Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Genç Öğretmen ve Alzheimer Hastası Annesinin Hikayesi

Genç Öğretmen ve Alzheimer Hastası Annesinin Hikayesi

Dünya devi C.P. Group için hazırlanan 6 dakikalık imaj filmi; vefa vurgusu ile bir öğretmen ve yaşlı annesinin hüzünlü hikayesini anlatıyor.

Charoen Pokphand (C.P.) Group, Tayland’ın ve hatta dünyanın en büyük holdinglerinden biri. Pek çok farklı alanda faaliyet gösteren holding, ülkemizde de tavuk ve yem alanlarında bildiğimiz bir isim. Bu dev firma, Tayland’ın önemli değerlerinden olan vefayı odağına koyan duygusal bir reklam filmiyle; vefa ve minnetin önemini vurguluyor.

6 dakikalık süresiyle bir reklam filminden çok bir kısa film tadındaki filmde C.P. markasını görmüyoruz. Bunun yerine bir vefa hikayesi anlatılıyor. Baştan uyaralım; uzun olmasına rağmen seyir keyfi yüksek bir film karşımızdaki ama oldukça hüzünlü bir hikaye anlattığından duygusal bünyelerde göz yaşartıcı bir etki yapabilir.

Filmin baş kahramanı bir öğretmen. Alzheimerlı annesini her gün yanında okula getiren bir genç adam zira annesini bırakacak kimsesi de yok, maddi imkanları da muhtemelen bir bakıcı veya bakım evi için yeterli değil. Ancak; sınıfta bir köşede oturan veya zaman zaman uyuyakalan, yemekhanede oğlunun yemek yedirmek zorunda kaldığı bu anne; insanlar tarafından yadırganmaya başlıyor. Öğrencilerin meraklı bakışlarının yanı sıra velilerden de memnuniyetsiz sesler yükselmeye başlıyor. Hatta bir baba, çocuğunu bu nedenle başka okula almayı düşündüğünü bile belirtiyor. Bir başka veli, öğretmen için üzüldüğünü ama burasının bir ev değil, bir okul olduğunu söylüyor.

Veliler arası dedikodular, söylentiler ve memnuniyetsizlik giderek artarken çaresiz kalan okul müdürü, öğretmenle konuşmaya karar veriyor ve ona isterse, annesine bakacak bir bakıcı bulma konusunda yardım edebileceğini söylüyor. Konuşma sürerken yalnız kalan anne, sokağa çıkıyor ve kayboluyor. Öğretmen bunu fark ettiğinde, öğrencilerin de yardımıyla annesini aramaya çıkıyor.

Arama bir yandan sürerken paralel kurguda müdürü velilerle konuşurken görüyoruz. Müdür onlara öğretmenle konuştuğunu söylüyor ve geçen konuşmayı aktarıyor. “Ona durumu anlattım, bana sadece bir annesi olduğunu ve annesinin de hayatta sadece bir oğlu olduğunu söyledi.” diyor müdür. Bu yürek burkan konuşma ile veliler, nihayet durumla empati kuruyor, belki de kendi memnuniyetsizliklerinin öğretmenin vefası karşısındaki anlamsızlığını, duruşlarının ne kadar katı olduğunu fark ediyorlar.

Güçlü ve Duygusal Bir İmaj Filmi

Anne bulunuyor, oğlunu görünce “Sen okula gitmiyor muydun?” diye soruyor, sarılıyorlar. Veliler hatalarını anlıyor. Bir nevi mutlu son ama insanın içini burkan bir mutlu son yine de… Film; “Vefanın önemine inanın.” diyerek sonlanırken holding logosu beliriyor. Filmde, marka adına gördüğümüz tek şey de bu. Arka planda bir yerlere logo yerleştirmedilerse -ki ben fark etmedim- oldukça ince ve şık bir marka imaj filmi. Reklam filmi sosyal medyada yayınlanırken verilen mesaj da ayrıca çarpıcı: “Vefa, çocukların zihninde büyüyen bir tohumdur.” Yani, bu tip değerlerin yerleşmesi için önce çocuklardan başlamak gerektiği, onlara vefanın değerini göstermek istiyorsak doğru bir model sunmaya ihtiyacımız olduğu vurgulanıyor.

Ogilvy Thailand tarafından yaratılan film; yine aynı ismi taşıyan daha geniş bir kampanyanın da bir ayağı. Kampanya, Tayland kültürünün bir parçası olan vefa ve minneti kutlarken bir anlamda da holdingin tüketicilerine, tedarikçilerine ve iş ortaklarına da teşekkürü.

Uzun demeyip seyretmeniz tavsiye olunur.

Görsel: YouTube