Görme engellilerin gözü olan yeni teknolojiler son yıllarda ivme kazandı. Rehber köpek hizmetine erişemeyenler için geliştirilen robot rehber köpek Theia, kullanıcıya dokunsal bildirimlerle rehberlik eden baston Sense Five, sensörleriyle etraftaki tüm engelleri kullanıcıya anlatan ayakkabı InnoMake ve giyilebilir yardımcı pilot Biped bu anlamda önemli gelişmelerdendi. Yine Ford’un otomobil camındaki manzarayı hissettiren teknolojisi Feel the View‘i de anmadan geçmeyelim. Envision Glasses isimli gözlük ise kullanıcısının yerine okuyabilmesi ve daha pek çok özelliğiyle fark yaratıyor.
Envision Glasses, 60’dan fazla dilde okuma yapabiliyor
Google Glass’ın “Glass Enterprise Edition”ınında geliştirilen akıllı gözlükler, görüntülerden farklı türdeki bilgileri algılamak ve ardından bunları 60’tan fazla farklı dilde kullanıcılara anlatmak için yapay zekanın gücünden yararlanıyor. Gözlük, 8 MP kamerası ile kitap, mektup veya etiket gibi herhangi bir yüzeyden basılı, dijital ve el yazısı metinleri tarayabiliyor ve konuşmaya dönüştürebiliyor.
Cihaz ayrıca kullanıcıya dış mekan sahnelerinin ayrıntılı açıklamalarını yapabiliyor. Güvenilir kullanıcılarla özel ve güvenli görüntülü aramalar yapmayı sağlıyor. Ek özellikler arasında renk algılama, ışık algılama, nesne tanıma ve yüz tanıma yer alıyor. Bu özellikler sayesinde kullanıcı çekmecesindeki kırmızı çoraplarını diğerlerinden ayırt edebiliyor, bir lambanın ne zaman açık olduğunu bilebiliyor, yolda tanıdığı biriyle karşılaştığında ya da biriyle buluşmaya gittiğinde onu kalabalığın arasında bulabiliyor. Yine nesne tanıma özelliğiyle eşyalarını da kaybetmiyor, istediği eşyasını istediği anda bulabiliyor.
Envision’ın kurucu ortağı Karthik Kannan şirketin misyonu hakkında şu açıklamayı yapmış: “Herkesin sınırları olmayan bir dünyada yaşamaya hakkı var. Misyonumuz, hayatlarını değiştirecek yardımcı teknolojiler, ürünler ve hizmetler sunarak dünyadaki görme engelli iki milyar insanın hayatlarını iyileştirmek.”.
Aslında bu gözlükler, gözlük olmanın ötesinde bir platform. Bu platform, sürekli yeni özelliklerle ve işlevlerle güncelleniyor. Envision’ın görsel tanıma yazılımı, iOS ve Android Uygulaması olarak da mevcut. Kannan, “Gerçek zamanlı kullanıcı verilerini ve topluluklarımızdan gelen doğrudan geri bildirimleri analiz ederek, Envision deneyimini sürekli olarak zenginleştirebiliyor ve ürünlerimizi yenileyebiliyoruz.” diyor.
Envision, 2017 yılında Karthik Mahadevan ve Karthik Kannan tarafından kurulmuş. Merkezi Hollanda’nın Lahey kentinde bulunan şirket, ekibini büyütmek, ürünlerini geliştirmek ve dünya çapında kullanıma sunmak için Mayıs 2021’de 1,5 Milyon Euro’luk yatırım toplamış.
Görsel: Envision