Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Belediyeyi Veterinerleri ve Gönüllüleri Buluşturan Platform: SemtPati

Belediyeyi Veterinerleri ve Gönüllüleri Buluşturan Platform: SemtPati

SemtPati dijital platformu, sokak hayvanlarıyla uyum, sevgi ve güven içinde bir yaşam kültürü oluşturmayı hedefliyor.

Sokakta yaşayan köpeklerin hayata tutunmasını sağlamak, ihtiyaçlarını en hızlı ve doğru bir şekilde gidermek büyük şehirlerin öncelikleri arasında olmalıdır. Hayvanları şehirlerdeki barınaklara kapatmak veya şehrin dışına taşımak sürdürülebilir bir çözüm değildir. Özellikle yüksek nüfuslu ve yoğunlukla göç alan kentlerde sokakta yaşayan hayvanların yaşam alanları hızlı bir şekilde sınırlanmaktadır.

İstanbul’da sokak hayvanı olmak

Örneğin İstanbul’u ele alalım. İstanbul’da yaşayan 18 yaş üstü nüfusun yüzde 72’si İstanbullu değil. Bu veriler doğrultusunda İstanbul’da yaşayan vatandaşların şehrin yeni bireyleri olduğu, bu nedenle şehrin sürekli yeni yerleşim alanlarına sahip olması gerektiği söylenebilir. Böylesine şehirleşen ve göç alan bir kentin yapılaşması da hızlı oluyor. Canlıların yaşam alanlarının ortasına yerleşim yerleri yapılıyor. O bölgeye yerleşen insanlar sonrasında daha önceden orada olan ve hayatını orada sürdüren sokak hayvanlarından şikayetçi oluyor. Kentin yöneticileri hayvanları barınaklara kapatarak veya farklı uygulamalar gerçekleştirerek kalıcı olmayan bir çözüm üretebilir. Veyahut o şehirde yaşayan insanı ve hayvanı ortak bir paydada buluşturup daha insancıl ve verimli bir çözüm sunar.

SemtPati, sokak hayvanlarıyla ortak bir yaşam kültürü oluşturmayı hedefliyor

Geçtiğimiz günlerde yazdığımız 30 Millions d’Amis kampanyası, Fransa’da sokak hayvanlarına uygulanan utanç verici yasaya dikkat çekiyor ve sokak hayvanlarının hayatını savunuyordu. Konu sokak hayvanlarının ihtiyaçları ve kentte yaşayan insanlarla ilişkisi olduğunda İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin dün hayata geçirmiş olduğu projeye de yer vermek gerekiyor. İBB, KoçSistem Bilgi ve İletişim Hizmetler iş birliği ile SemtPati projesini hayata geçiriyor.

semtpati

İş insanı İpek Kıraç ve İBB Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun katılımıyla duyurulan proje; sokak hayvanlarına yönelik katılımcı, kapsayıcı ve veri temelli bir çözüm sunuyor. SemtPati mobil uygulamasını indiren kullanıcılar gönüllülük kapsamında mahalle mahalle tüm kentin sokak köpeği haritalandırmasını çıkaracak. Uygulama sayesinde sokak köpeklerinin sağlık ve bakım ihtiyaçları karşılanıyor. Projede İstanbul Veteriner Hekimler Odası’nın da katkıları bulunuyor. Üç paydaştan oluşan girişimde; belediye, gönüllüler ve veterinerler bir araya geliyor.

Her mahallede sokak köpeği haritalandırması

Akıllı şehir yaklaşımına uygun olarak hayata geçirilen proje ilk olarak Göktürk Merkez Mahallesi’nde uygulanmaya başlanacak. Gönüllüler mahalledeki köpeklerin fiziksel özelliklerini, sağlıklarını, beslenme bilgilerini, konumlarını ve fotoğraflarını kaydederek mahallenin köpek haritasını çıkaracak. Bu veri İBB tarafından saklanacak ve kontrol edilecek. Yurttaşlık bilincinin ön planda olduğu bu girişim sayesinde el birliğiyle sokakta yaşayan canlıların hayat standartları hakkında daha çok bilgi sahibi olunabilecek. Müdahale edilmesi gereken durumlarda daha hızlı bir şekilde veterinerlerle iletişime geçilecek.

İş insanı İpek Kıraç ve İBB Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun yer aldığı, imza törenini içeren videodan ve İBB internet sayfasından konu ile ilgili deha detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz. Android uygulamasını buradan, iOS uygulamasını buradan indirebilirsiniz.

semtpati semtpati semtpati

Görsel: YouTube, İBB, SemtPati iOS