Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Sony’den Giyilebilir Klima

Sony’den Giyilebilir Klima

Sony, açık havada hareket halindeyken de serinlemeyi sağlayan Reon Pocket adlı bir giyilebilir klima geliştirdi.

Teknoloji ve tasarım dünyası, sıcağın dayanılmaz etkilerine karşı yaratıcı çarelerle çıkageliyor. Serinleten battaniye Hush Iced ya da elektriksiz klima Eco-Cooler bu bağlamda karşılaştığımız ilginç çözümlerdi. Ancak kapalı mekanlarda işe yarayan bu tip çözümlerin yanı sıra açık alanlarda da serinleten çalışmalara ihtiyaç var. Zero Breeze Mark Ⅱ bu açıdan dikkat çekici bir portatif klima idi. Peki klimanın boyutları daha da küçültülüp giyilebilir hale getirilirse? Sony, Reon Pocket ile bu türden bir kişisel serinleme çözümü sunuyor.

Kişisel klima: Reon Pocket

Reon Pocket; kavurucu güneşin altında işlerinizi halletmek için koştururken, maç izlerken ya da kalabalık bir metro vagonu gibi genel klimanın yetersiz kaldığı anlarda yardıma koşuyor. Sony, Tokyo’daki işadamlarının ihtiyaçları ve giyimde daha havalı olmak adına taleplerini araştırdıktan sonra bu klimayı yaratmak üzere harekete geçmiş. Reon Pocket’ın geliştirilmesi 2 yıl sürmüş. Cihaz, Sony Startup Acceleration Program kapsamında geliştirilmiş ve Sony’nin First Flight adlı kitlesel fonlama platformunda fonlanıyor. Giyilebilir klima, kampanya tamamlanmadan hedeflediği fona ulaşmış.

Reon Pocket, sıradan klimalarda olduğu gibi ısınma amaçlı da kullanılabiliyor. Termoelektrik soğutma ile donatılan cihaz, kullanıcının vücudunu 13 derece kadar serinletebiliyor. Kışın ise vücut sıcaklığına 8 dereceye kadar ek sıcaklık sağlayabiliyor. Cihaz, boynun arkasında cebi olan özel bir atletle kullanmak üzere tasarlanmış ve yaklaşık 85 gram ağırlığında. Bluetooth ile akıllı telefona bağlanabiliyor ve böylece kullanıcı ısı ayarını mobil uygulama üzerinden yapabiliyor. Hem Android hem de iOS ile uyumlu olan klima, standart bir USB-c ile şarj oluyor. Batarya tek şarjla 24 saat dayanıyor.

Reon Pocket sadece bir hafta içinde fon hedefine ulaşmış ve ön sipariş talepleri belirlenen sınıra ulaşmış. Sony cihazı Tokyo’daki 2020 Yaz Olimpiyatları sırasında piyasaya sürmeyi planlıyor.

Sağlıklı mı?

Klimayla arası iyi olmayan ve bu araçları sağlıklı bulmayan bulmayan biri olarak şahsen aklımda bazı soru işaretleri belirmedi değil. Ensede duran ve vücut ısısını değiştiren bir elektronik cihazın sağlık açısından ne derece güvenli olduğunu düşünmeden edemedim. Tansiyon ve kalp rahatsızlıkları yaşayan insanlar için avantajları daha ağır basabilir belki. Ama bir insanın bu cihazı üst üste günlerce üzerinde taşıması ve vücut sıcaklığının bu kadar yakından manipüle edilmesi nasıl etkiler yaratır acaba? Siz ne dersiniz?

Görsel: YouTube