Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Kült Filmlerin Sulu Boya Kat Planları

Kült Filmlerin Sulu Boya Kat Planları

Mimar ve illüstratör Boryana Ilieva, "Floor Plan Croissant" projesinde unutulmaz filmlerin set tasarımını ve iç mimarisini inceliyor.

İkonik dizilerin, filmlerin ve animasyonların setlerini ve mimarisini yorumlayan dair pek çok yaratıcı işle karşılaştık şimdiye kadar. İç mimar Iñaki Aliste Lizarralde’nin favori dizileri için elle çizdiği kat planları, illüstratör Mar Cerdà​​’nın Wes Anderson filmlerini yorumladığı kağıt dioramalar, Brent Waller’ın Seinfeld’in 30. yılı için tasarladığı LEGO seti, HomeAdvisor’ın Simpsonların evini 8 farklı mimari stilde yorumladığı serisi aklımıza kazınanlardı. Mimari ve illüstrasyon örnekleri vermişken mimar Honami Enya’nın ince detaylarla bezeli Japon hamamı illüstrasyonlarını da anmadan geçmeyelim. Sırada bir başka mimari ve illüstrasyon buluşması var. Boryana Ilieva Floor Plan Croissant projesinde, önemli sinema yapıtlarının set tasarımlarını ve mimarilerini yorumlayan illüstrasyonlar yapıyor.

Sinemada mimari üzerine bir araştırma: Floor Plan Croissant

Boryana Ilieva, Bulgaristan’ın Sofya kentinde küçük tasarım projeleri geliştiren mimarlık stüdyosu 11AM’in kurucularından biriymiş. Bugün kendini tamamen film mimarisi üzerine yaptığı çizimlere adamış durumda. Floor Plan Croissant serisi, Ilieva’nın 2014’te Fin mimar Juhani Pallasmaa tarafından verilen bir konferansa katılmasıyla başlamış. Pallasmaa bu konferansta usta yönetmenler Hitchcock, Tarkovsky, Antonioni ve Kubrick’e ait beş filmin iç mimarisini incelediği The Architecture of Image adlı kitabını anlatmış. Ilieva’nın projesinin ilham kaynağı bu olmuş. Bir mimar ve film tutkunu olarak Ilieva, sinema ve mimari arasındaki ilişkiden etkilenmiş ve kendi başına filmlerin mimarisini incelemeye başlamış. Ilieva projesinde, ana karakterlerin yaşadığı evlerin kat planlarının çıkararak ilerliyor.

Boryana Ilieva seride Parasite (2019), Roma (2018) ve Call Me By Your Name (2017) gibi yakın geçmişe ait filmlerin yanı sıra Last Tango in Paris (1972), Nostalgia (1983), Blue Velvet (1986), Eyes Wide Shut (1999) gibi daha eski başyapıtlara da yer vermiş. Ayrıca Netflix dizisi Stranger Things de bu listede yer alıyor.

Boryana Ilieva’nın çalışmalarını internet sitesi, Instagram’ı ve Society6 mağazası üzerinden inceleyebilirsiniz.

View this post on Instagram

TWIN PEAKS, the home of Laura Palmer Hey guys, as some of you may know, I am one of the biggest fans of Twin Peaks on Earth. I have more of the symptoms of a sick fan: I’ve suffered depression after agent Cooper was taken away from me at the end of Season 2, I’ve seen Season 3 ‘The Return’ two times (episode 8—four times), I’ve painted Laura Palmer’s home in plan view (both levels) and in section view, I’ve studied the house and discovered Lynch changed the house after the pilot. But what I want to share with you here is that at the end of October 2019 something hilarious happened. A young fellow named Rosseter posted a 4-hour long video on YouTube where he laid out his theory on what Twin Peaks is about. I recommend it to all of you Twin Peaks people out there, pour some black coffee, put the curtains down, sit and watch it because Twin Peaks gets 10 times better after getting really to know David Lynch’s intentions, which I believe Rosseter decoded 90%. I promise you: white horse explained, Season 3 (especially last episode) explained, Major Briggs, the Arm, the green ring, the owl, Black and White Lodges, Mike, Bob and the Little Man, Judy, Audrey, all these and more explained. Just type on Youtube: Twin Peaks ACTUALLY EXPLAINED (No, Really). Let me know in the comments what you think! #twinpeaks #rosseter #twinperfect

A post shared by Floor Plan Croissant (@fplancroissant) on

Floor Plan Croissant Floor Plan Croissant Floor Plan Croissant Floor Plan Croissant

Görsel: Floor Plan Croissant