Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Fıstık Ezmesi Markası Nasıl Okunur: Jif mi Gif mi?

Fıstık Ezmesi Markası Nasıl Okunur: Jif mi Gif mi?

Fıstık ezmesi markası Jif animasyon ya da vidodan oluşan GIF teriminin nasıl telaffuz edilmesi gerektiğini kampanyasına taşıyor.

GIF teriminin telaffuzu yıllar içerisinde pek çok farklı platform ve mecrada tartışma konusu oldu. Kısa animasyon ya da videodan oluşan küçük görüntü dosyalarına verilen bu ismi söylerken sert bir G ile mi yoksa yumuşak bir G ile mi söylenmelidir? Bu sorunun cevabı için zaman zaman sosyal medya üzerinde oylama bile gerçekleştirildi.

Sosyal medya kullanımının artması ve akıllı telefonların hayatın merkezine yerleşmesi ile orantılı olarak GIF’lerin paylaşımı da artış gösterdi. GIF kelimesi 2012 yılında Oxford Amerikan Sözlükleri tarafından yılın kelimesi seçildi. GIF’lerin popülaritesi attıkça nasıl söylenmesi gerektiği tartışması da büyüdü.

Jif dilbilimi profesörüne danışıyor

1 Mart’taki National Peanut Butter Lover (Ulusal Fıstık Ezmesi Severler Günü) yaklaşırken fıstık ezmesi markası Jif de tartışmalı GIF telaffuzu üzerinden bir kampanya gerçekleştirdi.

Kampanya, Publicis Groupe’nun New York merkezli PSOne ajansı tarafından oluşturuldu. Reklam filminde kendini Gary Goodman (İsmini Jary Joodman olarak telaffuz ediyor) olarak tanıtan kurgusal dilbilim profesörü GIF ile Jif markasının aynı şekilde telaffuz edildiğini farklı örnekler üzerinden anlatarak kısa bir ders veriyor.

The Webby Awards geçtiğimiz Salı günü Jif markasının Twitter üzerinden paylaşmış olduğu kampanyaya hızlı bir dönüş yaptı ve kendilerinin bu tartışmayı geçtiğimiz sene noktaladığını hatırlattı.

Gif etiketli fıstık ezmeleri Amazonda satıldı

Kampanyanın bir parçası olarak Amazon’da sınırlı sayıda Gif etiketli kavanozlarla fıstık ezmesi satışları yapan marka geçtiğimiz Salı gününe kadar 2 binden fazla satış gerçekleştirdi. Sınırlı sayıda üretilen kavanozlardada GIPHY logosu ve #JifvsGif etiketi yer alıyor.

Bunlara ek olarak Jif GIPHY üzerinden bir dizi GIF oluşturdu. Marka kullanıcıları #JifvsGif etiketi ile paylaşım yapmaya davet ediyor. GIPHY’de yer alan Jif GIF’lerine buradan ulaşabilirsiniz.

Künye

Müşteri: The J. M. Smucker Company / Jif
Ajans: PSOne
CCO: Andy Bird
Metin Yazarı: Blake Fromkin
Sanat Yönetmeni: Molly Prunka
Tasarım: Zachary Collopy, Guillermo Echevarria
Prodüksiyon Şirketi: Funny Or Die
Yönetmen: Carlyn Hudson
Yapımcı: Michelle Senay, Nate Vaughan
GIPHY Yaratıcı Yönetmen: Mark Miller
GIPHY Proje Müdürü: Pamela Thomas
Ürün Tasarımı: Brooke Bamford

Görsel: YouTube, The Drum