsel: IKEA Today