Kendi alanında ufuk açıcı çalışmalar yapan, sanatı ve teknolojiyi farklı bir gözle bir araya getiren yaratıcıları keşfetmekten ve bu yetenekleri okurlarımızla tanıştırmaktan mutluluk duyuyoruz. Bu heyecanımızı 12 Aralık’ta ATÖLYE‘de gerçekleştirdiğimiz Yeni Yaratıcılar‘ın yirminci etkinliğiyle de fiziksel bir alana taşımaya devam ediyoruz. Bigumigu kurucularından Yalçın Pembecioğlu ile sohbet formatında gerçekleşen etkinliğimizin konuğu Selin Çınar idi. Krüw’ün üyeleri arasında bulunan ve albüm kapakları hazırlayan illüstratör Selin Çınar ile çocukluk anıları, sektöre giriş hikayesi, hazırladığı albüm kapakları ve diğer projeleri üzerine bir sohbet gerçekleştirdik.
Selin erken yaşlarda ilgi alanlarının farkına varıyor
Albüm kapakları Selin Çınar’ın dikkatini ortaokul zamanlarında çekmeye başlıyor. O zamanlarda ders kitaplarını ve sıralarını boyayarak ilgisini çeken alana aslında farkında olmayarak yönelmiş oluyor. Kendisinin başını çektiği kız grubu ile Eskişehir sokaklarında graffiti yapmaya başlayan illüstratör sonrasında da hayatını etkileyecek ve işlerinde ilham alacağı rap müzik kültürüne de bu yaşlarda merak salıyor.
Lise zamanı geldiğinde ise babasının fotoğraf makinası sayesinde kardeşinin, arkadaşlarının portrelerini çekiyor. Sokaklara çıkıyor ve dışardaki yaşamdan kareler biriktiriyor. Süreç içerisinde fotoğrafçılığını oldukça geliştiren Selin babasının projelerde kullandığı harf ve rakam cetvelleri ile çizimler ve kolajlar yapmaya başlıyor. Tam da bu noktada yaptığı işlerin grafik tasarımının tanımı ile örtüştüğünü fark ediyor.
İşlerini paylaşmaya başladıkça markalar da Selin Çınar ile çalışmak istiyor
Behance, Flickr, DeviantArt gibi platformları erken yaşlarda kullanmaya başlaması ilerleyen dönemler için önemli bir etki yaratıyor. “Başkalarının işlerine heyecanlanıyorsam belki dışarda birileri de benim işlerime heyecanlanır.” diyen Selin hazırladığı çalışmaları sosyal ağlardan paylaşmaya başlıyor. Beğendiği işlere yorum yapıyor. Yeni insanlarla tanışıyor. Platformlar üzerinden çevresini genişletirken tanınırlığını da arttırmaya başlıyor.
Sonuca ulaşan işlerini sosyal medya platformuna sürekli koymaya, çevresini genişletmeye ve ilgi duyduğu alanda kararlıkla yürümeye devam etmesinin sonucunda karşılığını da alıyor. Mercedes Dubai, Behance üzerinden Selin’e ulaşan ilk markalar arasında yer alıyor. Selin bu işler sayesinde illüstratörlük yaparak para kazanabileceğinin farkına varıyor. 2018 yılında ise Zorlu PSM Caz Festivali’nin renkli dünyasına yeni bir kimlik kazandırıyor.
Tarzı, hayata bakış açısı, çizgileri Selin’in tasarım kimliğini oluşturmaya devam ederken önemli projeler de bir bir karşısına çıkıyor. Bu işlerden bir tanesi de Apple Music’in Türkiye’ye özel çalma listeleri için hazırladığı albüm kapakları oluyor. Bigumigu olarak geçtiğimiz Ağustos ayında bizim de haberini yaptığımız projede Selin, “Zirvedekiler: Türkçe Rap” için albüm kapağı hazırlıyor.
Selin Çınar ile grafik tasarıma merak saldığı çocukluk dönemi, sektöre giriş hikayesi, işleri ve ilerleyen süreçteki hedefleri üzerine konuşma fırsatı yakaladık. Katılımcılar da bu sohbete ortak olma, Selin Çınar ile tanışma ve soru sorma fırsatı yakaladı. Bir sonraki Yeni Yaratıcılar etkinlikleri için bizi takip edin!
Görsel: Bigumigu