Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Ve Huzurlarınızda 2017’nin Kelimesi: Youthquake

Ve Huzurlarınızda 2017’nin Kelimesi: Youthquake

Oxford Dictionaries, her yıl olduğu gibi bu yıl da seneyi en iyi anlatan sözcüğü seçerek 2017'nin kelimesini "youthquake" olarak belirledi.

Oxford Dictionaries her yıl, o seneyi en iyi anlatan ve gündemi en çok meşgul eden sözcüklere bakıp yılın kelimesini seçiyor. Bir anlamda senenin genel havasını yansıtan, trendleri özetleyen “yılın kelimesi” bizi neyin beklediğine işaret ediyor. 2016’nın sözcüğü “post truth” hakikatin gerçeklerle değil; kamu algısıyla şekillenmesini anlatan bir sözcüktü. 2017’nin sözcüğü ise “youthquake” olarak belirlenmiş.

“Youthquake” için Oxford Dictionaries’in açıklaması: “A significant cultural, political, or social change arising from the actions or influence of young people” olarak verilmiş.  Tanımı tam çevirirsek, “Genç insanların etkisi veya hareketlerinden doğan önemli bir kültürel, siyasi veya sosyal değişim” anlamına geliyor. Yani youthquake, bir nevi gençliğin yarattığı bir sarsıntı olarak düşünebilir.

Bu kelimenin seçilme nedeni, kelimenin 2016’ya göre 5 kat daha fazla kullanılmış olması. Sözcük; ilk büyük dalgasını İngiltere seçimleriyle yaşamış. İngiliz halkı Haziran ayında seçimlere gidince beklenmedik genç bir seçmen kitlesinin seçim sonuçlarına etkisi ortaya çıkınca sözcük gündeme oturmayı başarmış.

youthquake_oxford dictionaries_yılın kelimesi_2017_bigumigu

youthquake_oxford dictionaries_yılın kelimesi_2017_bigumigu9

1960’lardan Bugüne Yılın Kelimesi

Youthquake, aslında yeni bir terim değil. İlk kez 1965 yılında Vogue editörü Diana Vreeland tarafından savaş sonrası gelen değişim ortamınına bakarak seneyi tanımlamak için kullanılan “youthquake”, “deprem” kelimesi (earthquake) ile benzerlik kuruyor. 60’lı yıllar gençliğinin moda, müzik, siyaset anlamında estirdikleri rüzgar düşünülünce oldukça yerinde bir sözcük.

youthquake_oxford dictionaries_yılın kelimesi_2017_bigumigu

Şimdi ise, kelimenin doğumundan 50 yıl sonra, youthquake yepyeni bir bağlam ve yeni anlamlarla yine hayatımızda. Bu sefer 60’ların çiçek çocuklarını değil; genelde küçümseme ile bahsedilen millennial kuşağının uyanışını anlatmak için kullanılıyor.

Yılın kelimesi seçilirken üzerinde uzun uzun düşünülmüş. Ancak sonunda, çoğu teknoloji dünyasından gelen 10 aday sözcük arasından “youthquake” seçilerek bunun seneyi en iyi anlattığına karar verilmiş. Daha doğrusu, kötü geçmiş bir sene içerisinde insanlara yeni bir dönemin başladığını anlatacak, umut verecek bir kavram aranmış. Bu anlamda önümüzde bizi bekleyen bir “youthquake” var, gençlik yeni yeni hareketlenmeye başlıyor.

 youthquake_oxford dictionaries_yılın kelimesi_2017_bigumigu

Görsel: Oxford Dictionaries