Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Evde Kaç Kişiyiz: İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Halka Açtığı Veriyle Doğan Görselleştirme

Evde Kaç Kişiyiz: İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Halka Açtığı Veriyle Doğan Görselleştirme

İstanbul Büyükşehir Belediyesi şehre dair birçok verinin yer aldığı Açık Veri Portalı'nı hizmete sunarken kullanıcılar da sitede yer alan verileri görselleştirmeye başladı.

Açık veri sistemi şeffaf yönetim anlayışı ve vatandaşların yönetime katılımı açısından dikkate değer bilgiler barındırıyor. Kentlerde yaşayan insanlar tarafından ortaya çıkan verilerin sorumlu olduğu kurumlar tarafından düzenli bir şekilde bir araya getirilmesi ve bu verinin paylaşılması akıllı şehirler için de atılması gereken adımlar arasında yer alıyor.

İBB, bağlı kuruluşları ve iştirak şirketleri çalışmalarından elde edilen veriler Açık Veri Portalı’nda

İstanbul Büyükşehir Belediyesi de kente dair birçok verinin yer aldığı Açık Veri Portalı hizmetinin kullanıma açıldığını duyurdu. İBB Sözcüsü Murat Ongun 19 Ocak’ta Twitter üzerinden yaptığı açıklamada İBB Açık Veri Portalı uygulamasının kullanıma açıldığını belirtti.

Araştırmacılar, girişimciler, sivil toplum kuruluşları gibi topluluklar için açık bir kaynak olan projede kamusal hizmetlerde elde edilen veriler yer alıyor. Sitede mobilite, çevre, enerji, yaşam ve ekonomi kategorilerileri bulunuyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, bağlı kuruluşları ve iştirak şirketleri tarafından yürütülen çalışmalardan elde edilen verilere data.ibb.gov.tr adresi üzerinden erişilebiliyor.

88 veri setine ek olarak vatandaşlardan gelen talepler de değerlendirilecek

Açıldığı andan itibaren “İSPARK Otoparklarına Ait Bilgiler”, “Gaz Birim Fiyatı ve Miktarı”, “Raylı Sistemler Maksimum Yolculuk Sayıları” gibi bilgiler en çok merak edilen ve incelenen veriler arasında yer alıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, hali hazırda yer alan 88 veri setinin ve tekil bilgilerin haricinde vatandaşlardan gelen veri seti taleplerini de değerlendireceğini bildirdi. Kullanıcılar sitede yer alan Veri İstekleri bölümünden taleplerini bildirmeye başladı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi CIO’su Erol Özgüner LinkedIn üzerinden yaptığı açıklamada Açık Veri Portalı’nda belediye ve iştirakleri tarafından üretilen verilerin kullanıma sunulduğunu belirtirken portalda yer alan eksikler ve düzeltilmesi gereken noktalar için yapıcı eleştirilere de açık olduklarını belirtti.

Portalda yer alan veriler kullanıcılar tarafından görselleştiriliyor

Açık Veri Portalı’nın kullanıma sunulmasının ardından verileri inceleyen kişiler portalda yer alan bazı verileri görselleştirmeye de başladı. Twitter’da @sam3t kullanıcı adı ile Samet Atdag, doğalgaz ve İSKİ aboneliklerini ortak kullanan kişi sayısını ve kişi başına düşen elektrik tüketimini hazırlamış olduğu veri görselleştirmesi ile paylaştı. Samet Atdag portaldan Şişli, Sultanbeyli, Kadıköy ve Sultangazi ilçelerinin verileri alarak görselleştirmeyi hazırladı. Verilere göre bir doğalgaz aboneliğini ortak kullanan kişi sayısı 2,7 iken bir İSKİ aboneliğini ortak kullanan kişi sayısı 2,3 oldu.

Veriler doğrultusunda doğalgaz ve İSKİ abonelikleri için Şişli ve Kadıköy semtlerindeki hane başına kullanıcı sayısının Sultanbeyli ve Sultangazi ilçelerine göre daha düşük olduğu görülüyor. Bununla birlikte kişi başına elektrik tüketimi Avrupa Yakası’nda 2900 kWh ike Anadolu Yakası’nda 2300 kWh oldu. Veriler, ilçeler arasındaki gelir düzeyinin ve yakalar arasındaki yoğunluğun da bir göstergesi.

İlçelere göre kişi başı doğalgaz tüketimi ise Mustafa Sönmez (@mustfsnmz) tarafından paylaşıldı. En çok gaz tüketen ilçe Silivri oldu. Silivri ilçesini Adalar, Beşiktaş, Bakırköy ve Kadıköy takip ediyor.

2018 verilerine göre doğalgaz tüketiminde son sıralarda yer alan bölgeler arasında Bağcılar, Sancaktepe, Arnavutköy, Esenler ve Gaziosmanpaşa gibi ilçeler yer alıyor. Nispeten daha düşük gelirli vatandaşların yaşadığı bu ilçelerdeki tüketim İstanbul ortalamasının altında kalıyor. En az doğalgaz tüketen ilçeler şehir ortalamasının (426 metreküp) üçte ikisi kadar doğalgaz kullanabiliyor.

Bu verilere ek olarak 2019 verilerine göre İstanbul Trafik Endeksi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ihbar bırakan ilçelerin diyagramı ve İSPARK abone ücretlerinin görselleştirmesi de hazırlanan görseller arasında yer alıyor.

Görsel: Twitter, İBB Açık Veri Portalı, Ozancan Özdemir