Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
2018’i En İyi Nasıl Anlatırsın? Çok “Toxic” Annecim

2018’i En İyi Nasıl Anlatırsın? Çok “Toxic” Annecim

Oxford Dictionaries 2018 için Yılın Kelimesi'ni "zehirli" anlamına gelen "Toxic" kelimesi olarak belirledi.

Her yıl olduğu gibi bu yıl da Oxford Dictionaries gündemi en çok meşgul eden, senenin genel havasını anlatan Yılın Kelimesi’ni belirledi. 2016’da, hakikatin gerçeklerle değil, kamu algısıyla şekillenmesini anlatan kelime Post-truth Yılın Kelimesi seçilirken; 2017’de ise, genç insanların etkisi veya hareketlerinden doğan önemli bir kültürel, siyasi veya sosyal değişimi anlatan kelime Youthquake Yılın Kelimesi olarak belirlenmişti. Oxford Dictionaries tarafından 2018 için ise Yılın Kelimesi Toxic oldu.

Birçoğumuzun aşina olduğu üzere, “Toxic” kelimesi “zehirli” anlamına geliyor. Sıfat olarak kullanılan “Toxic” kelimesi ilk olarak Orta Çağ’da Latince’de, zehirli ya da zehirle dolu anlamına gelen toxicus kelimesi olarak ortaya çıkmış. Aslında kelimenin kökleri Eski Yunan’daki, okların ucundaki sivri kısıma sürülen ölümcül zehire verilen ad, toxikon pharmakon’a dayanıyor. Daha sonra 17. yüzyılda İngilizce’ye giren kelime, “zehirli” anlamını korumuş.

Peki Neden Oxford Dictionaries Yılın Kelimesi Olarak “Toxic”i Seçti?

Oxford Dictionaries’in internet sitesi üzerinden yapılan araştırmaya göre, toxic kelimesi hem gerçek anlamında hem de mecazi olarak, bu yıl geçtiğimiz yıllara göre %45 daha fazla sorgulanmış. İnternet sitesi üzerinden sağlanan veriye göre, toxic kelimesinin birlikte kullanıldığı kelime grupları da bu yüksek oranın ortaya çıkmasında önemli bir faktör olmuş. Oxford Dictionaries toxic kelimesi ile en çok birlikte kullanılan 10 kelimeyi şöyle sıralıyor: 1. Chemical (kimyasal (madde)), 2. Masculinity (Erkeklik), 3. Substance (Madde), 4. Gas (Gaz), 5. Environment (Çevre), 6. Relationship (İlişki), 7. Culture (Kültür), 8. Waste (İsraf), 9. Algae (Deniz Yosunu), 10. Air (Hava). 2018 için Yılın Kelimesi olmaya aday olan diğer kelimelere buradan ulaşabilirsiniz.

Görsel: Youtube