İran’ın antik şehirleri ve köylerinde yatay mimari bulunur. Kolonların ve kirişlerin mimari yapılarda kullanılmaması ülkede yatay mimari oluşumuna sebebiyet veriyor. Her ne kadar bazı şehirler ilerleme ile birlikte çağdaş stilleri benimsemiş ve daha dikey bir mimari gelişim göstermiş olsa da köy ve kasabaların çoğunda yatay mimari geçerliliğini hala koruyor. İranlı imar Mohammad Hassan Forouzanfar, geleneksel İran mimarisini dikey yönde yükselttiği Retrofuturism (Retro-Fütürizm) isimli fotomontaj serisi ile kasabalarda yerel tarzda tasarlanmış gökdelenler betimliyor. Mimar, gerçekleştirdiği kavramsal proje ile Pers mimarisini, gökdelenlerin gerçeküstü formlarıyla birleştirerek iki farklı dünyayı bir araya getiriyor. Bu iki zıtlığın içinden ortaya çıkan eserler de oldukça çarpıcı oluyor.
Antik Pers mimarisinde gerçeküstü yapılar
Tipik İran şehirleri ve köyleri arasında yerleştirdiği dikey yapılarla şehrin görüntüsünü bir anda değiştiren Forouzanfer, şehirlerin ve köylerin tarihsel dokusunu korurken gökdelen estetiğini gerçeküstü bir şekilde bu dokuyla birleştiriyor. Geleneksel olarak tasarlanmış evleri başlangıç noktası olarak kullanan mimar, yatay yapılı mimarileri üst üste bindirerek gökdelenleri yaratıyor. Dolayısıyla ortaya çıkan eserde gökdelenler çevresiyle oldukça uyum içerisinde sürreal bir harmoni oluşturuyor. Pers mimarisinin pastel tonları tekrarlayan mimari ile birleşince ortaya çıkan uyum, simetri ve denge uzaktan gözüken şehirlerin ve köylerin büyüleyici görüntüsünü arttırıyor.
Mohammad Hassan Forouzanfar İran’ın Qum kentinde bulunan Qum Üniversitesi’nde okumuş. Mimarlık bölümünden mezun olan Forouzanfar yüksek lisansını da grafik tasarımı bölümünde gerçekleştirmiş. 26 yaşındaki genç mimar şu an tasarım ve mimarlık alanında halka açık kurslar sunan tasarı stüdyosu Archi_graph’ı yönetiyor.
Görsel: designboom