Gıda atıklarını çöp poşetine atarken ikilem yaşıyor musunuz? Poşetin içinde şehir çöplüğüne gitmelerindense bahçenizdeki ya da saksınızdaki bitkiler için gübre olmalarını mı tercih edersiniz? Zera Food Recycler ve BioVessel bu anlamda harika çözümler sunan tasarımlardı. ABD’li şirket LIVIN farms’ın geliştirdiği akıllı böcek çiftliği Hive Explorer da bu gruptaki yerini alıyor.
Mutfağınızdaki kapalı ekosistem: Hive Explorer
Hive Explorer’ın çalışması için ihtiyacınız olan tek şey yiyecek artıklar, bir güç kaynağı ve mutfak tezgahı üzerinde ona ayıracağınız boş bir alan. Yanı başınızda sürekli olarak un kurdu kolonisi bulundurabileceğiniz kapalı bir ekosistem kurmuş oluyorsunuz.
Hive Explorer’ın tasarımı, un kurtlarını farklı yaşam evrelerine göre ayıran ve devam eden her şeyin yakından izlenmesini sağlayan açık bir çatıya ve tabakalı tepsilere sahip. Kurtlar ilk etapta, gıda atıklarını yedikleri eğlence parkı/oyun alanı bölgesine yerleştiriliyor. Pupalara dönüştüklerinde doğum kulesine taşınıyorlar. Böcekler haline gelip çiftleştiklerinde, yumurtalarını alt tabakadaki kreş alanına bırakıyorlar. Bu yumurtalardan yeni kurtlar çıktığında, bunlar da eğlence parkına taşınıyorlar ve tüm döngü yeniden başlıyor.
Hive Explorer’ın teknolojisi Arduino’ya ve açık kaynağa dayanıyor. Havayı temiz tutmak için sistemde bir hepa filtresi bulunuyor. Bir sensör sıcaklığı ve nemi ölçüyor ve nem çok yüksek olduğunda fanı çalıştırıyor. Isı plakası, un kurtlarını sıcak tutuyor.
Patates ya da havuç kabukları, elma koçanları, ekmek kırıntıları ve daha aklınıza gelebilecek her türlü gıda atığını akıllı çiftliğinizle dönüştürebilirsiniz. Un kurtları hemen atıklarla beslenmeye başlar ve sürecin gözünüzün hemen önünde gerçekleştiğini görebilirsiniz. Hemen yedikleri için gıda atıkları beklemede kalmaz ve koku yapmaz. Un kurdunun dışkısı, bir toz halinde birikir ve ki da evinizdeki veya bahçenizdeki bitkiler için mükemmel bir gübre.
Böcekler sürdürülebilir protein kaynağı mı?
Hive Explorer’ın tek işlevi gıda atıklarından gübre elde etmek değil. Hatırlarsanız, IKEA’nın araştırma ve inovasyon laboratuvarı Space10’in, gıda krizine karşı geleceğin sürdürülebilir fast food yiyeceklerini geliştirdiğini yazmıştık. Bu yiyecekler arasında sebzelerden yapılmış olanların yanı sıra un kurdundan yapılmış hamburger de vardı. Yine hatırlayanlarınız olacaktır, küresel hedefleri arasında açlığa son vermek olan Birleşmiş Milletler birkaç yıl önce gıda krizini aşmak için böcek yememizi önermişti. Böcekler, yetersiz beslenmeyle mücadele edebilecek ve et üretiminin ürettiği karbon emisyonlarını azaltabilecek ucuz, sürdürülebilir, besleyici bir protein kaynağı. Ancak elbette bu öneri, “Sağlık açısından risk oluşturmayacak böcek tüketimi nasıl olabilir?” sorusunu da beraberinde getiriyordu. Hive Explorer bu noktada, “güven içinde tüketebileceğiniz böcekleri kendiniz yetiştirin” çözümüyle geliyor kullanıcıya.
Görsel: Kickstarter